Despre suspiciunile de agresare a unui copil la o creșă din Piatra-Neamț

4

În ultimele zile se discută în spațiul public despre o îngrijitoare care ar fi agresat verbal sau fizic unul sau mai mulți copii la o creșă din Piatra-Neamț. Nu am studiat subiectul și nu am avut acces la datele legate de incident și din acest motiv nu discutăm despre incident. Instituțiile abilitate vor stabili cine și cât este de vinovat și ce a fost acolo. Despre asta vrem să vorbim, despre cine sunt instituțiile care se ocupă de astfel de cazuri, deoarece în spațiul public, pe fondul campaniei electorale și a neînțelegerii mecanismelor instituționale, au apărut mai multe variante despre cine e posibil să fie vinovat, cine e răspunzător, cine anchetează etc.

În orice caz de agresiune a unui copil, acasă, pe stradă, la gradiniță, la creșă, la spital etc. se pune în mișcare un mecanism instituțional coordonat exclusiv de DGASPC. Excepție fac cazurile în care e vorba de o vătămare gravă a minorului, unde intervine prima dată poliția, dar ulterior tot la DGASPC ajunge cazul.

Primul pas este identificarea și raportarea suspiciunii de agresiune asupra unui copil. Adică o persoană fizică, poliția, altă instituție sau în cazul de față conducerea creșei sau a DAS Piatra-Neamț află de această suspiciune de agresiune și o raportează în scris în maxim 48 de ore la DGASPC.

Al doilea pas este constituirea de către și sub coordonarea DGASPC a unei comisii interdisciplinare care cercetează cazul, stabilește posibile vinovății și calea de urmat, adică trimiterea cazului spre parchet dacă e penal, spre judecătorie dacă e civil, spre DAS dacă e de monitorizat în continuare etc.

Ultimul pas este ca la propunerea rezultată din cercetarea făcută de comisia DGASPC să se aplice măsuri sociale, asistențiale, penale sau civile de către instituțiile abilitate.

Ar mai fi câteva reguli pe care ar trebui să le înțeleagă toată lumea. În astfel de cazuri, comunicarea între instituții și mediul public trebuie să fie ZERO pentru că așa spune LEGEA. Tot ce este legat de zona de asistență socială NU ESTE PUBLIC. Deci, nici DAS și nici DGASPC nu au voie decât în cazuri speciale și atunci doar după definitivarea anchetei făcute de comisia interdisciplinară să ofere detalii publice, cu atât mai puțin să anunțe public date dintr-un caz care este la nivel de suspiciune și unde suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție. Mai mult de atât, LEGEA OBLIGĂ la păstrarea discreției maxime asupra identității și mai ales asupra agresiunilor suferite de victime.

Deci, cei care au competență, anchetează, stabilesc vinovații, propun măsuri și pot comunica date despre astfel de cazuri sunt doar cei de la DGASPC. Primăria Piatra-Neamț, DAS sau oricine altcineva oferă informații sau își dă cu părerea dintr-un cadru instituțional despre astfel de cazuri o face încălcând legea.

Singurii care pot discuta public despre aceste cazuri și doar la nivelul de informații pe surse și probe neoficiale sunt cei care se încadrează în zona de avertizori publici, adică presa, familia victimei sau alte persoane care sesizează fapta de abuz.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Bianca Iosif spune

    Domnule Iosub, demonstratia dvs este ilogica si balbaita.
    Plecati de la o regula stiuta, cea privind protejarea identitatii copilului si amestecati apoi reguli cu propriile dvs pareri care nu au nicio legatura cu legislatia.
    Se vede de la o posta ca aveti o grija sa protejati pe cei de la Cresa-DAS-Primarie si sa pasati responsabilitate la DGASPC pentru ca nu e un secret ca aveti pata pusa pe DGASPC ca aici v-au fost refuzate de-a lungul timpului ofertele comerciale cum ar fi sa dam un sac de bani ca sa asigurati dvs hostingul la site, adica de vreo 5 ori mai mult decat dam acum.
    Va folositi de o drama cu victime copiii pentru a face propriile jocuri dar nu ne mira.

    ADMIN:
    1. Nu știu ce pregătire aveți dvs. sa ma învățati cu ce se mănâncă asistența socială. Eu am studii cu diplomă în asistență socială.
    2. DAS și DGASPC au cele mai multe articole critice la noi în publicație nu în alte publicații iar opinia noastră constantă este că și la DAS si la DGASPC nu prea stiu cu ce se mananca asistența socială… au fost angajati …cine stie ce ce criterii.
    3. Nu pot depune nicio oferta vreodata la DGASPC deoarece directoarea de acolo are pata pusă pe noi …nu invers. Să duc o o oferta acolo ar insemna sa le suplimentez proviziile de hartie igienică.
    4. Nu știu de ce dramă și de ce victime vorbiți. Pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește agresiunile contra unui copil ce s-a întâmplat la acea creșă este al punctul 2-3 și oricum nu se vor lua măsuri pentru ca DGASPC nu a sancționat pe nimeni când au murit copii instituționalizați …ce așteptări sa avem să se întâmple ceva acum ?

  2. Dl Scarbescu spune

    Despre ce suspiciune vorbiti când îngrijitoarea recunoaște fapta ?Primii care au făcut public cazul sunt părinții ,cred că i dreptul lor.Iti duci copilul la creșă,îl crezi in siguranță și ți l nenorocesc pe viață.Dvs știți ce urme adânci lasă în dezvoltarea psihică și emoțională asemenea traume ?
    Dacă era copilul dvs gandeati la fel ?

    1. Daniel M spune

      in sfarsit un articol de calitate care explica pasii unei cercetari de caz suspect. Desigur, nu oricine poate intelege articolul, fiecare isi da cu parerea , neintelegand ce inseamna stiri false in mediul online, pentru ca inainte de a fi ceva demonstrat nu poate fi decat o stire probabil adevarata daca mizam pe valoarea ziaristului. Inca odata, multumim pentru articol !

    2. Ady spune

      Trebuiesc camere de supraveghere peste tot .daca sunt camere numai in clase il va agresa pe copil fie la baie fie la dormitor. Fiecare clasa chiar si la cresa ar trebui sa aiba un educator si o ingrijitoare sunt copii care la doi ani sunt destul de isteti si iar ajuta educatorul. Un copil de cresa la ora actuala nu invata decit sa faca la olita si sa manance in alte tari nu este asa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate