Dumitru Almaş, om de cultură al judeţului Neamţ – 102 ani de la naştere

0

Pe 19 octombrie se împlinesc 102 ani de la naşterea lui Dumitru Almaş. Locul său natal este pe plaiurile nemţene, în Negreşti. Dumitru Almaş (pseudonim pentru Dumitru Ailincăi) este un nume sonor în cultura românească. A fost prozator, istoric, scriitor, publicist şi profesor universitar roman, autor de romane istorice şi de biografii romanţate. Numele său se leagă, începând cu anul 1967 şi până în 1971 de revista cu frecvenţă lunară “Magazin istoric”.

La iniţiativa autorităţilor din Negreşti, Neamţ, a familiei Ailincăi, a Bibliotecii Judeţene “G.T. Kirileanu” şi a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ s-a fondat muzeul Dumitru Almaş. Cel care se află în posesia manuscriselor omului de cultură Dumitru Almaş este fratele său, profesorul Mihai Ailincăi. Moştenirea intelectuală a scriitorului Dumitru Almaş este una extrem de valoroasă pentru judeţul Neamţ, motiv pentru care se cere promovarea intensivă a acestor comori păstrate pe hârtie. Casa bătrânească în care s-a născut Dumitru Almaş, similara din multe puncte de vedere cu bojdeuca lui Creangă, face parte din patrimoniul nemţean, nu numai prin istorie, ci şi prin valorile arhitecturale conţinute.

Deşi opera lui Dumitru Almaş este una vastă, poate cea mai cunoscută creaţie a sa, care a marcat copilăria multora dintre noi, este volumul Povestiri istorice. “M-am ostenit a o alcătui dintr-o stăruitoare poruncă lăuntrică, numită râvna de a ajuta micuţii noştri preşcolari şi şcolari, copiii noştri dragi, să înceapă a desluşi, încă din fragedă pruncie, câte ceva din adevărul istoriei şi din lumina legendelor patriei. Mi-a plăcut a mă osteni scriind-o, cu gândul de a-i face să simtă, încă din anişorii când abia deschid ochii asupra lumii, că au bunici şi străbunei vrednici care se cuvine a fi iubiţi şi respectaţi. Că au o patrie a lor, apărată, îmbogăţită şi înfrumuseţată de aceşti moşi şi strămoşi. Că patria aceasta, România, are o istorie de muncă, de creaţie, de luptă şi eroism pe care datori sunt şi ei a o cunoaşte şi a o iubi, cum se iubesc pe sine. Că dragostea de ţară trebuie să fie aidoma tuturor simtămintelor cu care s-au născut şi în care trebuie să crească: adâncă, serioasă, demnă, nobilă.” (Dumitru Almaş, prefaţă la Povestiri istorice)

Însă Dumitru Almaş este mult mai mult decât un scriitor. El aparţine culturii europene prin studiile universitare, prin formaţia intelectuală, prin multitudinea de studii istorice, prin fulminanta ascensiune a revistei Magazin istoric.

De ce numele Almaş? De la Negreşti, spre sud, peste muntele Măguricea, poţi ajunge pe valea Almaşului, un pârâu care a şi dat numele satului, Almaş. Aici, copilul Dumitru Ailincăi a crescut şi s-a îndrăgostit de aceste meleaguri de al cărui pseudonim se leagă.

Devenit profesor universitar de Istorie  universala, era cunoscut pentru numărul mare de studenţi care participau la prelegerile sale. Dincolo de profesorul, scriitorul şi istoricul Dumitru Almaş se afla un excelent povestitor. Un povestitor al trecutului.

George Călinescu, vorbind despre o geografie a spaţiului literar românesc, afirma Că se nasc şi în Moldova oameni. Dumitru Almaş este, indubitabil, unul din aceşti oameni. Îmi permit însă să spun că este mai mult decât atât, este unul din stâlpii culturii româneşti şi nu numai în spaţiul culturii moldoveneşti. De altfel, doar prin naştere este moldovean. Ca formaţie culturală el este român, studiile universitare şi le-a făcut la Bucureşti, iar perioada de maturitate intelectuală şi-a trăit-o tot în capitală. Putem chiar spune, fără a greşi cu nimic, că Dumitru Almaş este o personalitate de anvergură europeană, multe din lucrările sale de istorie, începând cu teza de doctorat, tratează probleme europene”

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate