De Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost depus un proiect de lege a presei in Parlament

0

In cele ce urmează vă prezentăm punctul de vedere al unor reprezentanti ai Centrului pentru Jurnalism Independent cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei şi a problemei adoptarii unei Legi a presei.

Presa trebuie să rămână liberă. Autoreglementarea este esentială

Bucuresti, 3 mai 2011. „În România, presa este liberă. Orice formă de cenzură este intrezisă.” Acesta este primul articol al proiectului de Lege a presei depus, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertătii Presei, de douăsprezece organizatii nonguvernamentale Presedintelui Camerei Deputatilor, Doamna Roberta Anastase si Presedintelui Comisiei pentru drepturile omului, minorităti si culte din Senat, Domnul Gyorgy Frunda. Propunerea de proiect de lege va fi prezentată astăzi si Presedintelui Senatului Românei, Domnul Mircea Geoană.

Proiectul de lege vine ca răspuns la solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte si minorităti din Senatul României, adresată organizatiilor profesionale din media, de a prezenta propuneri de reglementare a profesiei de jurnalist până la data de 3 mai 2011.

Noi nu sustinem o lege a presei si tocmai de aceea am propus un proiect în care, în primul articol, se spune că presa este liberă. Nu negăm însă că presa din România are probleme. În cadrul întâlnirii de astăzi de la Parlament am decis să continuăm discutiile pentru a încerca să  identificăm pârghiile care ar putea avea un efect real, pozitiv. De exemplu, noi ne gândim la interventii care să prevină concentrarea excesivă a proprietătii în mass-media si la instrumente care să consolideze relatia ziaristului cu angajatorul”, a declarat Mircea Toma, presedintele ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, la finalul întrevederii.

Proiectul mai prevede că “asociatiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistică sau practicile profesionale” si că  “fiecare institutie media poate adera la aceste reglementări sau îsi poate adopta norme specifice de autoreglementare”.

Nu credem într-un proiect de lege care să îi protejeze pe jurnalisti. Din experienta ultimilor douăzeci de ani, toate proiectele care si-au propus asta au sfârsit prin a îngrădi, într-un fel sau altul, libertatea de exprimare. Jurnalistii sunt cei care trebuie să se protejeze pe ei însisi prin responsabilizare, a declarat Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.


Presa responsabilă este liberă, profesionistă si aptă să se auto-reglementeze. De aceea, este nevoie să încurajăm libertatea, profesionalizarea si autoreglementarea presei. Responsabilizarea jurnalistilor nu se poate face prin noi legi. Cresterea standardelor profesionale si promovarea valorilor în profesie se poate face doar din interiorul bresei, prin asumarea si implementarea de coduri deontologice si de mecanisme viabile de autoreglementare. Prin autoreglementare, jurnalistii vor avea un control mai mare asupra profesiei, libertatea presei se va consolida si astfel, societatea românească îsi va vedea servite mai bine interesele”, se arată în expunerea de motive ce însoteste propunerea de proiect de lege a presei.

Proiectul de lege este sustinut de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI); Asociatia Patronală a Editorilor Locali din România (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presă Cluj (APPC), Asociatia Jurnalistilor din România (AJR), Federatia Română a Jurnalistilor MediaSind, Societatea Jurnalistilor „Dunărea de Jos”, Galati, Brăila si Tulcea, Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnalistior Maghiari din România (MURE), Asociatia Editorilor de Presă OnLine si Conventia Organizatiilor de Media.

Propunerea de proiect de lege, împreună cu documentele care o însotesc (expunerea de motive, studiile de impact si lista de initiatori) sunt atasate prezentului comunicat iar Codul Deontologic Unificat, propus ca parte a procesului de auto-reglementare de către  Conventia Organizatiilor de Media poate fi consultat aici: cji.ro.

Raportul FreeEx 2010 – Libertatea Presei în România realizat de Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei poate fi consultat aici: activewatch.ro.

Pentru mai multe informatii le puteti contacta pe: Liana Ganea – Director Departamentul FreeEx, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei la e-mail: [email protected] si Cristina Lupu – Coordonator de Programe Centrul pentru Jurnalism Independent la e-mail: [email protected].


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate