Despre Energia Hidro: Motorul Reducerii Prețului la Energie în județul Neamț, cu Președintele Organizației Oamenilor de Afaceri AUR Neamț, col. (r) Gaman Claudiu, fost adjunct al ISU Neamț

0

În cadrul celei mai recente conferințe de presă AUR Neamț, Președintele Organizației Oamenilor de Afaceri AUR Neamț, col. (r) Gaman Claudiu, fost adjunct al ISU Neamț, a abordat un subiect cât se poate de important pentru județul nostru și, de ce nu, pentru întreaga țară. Acesta a atras atenția asupra faptului că odată cu creșterea investițiilor în capacitățile regenerabile am putea vedea o scădere a prețului la energie,. Acesta a explicat că odată ce tehnologiile regenerabile devin mai eficiente și mai ieftine în producție, implicit și costurile de producție a energiei regenerabile vor scădea. Toate acestea depind, însă, si de zona geografică unde se fac aceste investiții și de randamentul sistemelor.

Stimați locuitori ai județului Neamț,

Astăzi, vin în fața dumneavoastră pentru a expune o problemă de echitate socială care ne afectează comunitatea și viața de zi cu zi. Este vorba despre costul nejustificat de mare al energiei electrice.

Într-un județ ca Neamț, cu bogății naturale, în special cu surse de energie hidro, considerată a fi una dintre cele mai ieftine și sustenabile forme de energie, este de neconceput ca noi, locuitorii acestui județ, să suportăm costuri mai mari la energia electrică decât în multe alte țări. Această situație nu doar că afectează bugetele familiilor, dar este și o nedreptate flagrantă în lumina principiului de bază care spune că ar trebui să beneficieze comunitățile locale direct de pe urma resurselor naturale exploatate în zona lor.

O analiza efectuată în anul 2020 (Claudiu Mihai Bădița, 2020), arată faptul că în județul Neamț capacitățile de producție a energiei electrice erau : 4 % hidrocarburi,      0,05 % solar, biomasa 2 % și 93,95 % hidro.

Noi, cei din AUR, susținem că este momentul pentru o schimbare legislativă care să asigure că avantajele resurselor naturale din Neamț revin și comunității noastre. Nu este acceptabil ca din resursele noastre naturale să se producă energie electrică, iar noi, locuitorii județului, să nu avem niciun beneficiu.

După ce vom primi votul dumneavoastră la alegerile care urmează, vom face demersuri pentru implementarea de măsuri legislative și tehnice care să reglementeze această situație (Legislație pentru Partajarea Beneficiilor, Reglementări favorabile energiei regenerabile, crearea unui Fond Local de Dezvoltare Energetică, Parteneriate și Acorduri Locale și Regionale, Mecanisme de Monitorizare și Evaluare etc). Este esențial să se stabilească un cadru prin care o parte din profitul generat de exploatarea resurselor naturale dintr-un județ cum este Neamțul să fie reinvestit în comunitatea locală, fie prin subvenții la prețul energiei electrice, fie prin alte forme de sprijin direct pentru cetățenii afectați.

Astfel de măsuri vor contribui și la dezvoltarea sustenabilă a județului Neamț, asigurându-se că bogățiile naturale sunt folosite în mod responsabil și în avantajul direct al locuitorilor săi.

Doar împreună putem garanta că resursele noastre naturale servesc binele comun al comunității noastre, nu doar la îmbogățirea unor „băieți deștepți” și a unor grupuri de interese.”, a declarat Președintele Organizației Oamenilor de Afaceri AUR Neamț, col. (r) Gaman Claudiu, fost adjunct al ISU Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate