Despre economia socială cu Liviu Harbuz și Cătălin Drăgușanu

4

Invitații ultimei ediții a emisiunii „De vorbă cu Iosub Robert” au fost domnul deputat PSD Liviu Harbuz (Colegiul 3 Neamț) și domnul deputat PC Cătălin Drăgușanu (Colegiul 1 Neamț). Tema emisiunii a fost ”economia socială” și chiar putem spune că a fost o dezbatere mult mai tehnică și mult mai concretă decât multe alte emisiuni fade cu politicieni din Neamț.

O proporție semnificativă a economiei europene este organizată pentru a face profit, nu numai pentru investitori. Așa-numita economie socială oferă o gamă largă de produse și servicii din Europa și generează milioane de locuri de muncă.

Economia socială este, în fapt, o teorie care situează cooperativele și organizațiile nonprofit într-un context politic și economic vast. Economia socială analizează modul în care comportamentul consumatorului este influențat de principii morale, etice sau alte concepte filosofice. Acest concept se aplică din nevoia de a identifica soluții la probleme sociale, economice sau de mediu pentru a satisface nevoile care au fost ignorate de sectorul public sau privat. Prin utilizarea unor soluții de obținere a unor scopuri non-profit, economia socială are rolul de a crea o societate puternică, sustenabilă și prosperă.

Organizațiile care aplică principiile economiei sociale contribuie semnificativ la îndeplinirea unor obiective guvernamentale:

-creșterea productivității și a competitivității

-reabilitarea zonelor locuibile spre beneficiul indivizilor și comunității

-introducerea unor modalități noi de prestare a serviciilor publice

-dezvoltarea unei societăți incluzive și a unor cetățeni activi.

Termenul de economie socială este originar din Franța (économie sociale), fiind înregistrat pentru prima dată în anii 1900. Acest sector enonomic include patru familii de organizații: cooperative, societăți mutuale, asociații și fundații.

În 2002, în cadrul Conferinței Europene Permanentă a Cooperativelor, Mutualităților, Asociațiilor și Fundațiilor a fost propusă următoarea definiție a sectorului economiei sociale:

Organizațiile Economiei Sociale sunt actori economici și sociali activi în toate sectoarele care se caracterizează în principal prin scopurile și prin forma lor specifică de antreprenoriat. Economia sociala include organizații cum sunt cooperativele, mutualele, asociațiile și fundațiile. Aceste întreprinderi sunt deosebit de active în anumite domenii cum ar fi protecția socială, serviciile sociale, sănătatea, băncile, asigurările, producția agricolă, serviciile de proximitate, educație și formare, cultură, sport și activitati recreative.” (Carta principiilor Economiei Sociale, CEP – CMAF Conferința Europeană Permanentă a Cooperativelor, Mutualităților, Asociațiilor și Fundațiilor, 2002).

Întreprinderile bazate pe economie socială reprezintă 10% din totalul afacerilor europene și oferă peste 11 milioane de locuri de muncă (6% din populația activă din Europa) – 70% fac parte din organizații nonprofit, 26% din cooperative, iar 3% din societăți mutuale. Companiile bazate pe economia socială sunt prezente în toate sectoarele de activitate economică: sistem bancar, asigurări, agricultură, servicii comerciale, sănătate, servicii sociale etc..

Entitățile economiei sociale sunt întreprinderi – în majoritate micro, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Politica UE în acest domeniu vizează crearea unui cadru de reglementare favorabil pentru întreprinderile din economia socială, astfel încât acestea să crească și să prospere alături de alte întreprinderi.

Importanța economică și socială a întreprinderilor din economia socială este recunoscută pe scară largă.

Importanța lor este, de asemenea, în creștere, în fața noilor nevoi emergente. Obiectivul politicii Comisiei Europene către întreprinderile tip „economie socială” este de a garanta condiții de concurență echitabile în care acestea pot concura în mod eficient pe piețele lor și în condiții de egalitate cu alte forme de întreprindere, fără nici o discriminare de reglementare și respectând principiile lor specifice, nevoi, obiective specifice, ethos și stil de lucru.

Vă invităm să urmăriți în continuare înregistrarea emisiunii pentru a identifica soluții de aplicare a economiei sociale la nivelul județului Neamț în opinia deputaților Liviu Harbuz și Cătălin Drăgușanu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Lamiita spune

    Intotdeauna imi face placere sa-l ascult pe domnul deputat Catalin Dragusanu. De ce? Pentru ca este un om realist, un om edificat in tot ceea ce spune, un om care in fiecare zi invata si aplica.

  2. Stefan spune

    Legislatia nu e clara in acest moment si ,in parte, sunt de acord cu dl Feraru ca adevaratii beneficiari ai statului roman sunt bugetarii de tot felul!La acestia se adauga salariatii din monopolurile de stat si private care isi bat joc de ceilalti cetateni, in special de micii intreprinzatori care au mai ramas sa „reprezinte” capitalul romanesc…

  3. feraru marcel spune

    Economia Sociala….. Poate in occident sa aiba oarece noima, avand in vedere salariile, dar si „ajutorul social” pe care statele il asigura populatiei. La noi…..o sa fie doar o forma de a mai exploata cateva sute de mii de palmasi, care vor produce „social” adica in folosul societatii. Profitul muncii lor, va ingrasa bugetul, de unde se vor putea plati niste mariri de salarii pentru bugetari, care, se pare, sunt adevaratii asistati social in Romanica ! „Prostii” vor munci social, pe salarii de mizerie, iar statul se va lauda ca a creeat locuri de munca ! Vom creea cooperative de someri ? Astia, vor avea un conducator, vreo cativa ca personal Tesa, care cu siguranta vor avea venituri……sociale, de doua-cinci ori mai mari, decat ‘ulimea angajata sa produca. Asta, in timp ce in puscarii sunt zeci de mii de „producatori” care nu fac nicio activitate productiva….

  4. motanu'descaltat spune

    DA, DA, AU FACUT MULTE PT JUDETUL SI ORASUL NOSTRU!!! GARGARA IEFTINA DE PARLAMENTARI VREMELNICI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate