DIN LUMEA CIOLĂNARILOR CU PATRU PICIOARE: ŞPAGA, TAXA DE PROTECŢIE, MITUIREA

4

caini (5)În lumea animalelor există anumite norme de conduită, respectate cu rigoare, încă de la facerea lumii. Încălcarea lor produce neplăceri, încăierări nedorite şi dezordine. Pe seama comportamentului animal s-au scris o sumedenie de lucrări, dar cel care a fost recunoscut drept părinte al acestei ştiinţe, etologia, este savantul austriac Konrad Lorenz(1903-1989), laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie, în 1973. Prin intermediul etologiei se poate pricepe comportamentul instinctiv şi capacitatea înnăscută a animalelor de a răspunde în diverse situaţii. caini (3)“Împreună cu elevul său, olandezul Nikolas Tinbergen, Lorenz a îmbinat studiul animalelor în mediul lor natural (care pune în evidență patrimoniul ereditar al speciei, prin răspusuri fixe la stimuli ambientali ficși) cu studiul de laborator (care pune animalul în situații noi, pentru a evidenția capacitatea acestuia de a elabora răspunsuri diferite la stimuli diferiți, implicit capacitatea de învățare și adaptate a animalului)”. La noi, s-a remarcat îndeosebi prof. univ. dr. Vasile Dem. Zamfirescu, psihanalist, scriitor, cel mai talentat traducător al lui Sigmund Freud (n. 6 mai 1856 – d. 23 septembrie caini (4)1939) în limba română şi un reputat discipol al filosofului Constantin Noica (n. 12 iulie 1909- d. 4 decembrie 1987). “Etică şi etologie” este unul dintre interesantele studii, semnat de Vasile Dem Zamfirescu. Semiotician și antropolog american, Thomas A. Sebeok a sosit din Europa cu viziuni proaspete, uneori pline de humor, demne de luat în seamă(”Semnele: o introducere în semiotică”-Editura Humanitas, 2002).

Și prin intermediul acestor lucrări, curioșii s-au putut familiarize cu o parte caini (2)din comportamentul animalelor și modalitățile lor specifice de comunicare. Oamenii se prăduiesc și își pricinuiesc mari neajunsuri, de multe ori fără nici o noimă, fără nici o stavilă, călcând în picioare principii și legi fundamentale. În lumea animalelor există mai mult bun-simț decât printre semenii noștri. Imaginile alăturate(vezi foto nr. 1, foto nr, 2, foto nr. 3, foto nr. 4 și foto nr. 5) probează că mituirea, ciubucul sunt firești în anumite situații: piața centrală din Municipiul Piatra Neamț este controlată nederanjant de către un maidanez chior, având o blană de culoare deschisă. caini (1)El este hrănit de unii cetățeni. Când apare un intrus, veteranul își face simțită prezența. Mai iute de picior, un câine de pripas a reușit să apuce două ciolane grase. Prezența maidanezului-șef l-a determinat pe mai proaspătul sosit să ia rapid o decizie, din zona ”comportamentului de liniștire”: a renunțat la una din ciosvârte, văzându-și liniștit de drum. Cu alte cuvinte, a dat mită, a plătit o taxă de șmecher, i-”a dat dreptul” celuilalt. La urma-urmelor, mita, șpaga și taxa de protecție nu au fost descoperite la Piatra Neamț, doar în sfera de influență a acoliților puterii. Deosebirea dintre cei care se află în fruntea bucatelor și bestiile cu patru picioare este mare: spre deosebire de unii șantajiști și criminali notorii care-și desfășoară activitatea de prăduială și șantaj pe lângă un anumit primar, maidanezii nu transmit amenințări cu moartea, sau cu alte mizerii, unor ziariști, colegi de breaslă, pentru a le astupa gura.
TEXT ȘI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Horatiu spune

    Bun articol !
    Exista o asemanare izbitoare intre comportamentul animalelor si al unor oameni. (care numai oameni nu se numesc….!!!)
    Datorita acestor „dezechilibre” comise de catre cei ce ar trebui , prin tot ce fac sa fie exemple de cinste , onorabilitate si decenta , Romania si romanii au ajuns la sapa de lemn.
    Nimeni nu se autosesizeaza , nimeni nu se incumeta sa ia niste masuri corespunzatoare eradicarii acestui cancer social.
    „Legea Junglei” functioneaza bine mersi de mult timp.
    Principiile Statului de Drept sint grosolan calcate in picioare.
    Se foloseste mereu „formula simbolica” de a se aplica niste sanctiuni disciplinare blinde , iar mafiile si coruptii isi vad in continuare linistiti de afacerile onoroase care ne afecteaza grav pe noi toti romanii de rind.
    Mafiile si corupti fac legea in Romania.
    Legea este respectata , aplicata , si interpetata de cei abilitati cum doresc dumnealor , cum vor muschii lor !
    Treziti-va romani !
    Jos Mafia si coruptii din Institutiile Statului Roman si Justitie.

  2. feraru marcel spune

    Stiti ce m-ar interesa, daca nu cumva procentul de „eutanasiatori, nu-i cumva egal cu procentul de pro uselisti. Asa mi se pare la prima vedere.
    De parca si cainii ar fi basisti in Piatra. Tot timpul am sustinut inteligenta de exceptie a creaturilor astea 4PD(L)

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Unde ati sustinut ”inteligenta de exceptie a creaturilor astea”? In privinta PD(L)-istilor, acestia au dat navala pe unde au gasit locuri libere, atat din picioare cat si pe la spate. Exemplul silfidei politice, sau si mai poetic al porumbitei care a zburat din par in par, ca vrabiuta din gard in gard este suge-suge-rat de distinsa politiciana Muhaela Stroika. Si-a mutat tot bagaju, cu stalpu casei cu tot, de la PeDeL, taman peste drum, la Miscarea Popupulara.

      1. feraru marcel spune

        Taticu’, cum ramane cu laturile, deversate pe site ? Pentru o mai buna intelegere, 4PDL = nimic mai mult decat : patrupedele, animale, suflete(nerecunoscute ca atare de biserica), imblanite, care se hranesc si din mana omului si care de multe ori il invata pe acesta, sa fie bun si intelegator. N-am sa va ascund, ca scrisul asta cu acronime, avea si-un rost al lui. Faptul ca ati reactionat, ma asigura, ca si-a indeplinit menirea.
        Oricum, asa cum le spui tu bibicule, mai rar. Nu te dai in laturi de la nimic. Bravos ! Halal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate