DESPAGA-TE ROMANE! 9 Decembrie – Ziua Internaţională Anticorupţie

1

          Începând cu anul 2006, prin rezoluţia 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională Anticorupţie. Referitor la aspectele de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul M.A.I, în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie vine să răspundă unei necesităţi instituţionale obiective de creare a unui organism specializat de acţiune în domeniu.
În mod cât se poate de evident, preocupări la nivel ministerial, de prevenire şi combatere la nivel propriu a acestui fenomen, au existat şi până la operaţionalizarea acestei structuri, dar practica a evidenţiat că a fost nevoie de o entitate cu rol de integrator al politicilor anticorupţie, ştiut fiind că o acţiune disipată are mai puţini sorţi de reuşită. Totodată, un principiu călăuzitor al acestei structuri este cel al sentimentului apartenenţei la M.A.I, având ca fundament axioma că nu şi-a propus să culpabilizeze persoane sau categorii profesionale, ci tocmai să evidenţieze că marea majoritate a lucrătorilor acestui minister îşi fac datoria în mod onest, având sentimentul privilegiului de a servi cetăţeanul şi comunitatea.
Concomitent, s-a dorit adoptarea unui important semnal de alarmă, potrivit căruia în M.A.I nu mai este nici locul şi nici timpul pentru aceia care îşi negociază sub o formă sau alta autoritatea cu care au fost învestiţi. Astfel, toţi cei care nu înţeleg acest lucru vor răspunde în faţa legii pentru faptele lor. Nu este echitabil ca, pentru acei puţini care nu înţeleg că statutul de angajat al acestei instituţii nu este în nici un mod compatibil cu fărădelegea, societatea românească să eticheteze in integrum un întreg aparat ministerial. Aceasta constituie în fapt protecţia pe care o asigurăm lucrătorilor oneşti şi integri, prin scoaterea din sistem a celor compromişi.
Şi, pentru că Ziua Mondială de luptă împotriva corupţiei precede datei de 10 Decembrie, care în simbolistica Organizaţiei Naţiunilor Unite semnifică aniversarea proclamării Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, se cuvine amintit că cetăţeanul, în calitatea sa de comanditar al serviciului public, are dreptul la o prestaţie onestă şi integră din partea funcţionarilor statului.
Integrarea europeană aduce cu sine noi şi noi exigenţe pe care trebuie să le îndeplinim, de aceea va trebui să ne capacităm forţele către realizarea acestora. Statutul de ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene impune solidarizarea în jurul ideii de front comun de luptă şi acţiune împotriva corupţiei, iar Direcţia Generală Anticorupţie este ireversibil angajată pe această traiectorie.

          Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Fair Play spune

    Muzica impotriva coruptiei: http://youtu.be/UjKhK0JyiC8

    150 de artisti din lumea intreaga, printre care si 2 romani protesteaza prin videoclipurile lor!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate