[UPDATE] Trei persoane venite din China în Neamț nu au respectat izolarea la domiciliu de 14 zile. Riscă închisoare sau amendă

1

ARTICOLUL INIȚIAL:

În această seară (24.02.2020), în cadrul unei declarații de presă, la sediul MAI, după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ministrul Marcel Vela a declarat că au fost identificate astăzi două persoane, doi comercianți veniți din China în Neamț, care nu au respectat izolarea la domiciliu de 14 zile pentru a preveni potențiala răspândire a coronavirusului. Persoanele nu erau simptomatice la verificarea făcută de autorități.

Izolarea la domiciliu de 14 zile este obligatorie pentru cei care vin din zonele cu risc, iar aceste persoane beneficiază de concediu medical.

Potrivit ministrului, cazul instrumentat de polițiști este documentat cu probe, iar un procuror va putea decide pedeapsa, în funcție de gravitatea faptelor, închisoare sau amendă, potrivit Codului Penal.

La această oră NU există cazuri confirmate de coronavirus în România. Toate testele făcute la Matei Balș până în prezent sunt negative. Autoritățile îndeamnă la calm și la respectarea măsurilor transmise pe canalele oficiale ale instituțiilor responsabile (MAI, DSU și Ministerul Sănătății) și limitarea preluării informațiilor de tip fake-news care nu se bazează pe date științifice oficiale și induc panică inutilă în rândul populației.

Declarațiile ministrului privitoare la cazul de la Neamț pot fi urmărite de la minutul 15:30.

UPDATE 25.02.2020 – COMUNICAT IPJ NEAMȚ

Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ este împuternicit să comunice următoarele: În seara zilei de 24 februarie a.c., în jurul orei 20.00, înainte de desfășurarea ședinței Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, conducerea Inspectoratului de Poliţie Județean Neamţ a fost sesizată de către Instituția Prefectului, cu privire la faptul că trei persoane din Republica Chineză, care deși se aflau în izolare voluntară la domiciliu, au fost observați, în cursul aceleași zile, în timp ce desfășurau activități la o societate comercială de pe raza orașului Roznov.

În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț a reieșit că cele trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora. Totodată, precizăm faptul că, la data de 12 februarie a.c., cei în cauză ar fi pătruns pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei Aeroport Henry Coandă, punctul de plecare fiind China – Shanghai.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 352 din Codul penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile care se impun.

***

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Român în țara mea spune

    La închisoare cu ei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate