DSP Neamț: Activitatea gripală, în ușoară tendință descrescătoare față de săptămâna precedentă

0

  În săptămâna 17-23.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 3230, cu un număr de 61 internări, marcând o tendință de creştere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3078 cazuri, cu 31 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, a fost de 572, cu un număr de 110 internări, o tendință de usoară de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (577 cu 133 internări).

Din analiza pe grupe de vârstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se înregistrează la grupele de vârsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani.

Activitatea gripală a evoluat cu o ușoară tendință descrescătoare față de săptămâna precedentă ( 40 de cazuri), s-au raportat 36 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț (din care 9 internări), 3 cazuri la grupa de vârstă 2-4 ani, 12 cazuri la grupa de vărstă 5-14 ani, 12 cazuri la grupa de vârstă 15-49 ani, 8 cazuri la grupa de vârstă 50-64 ani, 1 caz la grupa de vârstă peste 65 ani. 21 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, 5 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului  Municipal de Urgență Roman  iar 10 cazuri de catre medicii de familie din județ.”, transmite DSP Neamț.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 197 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .

În actualul sezon epidemic pâna la data de 23.02.2020 au fost vaccinate antigripal persoane 43315 ( 474 persoane vaccinate în intervalul 17-23.02.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătații. Stocul de vaccin antigripal în DSP Neamț este de 26 doze iar la medicii de familie din județ este  403 doze.  

 Din analiza  numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat că în săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică  s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri fața de cel raportat în aceeași săptămănă a anului anterior ( 10 cazuri , din care 8 internări). De asemenea, numărul de cazuri de infecții respiratorii acutea fost de 2076 cu 43 internări, iar de pneumonii 551 cu 114 internări,  în aceeași perioadă  a anului trecut, înregistrând valori mai mici fața de săptămâna precedentă  de supraveghere epidemiologică.

 În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute si gripă în unitaţile şcolare si preşcolare (grădiniţe, creşe) s-au  impus următoarele:

–    realizarea triajului zilnic in colectivitătile  şcolare;

–    în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unităţii de învătămănt de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor scolare (în clasa, respectiv şcoala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;

–    suspendarea activităţii se va face in funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evităndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară. 

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare.

  Din cauza creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a declarării evoluției epidemice a gripei facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

 • evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
 • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • evitarea aglomeraţiilor;
 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
 • respectarea etichetei tusei şi strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
 • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
 • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
 • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
 • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
 • evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
 • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, halate) de către vizitatorii persoanelor internate;
 • continuarea vaccinării antigripale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate