Echipa internațională din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării a ajuns în România

0

Luni, 9 septembrie, cele patru nave ale echipei internaționale din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) au ajuns pe teritoriul României, la punctul Moldova Nouă. În echipa internațională de experți, alături de alți specialiști din întreaga Europă – austrieci, slovaci, unguri, sârbi, croați și bulgari, muncesc zi și noapte și trei experti români, dintre care doi chimiști și un biolog.

Programul de lucru al echipei începe zilnic la ora 6.00 AM și se finalizează de multe ori și la 2.00 AM. La fiecare secțiune, specialiștii chimiști prelevează probe de apă din trei puncte, din mijlocul râului, malul stâng și malul drept, iar biologii prelevează probe biologice diverse tot din cele trei puncte. În plus, se mai adaugă și echipa de specialiști ihtiologi care recoltează probe de pești, măsoară, cântăresc și identifică speciile de pești caracteristice Dunării, în secțiunile supuse monitorizării, returnând apoi peștii în apele Dunării. De asemenea, sunt realizate și alte investigații diverse, inclusiv toxicologice și genetice. Prelevarea probelor dintr-o secțiune durează între 2 – 5 ore.

În următoarele zile, echipa internațională va continua monitorizarea calității apei si ecosistemului Dunării, în secțiunile aflate pe teritoriul României, Bulgariei, urmând ca în data de 22 septembrie 2013 să intre pe teritoriul Ucrainei și al Deltei Dunării, oprindu-se la Tulcea pe 26 septembrie.

Alături de Istros, navă de cercetare din România, participă la expediția internațională și trei nave ale echipei internaționale (Argus, vaporul-laborator al Serbiei, Wien și MEβSCHIFF IV, două ambarcațiuni private din Austria). Ca și celelalte trei, nava Istros are și bărci pentru recoltări în zona de mal, iar la bord este dotată cu aparatură de prelevare, stocare și procesare a probelor supuse monitorizării. Participarea navei românești Istros a fost aprobată prin HG nr. 288/21 mai 2013 si parcurge întreaga distanță de 2357 de km, de la izvoarele Dunării și până la vărsare. Cheltuielile pentru deplasarea navei sunt suportate din bugetul Fondului de mediu și sunt în valoare totală de 670 mii lei.
Pentru mediatizarea Expediției, parteneri media ai proiectului sunt Agenția Națională de Presă Agerpres, epochtimes.ro, Radio România Actualități, Știrile TVR.ro și revista de mediu Green Report.

Despre Expediția comună de supraveghere a Dunării
Cea de a 3-a Expediție comună de supraveghere a Dunării „Joint Danube Survey – JDS-3” 2013 se desfășoară timp de 45 de zile, de la data de 13 august 2013, când a avut loc startul oficial de la Regensburg – Germania, până la data de 26 septembrie 2007, cand se încheie oficial la Tulcea.
Expediția a fost organizată de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), sub auspiciile Președinției Serbiei la ICPDR (2013-2014).
Principalul scop al acesteia este acela de a produce informații clare privind calitatea apelor întregului fluviu Dunărea și a afluenților majori ai acestuia, precum și de a identifica evoluția calității apelor Dunării în intervalul 2007-2013, căci în anul 2007, cand s-a desfășurat o expediție asemănătoare. De asemenea, pe parcursul întregii expediții cetățenii din bazinul Dunării de importanța protejării și conservării ecosistemelor acvatice ale fluviului și afluenților acestuia.
România participă la expeditie cu o echipă de trei specialiști din cadrul Administrației Naționale “Apele Române”. În paralel, o echipă națională de experți ai aceleiași instituții va preleva probe din Dunăre și din toți afluenții Dunării.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate