Doi elevi de la „Rareș”, aur la Festivalul Internațional „Video Art” de la Suceava

4

Doi elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț au fost recompensați cu medalia de aur UNICA pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional „Video Art” de la Suceava.

Elena Dumitru și Alin Ciuchi, elevi în clasa a XII-a C, profilul științele naturii, au primit marele premiu pentru  pelicula ”Să te cunosc” realizată  sub îndrumarea  prof. de Limba și literatura română,  Lucian Iordăchescu.

Concursul aflat la cea de-a IX-a ediție, desfășurat în perioada 13-16 iulie, s-a adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-20 de ani, pasionați de arta cinematografică în diversele ei forme.

Secțiunile concursului au fost film de scurtmetraj și spot publicitar cu impact social. Din județul Neamț au participat la etapa finală trei filme, toate realizate de elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț. Elena Dumitru și Alin Ciuchi au participat la secțiunea spot publicitar cu impact social, iar la secțiunea film de scurtmetraj au fost alese peliculele realizate de echipajele Andrei Grădinariu/Letiția Florea și Maia Croitoru/Monique Țuțuianu.

Pe parcursul festivalului, fiecare echipaj a avut de realizat un film documentar de scurtmetraj cu tema „Casa bucovineană“, activitatea constând în filmări în zone diferite ale județului Suceava și reportaj cu oameni ai locurilor. În urma tragerii la sorți, Elena și Alin au avut de realizat un documentar despre oamenii din zona Gura Humorului, apreciat de asemenea de juriu și public. Pelicula s-a numit „Acasă în Gura Humorului”.

Juriul a fost compus din personalități ale domeniului cinematografic din România: conf. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Tg. Mureş (preşedinte), Violeta Gorgos, regizor artistic de la TVR Iaşi, Emilian Urse, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, alături de care s-a aflat Dave Watterson din Marea Britanie, președinte în exercițiu al Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA).

Prof. Lucian Iordăchescu:  „Noi participăm de trei ani de zile la diverse concursuri de film, dar niciodată nu am obținut un premiu atât de important.  Ne-am dorit prin acest film să avem un impact social, dar să ducem publicul  și într-o zonă de confort, de bună dispoziție. ”Să te cunosc„ este un film despre doi tineri care fac eforturi deosebite pentru a-și promova propria imagine, pentru a viețui 2-3 minute în spațiul virtual. Ideea genială a aparținut Elenei,  filmul fiind realizat excepțional de Alin.  Cred că astfel am găsit rețeta câștigătoare, pe care am folosit-o și la ce de-a doua peliculă. ”  

Alin Ciuchi (regizorul filmului): „A fost o experiență deosebită, este primul festival de film la care am luat un așa premiu important. Am fost foarte uimiți când Dave Watterson ne-a chemat pe scenă și ne-a spus că apreciază filmul pe care l-am realizat. Îmi place foarte mult această lume a filmului, a editării de imagine, și sper mai departe să merg pe același drum.”

Elena Dumitru: „A fost o experiență inedită, mai ales că la Suceava  a trebuit să realizăm un alt film, despre oamenii locului. Este vorba despre „Acasă în Gura Humorului”. Localnicii au fost foarte deschiși și dornici să ne ajute. Chiar dacă sunt pasionată de film, nu îmi doresc să fac o carieră în acest domeniu, mai departe vreau să urmez Dreptul.”

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. Valentin spune

  Felicitari!

 2. Catalina Caseru spune

  FELICITARI!

 3. Stefana Sendrea spune

  Felicitări !

 4. Elena Sasha spune

  Felicitări celor doi elevi si familiilor acestora care ii susțin. De asemenea, laude si pt.domnul profesor coordonator. Tuturor, cat mai multe premii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate