Doi angajatori din Neamț au fost amendați cu 30.000 de lei pentru munca nedeclarată

0

În luna decembrie, inspectorii de muncă sau efectuat 199 de controale, ocazie cu care s-au constatat 181 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 187 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 70 de sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 90.500 lei.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna decembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 110 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 54 abateri de la prevederile legale şi au dispus 60 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Un număr de 39 angajatori au fost sancţionaţi cu 54 de sancţiuni contravenţionale, din care 44 de avertismente contravenţionale şi 10 amenzi în valoare de 59.500 lei.

 Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 5 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accidentele de circulaţie. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna decembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 89 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 127 de măsuri şi au aplicat în total 16 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în cuantum de 31.000 lei şi 13 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La doi angajatori, inspectorii de muncă au identificat două persoane care prestau muncă nedeclarată, din care o persoană fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Au fost dispuse 2 măsuri si au fost aplicate 2 amenzi în cuantum de 30.000 lei.

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt:  baruri şi restaurante.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 39 de măsuri, iar 7 angajatori au fost sancţionaţi cu 7 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 1000 lei şi 6 avertismente contravenţionale.

În perioada de referinţă, la ITM Neamț, angajatorii au încheiat şi înregistrat 9 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

  • Informații furnizate de ITM Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate