Destinul tragic al lui Yin Yuguo, îndrăgostit iremediabil de Eminescu și decedat în drum spre Cetatea Neamț, subiect de documentar pe Netflix

0

Anul acesta s-au împlinit 4 ierni de când o tragedie cumplită petrecută într-o gară din Neamț l-a luat dintre noi pe tânărul Yin Yuguo. Fiu de profesori universitari, Yuguo s-a născut în China, în Kunming, și la vârsta de 16 ani a decis să vină în România, în Bacău, pentru a studia limba română la Universitatea din oraș. În 2018 a fost admis la o clasă pregătitoare în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, loc unde a putut să ia contact direct cu ceea ce iubea cel mai mult: Eminescu, poezia și cultura est-europeană. I-a impresionat pe toți cu dorința sa de a cunoaște tot ce înseamnă România, limba română și aici se simțea acasă. Își spunea „Dragonul Carpaților” și găsea frumusețe în orice lucru mărunt găsit la noi în țară.

Părinții l-au înțeles și l-au susținut necondiționat în visul său, chiar dacă distanța a durut. I-au dat aripi acestui tânăr minunat care pe 1 Decembrie 2018, de Centenar, a mers la Alba Iulia și a sărbătorit Marea Unire mai însuflețit decât mulți dintre români. Bucuria lui a fost imortalizată de un reportaj Recorder pe care îl puteți urmări mai jos:

La scurt timp după acest moment deosebit, pe 26 ianuarie 2019 tânărul chinez a plecat cu trenul spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţ. La ieşirea din Gara Roman a făcut o confuzie, fiind convins că a greșit stația și că trebuia să coboare. A sărit din tren în mers, gest pentru care a plătit cu viața. Băiatul s-a lovit la cap de o bornă kilometrică și a murit pe loc. Trupul adolescentului a rămas aproape o oră în zăpadă, până când l-a văzut un angajat CFR care trecea prin triaj.

”Se pare că tânărul era într-o clasă pregătitoare la o universitate din Bacău, era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani. (…) În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ la vremea respectivă.

În ziua în care ar fi împlinit 17 ani, la data de 15 Martie 2019, tânărul a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Bacău.

Povestea dramatică s-a transformat într-un film documentar. „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”, regizat de Ilinca Călugăreanu, una dintre cele mai importante regizoare de filme documentare de la noi, are 28 de minute și a fost lansat destul de recent pe Netflix.

Documentarul poate fi urmărit aici – click, pentru cei care au cont pe platformă.

Vă recomandăm acest scurt metraj, mai ales românilor care și-au pierdut orice urmă de speranță când vine vorba de România. Privită prin ochii lui Yin Yuguo, țara noastră e un paradis. Un film despre sensibilitate, poezie, iubire, emoție, împlinirea unui vis, dar și despre tragedii. În martie 2023 ar fi împlinit 21 de ani.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate