Drumurile pavate cu lemn din Neamț

3

Puțină lume știe că în județul Neamț, în perioada interbelică, aveam drumuri făcute din lemn, în special cele folosite la exploatarea pădurilor.

Pavarea drumurilor cu lemn se făcea cu scopul de a facilita tractarea atelajelor încărcate cu greutate sau direct a butucilor de către cai și vite.

Mai jos, o imagine rară cu un drum de lemn din Neamț, Munții Tarcăului, zona Răchitiș.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Cristian spune

    Sau podlaș, poclaj ori poclaș.

  2. George spune

    Mai precis se numea ,,patlaj”. Astfel de drumuri ,, pătlăjite” se construiau în păduri, între parcela de doborâre a arborilor și rampa de încărcare în mijloacele de transpor auto. Erau udate în permanență cu apă în general de către copii cu găleata și cu cana, pentru a reduce frecarea dintre lemnul tras târâș cu tânjala cu boi și calea de rulare. Resturi dintr-un patlaj am găsit cu mulți ani în urmă undeva între Sihla și Sihăstria din Munții Neamțului. Am aflat ulterior că a fost construit și exploatat prin anii ’50 de către Sovrom (societate mixtă sovieto-română) pentru plata daunelor de război.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate