Descoperiri medicale in 2013

0

Cercetarea medicala este un proces continuu, intesat cu suisuri si coborasuri pe linia succesului sau a esecului. In momentul in care un tratament experimental este ineficient, cercetatorii trebuie sa isi reevalueze metodele si sa incerce altceva sau sa inceapa de la zero. Pe de alta parte, cand tratamentul are succes, aceasta este o noutate importanta in comunitatea medicala si ofera o premisa pentru tratarea persoanelor care sufera de o anumita afectiune.
Iata cateva dintre descoperirile importante la inceput de 2013:
RMN-ul ar putea diagnostica dementa
Boala Alzheimer sau dementa frontotemporala pot fi greu de diagnosticat. Cercetatorii au experimentat diagnosticarea cu ajutorul RMN-ului pentru a estima raportul biomarkerilor in ceea ce priveste diferenta dintre Alzheimer si dementa frontotemporala.
Alungirea membrelor
Pacientii cu membre inegale au sansa tratarii acestui handicap prin implant. Dupa implantarea chirurgicala in os a unei tije telescopice din titan, chirurgii fractureaza practic osul de la jumatatea tijei. Pacientul trebuie apoi sa foloseasca un dispozitiv de control care genereaza un camp magnetic. Acest dispozitiv trebuie folosit zilnic, timp de cateva minute pe piele pentru a trimite un semnal tijei sa se alungeasca din ce in ce mai mult. Aceasta procedura forteaza osul fracturat sa se distanteze pentru ca celulele osoase sa umple spatil gol si sa ajute membrul mai scurt sa ajunga la dimensiunea celui normal.
Celule rosii de sange universale
Grupa de sange 0 este donator universal, aceasta insemnand ca transfuziile cu sange din grupa 0 pot fi administrate tuturor pacientilor. Cu toate acestea, donatorii de sange grupa 0 sunt rari, motiv pentru care cercetatorii au descoperit o procedura prin care prin inlaturarea nucleelor din celulele stem prelevate de la donatorii de sange grupa 0 se obtin celule de sange rosii care pot fi depozitate in recipientele de transfuzie. Cu toate acestea, cercetatorii au efectuat experimente numai pe animale. Testele pe pacienti umani urmeaza sa inceapa abia in 2014.
Detectarea mai usoara a melanomului
Melanomul este o forma de cancer de piele extrem de agresiv si mortal. Un nou dispozitiv poate emite raze luminoase cu pana la 10 lungimi de unda diferite, pentru a penetra pielea mai usor si a transmite date computerului. Un soft asociat acestui dispozitiv compara leziunea scanata cu imagini din arhiva cu melanom sau alte boli de piele pentru a indica mult mai clar daca leziunea este canceroasa sau nu.
Organe crescute in laborator
Oamenii de stiinta au studiat modul de a creste organe si alte parti ale corpului uman din celule stem, celule care se pot transforma in orice alt tip de celula si care pot fi folosite pentru a repara tesutul bolnav. Ca procedura standard, celulele stem sunt recoltate din maduva osoasa a pacientului si apoi folosite pentru a se dezvolta in laborator. Acum insa, cercetatorii au descoperit ca celulele stem pot fi recoltate si din piele. Aceasta procedura a fost deja realizata pentru a inlocui organe precum traheea sau vezica urinara, iar acum cercetatorii incearca sa realizeze valvele inimii si intestine. Organele crescute din celulele proprii ale pacientului vor elimina riscul de respingere a organelor dupa transplant si administrarea de medicamente care sa suprime sistemul imunitar.
Senzori ai articulatiilor
Prin incorporarea unui senzor wireless intr-o articulatie artificiala, medicii pot monitoriza si masura greutatea pacientului, uzura, temperatura si presiunea implantului. In timpul operatiei, senzorul poate indica daca articulatia este echilibrata corespunzator, permitand pacientului sa urmeze un tratament alternativ.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate