Delgaz Grid montează manual 35 km de cabluri electrice subterane pe Ceahlău (VIDEO)

2

Delgaz Grid investește 3 milioane de lei în sistemul energetic din Parcul Național Ceahlău, jud. Neamț

Echipele companiei montează manual 35 km de cabluri electrice subterane în Parcul Național Ceahlău din județul Neamț.

„Este o lucrare dificilă, iar montarea cablurilor la o adâncime de 1,2 m nu se poate executa cu utilaje. Au fost necesare 18 zboruri cu elicopterul, pe rutele: stațiunea Durău – Cabana Fântânele și Schitul Stănile – Cabana Dochia, pentru a transporta aproximativ 20 de tone de materiale și echipamente.Este vorba despre o investiție, în valoare de 3 milioane de lei, pentru înlocuirea unor cabluri de medie tensiune și modernizarea a 4 posturi de transformare. Aceasta urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului.”, a transmis compania.

***

Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat o investiție amplă, de aproximativ 3 milioane de lei, pentru înlocuirea unor cabluri de medie tensiune și modernizarea a 4 posturi de transformare pe traseul stațiunea Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia, din Parcul Național Ceahlău, jud. Neamț.

Lucrarea are o complexitate deosebită și urmează a fi finalizată până la sfârșitul anului. Toate operațiunile trebuie executate cu scule și echipamente manuale, iar montarea cablurilor la o adâncime de 1,2 metri nu se poate executa cu utilaje, astfel încât impactul asupra mediului să fie cât mai redus.

Chiar dacă, materialele și echipamentele au fost transportate aerian în anumite puncte fixe de pe traseul montan, acestea trebuie aduse zilnic în zonele de lucru pe poteci, doar prin efortul oamenilor. O echipă de 30 de persoane a fost alocată pentru finalizarea acestei lucrări, pe un amplasament care are o diferență de nivel de aproximativ 1.000 metri între stațiunea Durău și Cabana Dochia.  

Unul dintre principalele obiective ale echipei care lucrează pe munte este impactul minim asupra mediului prin dislocarea solului de pe traseele de cabluri, gestiunea zilnică a deșeurilor și transportarea lor în spațiile special amenajate etc.

În posturile de transformare din Durău, Fântânele și Dochia vor fi executate lucrări de construcții prin refaceri de suprafețe din beton și zugrăveli, iar unele echipamentele de medie tensiune vor fi înlocuite pentru a fi operaționalizat sistemul SCADA, ce va permite executarea unor manevre de la distanță, din Centrul Dispecer.

Prin lucrările derulate în cadrul acestei investiții din Parcul Național Ceahlău, Delgaz Grid va securiza alimentarea cu energie a unor puncte cheie la nivel național pentru telecomunicații și meteorologie, fiind montate cabluri de rezervă, astfel încât în cazul unor avarii consumul să poată fi preluat pe o soluție alternativă.

Delgaz Grid a bugetat în acest an investiții de 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Dan spune

    PE NO,NEMTENII, NE INTERESEAZĂ MAI MULT PREȚUL PER KW…. ACTUALIZAT, D-LOR DELGAZ GRID. APOI…. VOM DISCUTA ȘI DE DOCHIA. PÂNĂ ATUNCI…. OCHII PE VOI! BANII VOȘTRI ÎNAINTE DE ORICE, SUNT AI NOȘTRI!

  2. Unsimpluom spune

    Acum se explica de ce Ocolasul mare a avut de suferit!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate