Demitizarea virusului din China & criza care va să vină

1

La începutul ședinței de Guvern de joi, premierul Ludovic Orban ar fi adresat o solicitare fermă ministrului Sănătății, Victor Costache: „Identificați toți medicii care au capacitatea de a comunica astfel încât să demitizeze acest virus, să comunice pe toate canalele de comunicare posibile, ce este acest virus, ce efecte produce. Nu trebuie să se producă panică, este un virus cum au fost și altele de-a lungul istoriei omenirii, trebuie explicat acest lucru. Datele demonstrează ca rata mortalității nu este mai mare decât în cazul altor viruși, că peste 80% sunt îmbolnăviri ușoare. E adevărat că se transmite relativ ușor și aici trebuie comunicate foarte clar toate măsurile pe care trebuie sa le ia cetățenii”. Așa scria pe un portal național de unde știrea a dispărut imediat pentru a fi regăsită sub diverse decupaje în alte părți. Reținem ideea. Corectă, limpede. Problema cu chip românesc este cum vor ajunge medicii capabili să comunice, cine îi primește pe „canale”? Demitizarea nu asigură rating sau trafic marilor deținători de „canale”, deci nu aduce bani. Responsabilitatea profesională și socială, și dacă ar deține-o, nu e profitabilă. Așa că speranța e la cei mici, apropiați de comunitățile locale și regionale, unde măcar rușinea blochează cultivarea dezaxaților și demenților distribuiți în dublu rol, de zvoner și răspândac.

Aproape neverosimil, o situație ieșită din comun, în egală măsură, fericită s-a înregistrat la Piatra-Neamț, anterior solicitării lui Orban. A ieșit în față cu curaj tânărul farmacist George Echim (foto) de la Farmaciile Ardealul. Nu cred să-l fi întâlnit vreodată. Pe tatăl său, Ilie, îl știu de când s-a lansat în „sportul” cu farmaciile. Țin minte că am fost împreună la o nocturnă fabuloasă cu Petrică Frăsilă, în urmă cu 22 de ani, la TeleM. E imposibil să uit cum a sărit singur să asigure „tratament” calificat (sub formă de sponsorizare) TT-ului supus la grele suferințe și persecuții financiare în 2016. Nu i-am cerut nimic, nu-i datorez nimic. Lauda ce vine e liberă de obligații: fain băiat a crescut!

Tânărul George Echim a vorbit cinstit, cu modestie și pe înțelesul omului simplu, la ziarpiatraneamț.ro, despre epidemia de coronavirus, cum să ne ferim și – atenție! – de ce e bine să nu intrăm în panică. Sutele de mii de vizualizări ale înregistrării de mai jos dovedesc că mai există speranță. Onestitatea, responsabilitatea și profesionalismul încă stârnesc interes. O intervenție comparabilă n-am aflat să fi fost găzduită la vreo tele-vizuină națională.

Se întâmpla pe 25 februarie. Deșteptu’ național de Adrian Streinu-Cercel, eternizat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, s-a trezit abia pe 27, după ședința de Guvern, să declare că noul virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal, subliniind cât de importantă este igiena proprie și personală. Medici români cinstiți, stabiliți în Occident de zeci de ani și care profesează pe bune, transmiteau în țară mesaje liniștitoare cu zile înainte. Nu întâmplător aleg unul venit din Olanda, țară expusă tranzitului masiv de toate felurile. E asumat de o doctoriță originară din… Piatra-Neamț:

Cât despre corona, nu te îngrijora prea mult, e cam ca și virusul gripal, care are deocamdată mortalitate mai mare.

Chestia e să ții măsuri de igienă de bun simț: tușit și strănut în batistă, mâini spălate cu apă caldă și săpun, și să mănânci mujdei de usturoi zilnic.

Toată panica e regizată.

Ca dovadă că nu toți românii „e proști”, stă chestionarul lansat de portalul DCNews. Întrebarea e dacă ne temem de coronavirus? Nu e un sondaj pur, dar răspunsurile au o valoare certă dat fiind numărul de repondenți. Joi, în jurul orei 16.30, înainte de a fi rostogolit punctul de vedere emanat de Streinu-Cercel, socoteala era următoarea în dreptul răspunsului NU ne temem:

România: 71,3% (23.900 repondenți)

Diaspora: 72,1% (1.895)

Regiunea Moldova: 72% (3.285)

Județul Neamț: 72,8% (219)

Să nu se înțeleagă până aici o tentativă de minimalizare a riscurilor. Rațiunea trebuie să se impună, acesta e îndemnul. Fără mobilizare pe prevenție și profilaxie, măsurile direct curative vor fi total ineficiente. Nu trebuie să fii medic ca să știi atâta lucru. O explică oricând un inginer de sistem. Cu atât mai importante devin alertele fundamentate. De exemplu, în aceeași zi (25 februarie) cu intervenția providențială a farmacistului Echim, în România, era lansat un avertisment cvasi-ignorat de corifeii audiențelor cu orice preț. Pe siteul caravanaurbana.ro , preluat de psnews.ro, se explica de ce alerta medicală de coronavirus poate grăbi grăbi declanșarea crizei economice. Parcă e altceva, numai că de o grozăvie înspăimântătoare. În rol de avertizor calificat, ca în multe rânduri, nimeni altul decât Remus Borza, radicalul lucid de servicu pe țară. Nu mai trebuie prezentat. Trei extrase din spusele sale sunt adevărate teme de studiu pentru Consiliul Suprem de Apărare a Țării:   

● Globalizarea a făcut în aşa fel încât lanţurile de distribuţie să treacă prin graniţe, făcând ca economiile ţărilor să fie din ce în ce mai interconectate. Până acum, virusul deja a început să afecteze lanţurile de furnizori şi să perturbe companii la nivel global. Dacă la început, epidemia poate paraliza din punct de vedere economic regiunea de unde a pornit, apoi după ce se răspândeşte, ea afectează comerţul intern, consumul, producţia şi mişcarea populaţiei. Însă, rezultatele arată că virusul s-a extins deja, inclusiv, la nivel regional şi internaţional, ceea ce urmează să genereze perturbări în lanț la nivel de comerţ, lanţuri de distribuţie şi turism.

O pandemie de coronavirus nu va face altceva decât să grăbească și mai mult declanșarea unei crize economice globale. România este total nepregatită pentru a face față unei crize de acest gen, iar efectele sociale și economice vor fi mult mai dureroase decât cele din 2009-2010.

● Dacă mediul de afaceri  s-a dovedit a fi “imun” la crizele politice, se pare că o situație de urgență pandemică ar schimba complet scenariul. (…) Prin urmare, nivelurile la care ar trebui să se acționeze pentru gestionarea eficientă a unei crize pandemice, la nivelul comunității de afaceri, sunt urmatoarele: leadership, angajați, colaboratori, furnizori, client; proceduri și politici interne;  resurse de securitate; strategii de comunicare; dezvoltarea unor mecanisme de întrajutorare externe. Într-un cuvânt, este recomandabilă operaționalizarea unor celule de criză, care să interconecteze mediul privat, instituțiile publice și sectorul militar.

Din tabloul zugrăvit răsare în final ceva bun. Contextul favorizează reforma statului român. Poate avea sclipiri spectaculoase, ca de Efect Corona (foto deschidere). Ce să vezi, unul dintre cei trei piloni ai reformei radicale – alături de Educație și Administrație – e chiar Sănătatea. Încet-încet, cu trecerea valului demonic al demolării ministrului Sănătății, unora parcă li se ia vălul întunericimii de pe ochi. Drept minunată dovadă stă o recentă și omenoasă reevaluare. Expune planul real al lui Victor Costache cu sistemul public de sănătate și aflăm informații ascunse până acum pentru că toți românii merită să știe adevărul. E publicată de oameni serioși, la Capital Coincidență, pe 25 februarie.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Primarul Comunei Savinesti spune

    Domnule farmacist, Felicitări pentru interviu!!! Sfaturi care liniștesc pe cei ce inteleg! Panica trebuie limitată!!! Trebuie ascultate sfaturile celor ce cunosc ceea ce se întâmplă!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate