DGASPC Neamț: Schimbări la încadrarea copiilor în grad de handicap

0

Schimbari-handicap

Părinții copiilor cu dizabilități trebuie să știe că din acest an încadrarea în grad de handicap a acestora se face în baza unor formulare noi, legislația în domeniu suferind o serie de modificări. Astfel, prin ordinul nr.1306/1883/2016, care a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii decembrie, au fost aprobate noi criterii de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap. Odată cu aceste reglementari legislative au fost modificate şi unele formularele tip: fişa de evaluare psihologică, fişa medicală sintetică, fişa psihopedagogică (înlocuind traseul educaţional) şi anexa anchetei sociale –factori de mediu (document nou introdus). Formularele valabile sunt certificatul medical tip A5 şi ancheta socială. Pentru cazurile copiilor cu dizabilităţi ale căror dosare au fost planificate pentru reevaluare în cursul lunii ianuarie 2017 sau urmează să se prezinte pentru încadrare în grad de handicap la Serviciul de evaluare complexă și au completat vechile formulare, este necesară refacerea dosarelor prin completarea pe noile formulare, deoarece nu se pot primi vechile formulare.

De aceea, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să intre cât mai repede în posesia noilor tipizate. Acestea pot fi obținute de la primăriile de domiciliu, de la sediul DGASPC Neamț sau pot fi descarcate de pe site-ul institutiei, la secțiunea „anunțuri“: http://www.cjneamt.ro/dgaspcneamt/Anunuri/Forms/AllItems.aspx.

Alte modificări importante ale legislației referitoare la încadrarea în grad de handicap a copiilor sunt:

valabilitatea certificatului de încadrarea în grad de handicap pe o perioadă de maximum 24 de luni (față de maximum 12 luni până acum)
depunerea dosarului în vederea reevaluării în grad de handicap cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea vechiului certificat (anterior termenul era de 30 de zile)
evaluarea la domiciliu a copiilor nedeplasabili.
pentru copiii încadrați în gradul de handicap grav cu asistent personal reprezentanții legali vor putea opta la fel ca și adulții fie pentru indemnizația de însoțitor, fie pentru asistent personal
modificarea criteriilor medico-sociale de încadrare în grad de handicap stabilește următoarele grade de handicap:

  1. ușor – 0 lei buget complementar
  2. mediu – 0 lei buget complementar
  3. accentuat – 79 lei buget complementar
  4. grav – 106 lei buget complementar
  5. grav cu asistent personal – 106 lei buget complementar
    – 969 lei indemnizație însoțitor/salariu asistent personal

Toți copiii încadrați în grad de handicap, indiferent de grad, primesc până la împlinirea vârstei de 18 ani o alocație lunară de 200 de lei la care se adaugă celelalte drepturi prevăzute de lege.

La data de 31.12.2016, în evidențele DGASPC Neamț existau existau 2.230 de copii încadrați în grad de handicap, pe parcursul anului anterior fiind eliberate 325 de certificate noi de încadrare în grad de handicap.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate