Din “succesuri” în “succesuri”…

4

Amânarea aderării la Schengen reprezintă o nouă înfrângere majoră a lui Traian Băsescu pe plan european.
Este evident faptul că suntem trataţi în continuare ca o ţară de mâna a doua atâta timp cât partenerii noştri europeni îşi permit să încalce tratatul UE fără niciun fel de apăsare politică. Traian Băsescu este un personaj izolat la nivelul liderilor UE, iar după urma acestor “succesuri” ale domniei sale suferă tot poporul român. Comunicarea diplomatică şi politică la nivelul UE nu se face cu hăhăielile şi glumiţele nesărate specifice preşedintelui nostru, ci se bazează pe chestiuni reale, serioase, care sunt negociate într-un cadru instituţional din care cu toţii facem parte.
Eşecul diplomatic al lui Train Băsescu şi al echipei MAE din subordinea sa este penibil şi de răsunet, ca şi semnătura în fals a preşedintelui pe Tratatul de Guvernanţă Fiscală
Politica externă a României în ceea ce priveşte admiterea la timp în spaţiul Schengen s-a desfăşurat la TV, prin declaraţii belicoase, care nu au nimic în comun cu efortul diplomatic necesar rezolvării unei asemenea probleme de interes major pentru România.
Preocupările fostului ministru al afacerilor externe, Theodor Baconschi, au mers către zona introducerii votului pentru cetăţenii români din afara ţării, nu către rezolvarea acestei probleme.
Am observat, în ultima vreme, o poziţionare neproductivă a politicii noastre externe. Am primit reproşuri la nivel european în ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Adevărul este că se face politica externă pe genunchi, iar ţipetele ascuţite nu pot produce decât dezamăgirea partenerilor noştri.
Eforturile diplomaţiei româneşti trebuie să se concentreze pe admiterea cât mai rapidă a României în spaţiul Schengen. În acelaşi timp, în afara chestiunii votului românilor din diaspora, nu ştim mai nimic în ceea ce priveşte liniile directoare ale politicii noastre externe.
Ne îndreptam spre nicăieri, nu avem niciun fel de proiect. După integrarea euro-atlantică a României, politica externă şi-a pierdut azimutul, deşi seful acesteia, cum îi place să se auto-intituleze, este un căpitan de vas.
În acelaşi timp, bugetul MAE pentru anul 2012 a “suferit” o creştere fără precedent. Îi cer public lui Cristian Diaconescu un răspuns cu privire la suplimentarea bugetului MAE pentru 2012 cu peste 100 de milioane de lei. La ce vor fi folosiţi aceşti bani? După cum ştim, nu se pot face angajări, unele reprezentanţe diplomatice se închid, nu se deschid altele noi, prin urmare nu mă pot gândi decât că aceşti bani vor fi folosiţi pentru fraudarea votului românilor din străinătate.
De mai bine de un sfert de secol, paradigma politicii externe mondiale s-a schimbat, în sensul în care politicul nu mai “trage” economicul, ci invers.
La noi nu s-a schimbat nimic, sau, scuzaţi-mă, s-a schimbat: Teodor Baconschi a desfiinţat Direcţia Generală de Diplomaţie Economică din MAE…
Este absolut necesară o reformă radicală a diplomaţiei. Sunt prea multe sinecuri acordate pe criterii obscure, prea mulţi neaveniţi în funcţii mari, prea multă lipsă de profesionalism.
Ministrul Cristian Diaconescu trebuie să lase deoparte idiosincrasiile în ceea ce priveşte poziţia unor state membre UE şi să treacă la treabă.

Ioan Chelaru
Vicepreşedinte PSD

art.pub

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. dracon spune

    Personaj inodor,incolor si insipid, e usor a deschide gura ,cand nimic nu ai a spune.

  2. ciprian spune

    am fost tratati altfel pe vremea lui nastase?

  3. Tavy spune

    Cine mai e si chelaru asta, de unde o mai aparut si asta?

  4. Kiatra - Neamt spune

    Pana NU rezolva problema cu INTERLOPUL NEGELSCHI – numai „SUCCESURII” va avea……pana atunci va fi egal cu zero……

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate