Despre transportul public în 2023, autobuzele electrice, stațiile smart și lucrările de pe drumurile din Piatra-Neamț (VIDEO)

0

Anul 2023 va fi un an complicat în ceea ce privește traficul rutier în municipiul Piatra-Neamț. Lucrările de amploare care vor avea loc pe culoarele de mobilitate, reducerea numărului de parcări, blocajele rutiere se vor resimți în rândul șoferilor din oraș. Afectat va fi și transportul public de persoane, deoarece unele trasee vor fi modificate ca urmare a lucrărilor de pe anumite tronsoane. Tot anul acesta, podul de la spital va fi închis circulației. Acesta va fi complet dărâmat și construit unul nou în loc, situație care va determina reconfigurarea unei importante rute din oraș.

Se preconizează faptul că mulți șoferi vor alege să își lase mașinile acasă și să aleagă transportul în comun, punându-se, astfel, presiune pe compania Troleibuzul care gestionează acest serviciu în Piatra-Neamț.

Mijloacele de transport circulă cam la 30-40 de minute, sunt și unele care circulă și mai des, la 20-25 de minute. Așa s-au făcut traseele de cei de la Primăria Piatra-Neamț și de cei de la ADI Urbtrans, pentru a nu fi costurile foarte mari. Sper ca de la 1 martie să putem circula cu autobuze electrice, și, după ce se vor termina lucrările, să mărim numărul de autobuze care circulă și să mărim și frecvența.”, precizează Cristian Sauciuc, managerul Troleibuzul.

Dacă în prezent încă se circulă rezonabil prin oraș și se poate respecta frecvența de 30-40 de minute, din februarie, când vor începe intensiv lucrările pe rutele principale din oraș, directorul Troleibuzul spune că se va modifica programul, incluzând și întârzierile.

Noi suntem pregătiți. Îmi cam dau seama ce urmează. Când se va închide și podul de la spital probabil vor fi 2-3 săptămâni de șoc.”, anticipează managerul Troleibuzul.

În prezent, prețul unui bilet pentru transport în oraș este 3,5 lei, iar prețul unui abonament se ridică la circa 100 de lei, fiind mai multe metode de plată disponibile sau în curs de implementare.

De asemenea, se lucrează la montarea stațiilor de încărcare și în curând ar trebui să ajungă și autobuzele electrice. În viitorul apropiat, parcul auto al Troleibuzul va avea 59 de autobuze electrice.

Autobuzele electrice sunt preferate în prezent, deoarece sunt mai prietenoase cu mediul și mai economice, însă va fi o adevărată provocare situația unui nefericit incendiu care ar putea izbucni. Incendiile la autovehiculele electrice sunt extrem de greu de stins, iar experiența gestionării unor asemenea autovehicule la Piatra-Neamț este în prezent nulă. Nimeni nu știe ce va urma.

Stațiile smart din oraș, extrem de costisitoare, nici acum nu sunt conectate cu mijloacele de transport. Compania Troleibuzul a montat sisteme GPS pe mașini, dar de 3 luni nu s-a reușit o conectare cu sistemul pentru ca cei care așteaptă în stații să știe când vine următorul mijloc de transport cu exactitate.

Stațiile mi se par mici, mi se par neprotejate de intemperii. Cred că puteau fi făcute altfel, mai mari și mai protejate. Stau uneori și așteapt câte 10 oameni, iar în stații încap cam 3. Eu chiar dacă vin cu autobuze noi, în momentul în care le bag pe traficul din Piatra-Neamț, cu gropile care sunt, voi avea probleme. Ele sunt făcute să funcționeze pe un drum lin. Ținând, însă, cont de faptul că vor fi mai multe, vor exista rezerve.”, a mai spus Cristian Sauciuc.

Pentru a urmări interviul complet, vă invităm să vedeți materialul video de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate