Doliu în cinematografie. A murit actorul Ion Dichiseanu

0

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a murit astăzi, la vârsta de 87 de ani, anunță Antena 3. Decesul a survenit în urma unor probleme de sănătate care au necesitat internare în spital.

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933 la Adjud, fiind un cunoscut actor de film, radio, scenă, televiziune și voce și scriitor român. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959.

Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani. Este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal.

Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

În 1995 a publicat volumul de versuri Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză la Editura Arc. De asemenea, a fost vocea unui gecalop (iepure cu coarne) în cadrul scurt-metrajului Oaia fără blană, al companiei Pixar.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate