De vorba cu noul manager al Spitalului Judetean Neamt, doamna Gabriela Zamfir

6

Un nou manager s-a instalat la conducerea Spitalului Judetean Neamt, doamna Gabriela Zamfir, de profesie economist. Speram ca numirea unui economist la conducerea spitalului sa fie un pas in fata si treburile sa se apropie de realitate la spitalul nostru si poate vom vedea in sfarsit o schimbare de atitudine la personalul medical. In acest scop am mers astazi la spital si i-am luat un interviu doamnei manager Gabriela Zamfir.Gabriela Zamfir

Va punem o intrebare care intereseaza omul de pe strada. Cand se va ajunge ca la Spitalul Judetean Neamt sa  nu se mai vina cu medicamente de acasa? E posibil in acest an?

Noi facem eforturi in acest sens. Acum depinde de finantarea pe care o vom obtine de la CAS care este principalul finantator al spitalului. In lunile aprilie si mai finantarea a fost mai buna pentru ca s-a suplimentat bugetul spitalelor care au preluat personalul de la cele doua spitale desfiintate.  Atunci s-au putut cumpara si medicamente si materiale sanitare. Noi am calculat in functie de datele pe care le avem suma de finantare, este o formula matematica, si inseamna cam maxim  4.370.000 de lei si minim 3.750.000 de lei. Ca sa va dati seama ca nu e mult va spun ca noi avem cheltuieli de personal  de 3.400.000 de lei.

Deci, real, anul acesta nu sunt foarte multe sanse  sa se ajunga cum era inainte?

Da, dar incercam sa obtinem venituri proprii. De exemplu, laboratorul spitalului face analize, noi spunem ca de foarte buna calitate, sunt oameni profesionisti, care sunt dintotdeauna in spital. Am fost recent in laborator si colegii de acolo spuneau ca atunci cand sunt reactivi se fac analize si de 2000 de lei pe zi.

Unde trebuie sa vina bolnavul care vrea sa faca analize?

La parterul Policlinicii, la centrul de recoltare.

In ultima perioada, paradoxal, oamenii nu se mai plang de problemele care erau traditionale, ca trebuie sa dea mita, sa cumpere medicamente, efectiv au intrat in normalitate aceste lucruri. Dar foarte multi se plang de atitudinea medicilor din Piatra Neamt. Credeti ca se va rezolva in timp aceasta problema? Pacientii compara atitudinea cadrelor medicale nemtene  cu cea a medicilor de la Tg. Mures sau din alte parti iar concluziile comparatiilor sunt , din pacate , foarte negative la adresa celor din Piatra Neamt.

Da, stiu ca si atunci cand eram la CAS ma confruntam cu acest lucru. Probabil si din cauza ca au fost atat de multe lipsuri in spital, starea de spirit nu a fost tocmai buna. Este foarte greu sa te descurci cu mai nimic. Noi am discutat si aspectul acesta, chiar ne-am intalnit cu asistentele si le-am spus ca daca nu putem sa le oferim ca medicamente si materiale sanitare pacientilor, macar o vorba buna conteaza atunci cand esti in suferinta. Esti speriat in primul rand, nu stii ce se va intampla si ce va fi cu tine. O vorba buna te poate linisti, iti poate imbunatati starea psihica si te poate ajuta chiar si in procesul de vindecare. Sa speram ca lucrurile se vor schimba, pentru ca e vorba de mentalitati si mentalitatile se schimba.

Odata cu aceasta criza a medicamentelor din spitalele din Romania, au aparut si asa zisele afaceri ale asistentelor care vand medicamente bolnavilor. Societatea civila nu vede nicio problema in acest lucru pentru ca asa este romanul, chiar daca este ilegal sau la limita legii.  Problemele apar in momentul in care o asistenta isi permite intr-un spital sa vanda un medicament sub pretul pietei. Inseamna ca acest medicament vine dintr-o sustragere, ori de la bolnav, ori de la spital. V-ati gandit sa luati  masuri sa nu se intample asa ceva in Spitalul din Piatra Neamt ?

Pot sa va spun ca e prima oara cand aud acest lucru, nici cand eram la CAS, nici acum nu am auzit asa ceva. Cea mai buna masura este informatizarea spitalului printr-un program european de sanatate de care beneficiem. Atunci totul poate fi verificat, controlat electronic, si stocurile din farmacii, cine a prescris, cat a prescris, unde a ajuns medicamentul etc.

Foarte multi bolnavi care s-au internat in spital, in momentul in care li se prepara medicatia se duc si se uita sa vada daca li se administreaza tot ce au cumparat ei . Deja este o fobie ca cineva ar fura din medicamentele lor.Unii bolnavi au reclamat ca exista asistente care au in dulap mai multe medicamente decat in farmacia spitalului. Nu sunt foarte multe cazuri si nici nu putem argumenta ca sunt speculatii sau realitati , dar oamenii simpli reclama ca ar avea asemenea probleme.

Se pot face verificari, prin sondaj. V-am spus, nu am auzit acest lucru pana acum. Voi vorbi cu directorul medical si vom verifica acest lucru.

Ce aveti de gand sa faceti in continuare la spital?

Primul obiectiv este pregatirea in vederea contractarii cu CAS, fiind principalul finantator al Spitalului. S-a constituit o comisie la nivelul spitalului, cu atributii, cu pregatire de documente. Al doilea obiectiv ar fi aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare macar la un nivel minim. Acest lucru il vom vedea in functie de contractul pe care il vom incheia pe CAS. Avem cheltuieli si cu personalul si avem si datorii catre furnizori.

Dumneavoastra ca economist aveti o alta viziune asupra randamentului oamenilor. Probabil va trebui sa umblati acolo unde se cheltuieste mai mult, probabil va trebui sa reduceti personalul, va trebui sa faceti reduceri de cheltuieli, credeti ca veti face fata si presiunilor ce vor veni in urma acestor restructurari de fonduri sau salarii ?

Sper sa fac fata pentru ca nu iau niciodata o decizie fara sa analizez foarte bine si fara sa argumentez. Acum am cerut deja o situatie pe sectii cu privire la cheltuielile pe care le realizeaza, am discutat cu fiecare sectie care a inregistrat pierderi, sa vedem care sunt cauzele si cum putem sa le aducem pe o linie de plutire. In functie de aceasta vom lua si masurile in consecinta. Luam fiecare sectie in parte si discutam cu fiecare. Este important sa discutam cu medicii din sectii sa intelegem care este problema, de ce au indicele mai mic decat cel la nivelul spitalului. Astazi am fost la sectia de obstetrica-ginecologie si la neonatologie, care au un indice foarte mic.  Inteleg si de ce, pentru ca aici copiii, asa e corect, se nasc sanatosi si atunci indicele este foarte mic, de 0,2, iar copilul fiind sanatos, nu apar altfel de tratamente.

Dumneavoastra sunteti foarte diplomata, dar de ce sa nu spunem adevarul? Pentru copiii tinuti in incubatoare care sunt nascuti prematur se aloca foarte putini bani si pe o perioada scurta de timp. Sunt sincope foarte mari in aceste normari legate de nasterile premature .

Intr-adevar, aici ar trebui regandit modul in care este tratata aceasta sectie de prematuri sau neonatologia in general. Am vazut ca sunt saloane care au fost reabilitate recent si care arata bine. La prematuri sunt incubatoare obtinute prin donatii si era foarte curat.

Am inteles ca sunt destul de multi medici in comparatie cu numarul care ar trebui sa fie si foarte multi medici care lucreaza in acest segment fac tratamentele si consultatiile pre si post-natale in cabinetele lor particulare si  folosesc doar sala de nasteri din spital. Nu s-ar putea face un sistem prin care ei sa fie obligati sa plateasca folosirea salii ?

S-ar putea realiza un parteneriat public-privat. Avem un medic ortoped care a solicitat acest lucru si mi se pare un lucru bun, pentru ca se concesioneaza doua saloane, ele vor fi reabilitate, se inchiriaza sala de operatii, se programeaza, am discutat si cu directorul medical si nu este nicio problema in aceasta privinta.

Avem exemplul celor de la dializa unde de cand se desfasoara totul in sistem privat lucrurile se pare ca se desfasoara la nivel occidental.

Da, se pot face astfel de lucruri.

Ati primit astfel de  solicitari din partea celor de la O.G. ?

Deocamdata asteptam, dar odata ce se va discuta aceasta posibilitate probabil ca vor fi cereri. Vreau sa va spun ca maternitatea a beneficiat de fonduri alocare de Banca Mondiala, este cotata foarte bine.

Atunci de ce fug mamele ca sa nasca in alte orase?

Nu stiu daca fug, aleg doar un confort sporit, ca nu cred ca medicul este o problema. Sectia va fi in curand reabilitata, vor fi saloane moderne. S-au facut investitii, au fost reabilitate si grupurile sanitare, insa au fost vandalizate, au disparut componente.

O parte dintre cei care lucram in presa, trebuie sa recunoastem, umblam numai dupa scandal, pentru ca asta se vinde, dar daca o tinem tot asa sa criticam fara sa facem nimic nu ajungem nicaieri ceea ce ne obliga sa punem urmatoarea intrebare :  Cu ce ar putea sa va ajute presa, ca la criticat am dovedit ca suntem buni sa vedem daca putem face si lucruri concrete care sa ajute nu doar sa condamne?

Presa poate aduce la cunostinta locuitorilor serviciile pe care le ofera Spitalul, cum am spus, analize medicale. Dupa modernizarea laboratorului se vor putea face si analize mai complexe, iar la spital sunt preturile cele mai mici. Aceasta publicitate este un lucru bun pentru ca ei vin si noi acumulam venituri. Asadar, putem cumpara medicamente, materiale sanitare. Orice sponsorizare ar ajuta mult spitalul.

In urma acestui interviu am continuat discutia cu noul manager al Spitalului Judetean Neamt, doamna Gabriela Zamfir si am decis ca www.ziarpiatraneamt.ro sa promoveze absolut gratuit toate serviciile medicale si toate actiunile ce pot aduce bani Spitalului. Acest lucru nu inseamna ca vom abandona articolele care condamna tot ce se petrece rau la spital. Aceasta inseamna ca noi, cei care oferim informatii nemtenilor, ar trebui sa ne trezim la realitate si sa intelegem ca cel mai simplu lucru de pe lume este sa critici, iar cel mai greu lucru este sa faci ceva. Nu stim daca alte publicatii din Neamt pot face gratuit reclama serviciilor care aduc bani Spitalului, dar noi putem si o vom face.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. dihorul spune

    – Daca spun ca x bate campii e limbaj injurios?
    -Daca spun ca y nu are ce cauta in C.J.e limbaj injurios?
    -Daca spun ca esti un slugoi XXXXXXXX CENZURAT ADMIN e limbaj injurios?
    XXXXXXXX CENZURAT ADMIN scrie tu si citeste tot tu .

    ADMIN : Scrie cat vrei ca cineva bate campii sau ca nu are ce cauta la o institutie dar fara cuvinte care se refera la un partid sau la ce faci tu dupa ce mananci lapte cu cola.

  2. dihorul spune

    XXXXXX CENZURAT ADMIN – refaceti comentariul fara a folosi un limbaj injurios.

  3. Medic spune

    Am vazut ca numai sedinte se produc de cand a venit doamna…. sa devem si lucruri concrete …. asteptam .

  4. Anca ( asistenta ) spune

    Multa lume injura prin spital pe noua directoare caci ea e singura de care se tem ca vor fi dati afara toti puturosi si spagarii care se poarta ca niste imputiti cu toti pacienti.
    Foarte bine le face am ajuns sa imi fie rusine ca lucrez la spital din cauza nesimtirii care pluteste in aer aici .

  5. Avocat spune

    Vorbesti prostii. Foarte bine ca a venit un economist ca un alt doctor de la spital nu ar fi taiat niciodata tupeul la ceilalti doctori . Poate aceasta doamna are curajul sa faca ordine acolo.

  6. Gustav spune

    economist la spital, prompterita la cultura, principalul sa fie pe valul politic. Adica din atata amar de cadre medicale, nu era cineva de profesie sa vina acolo? Ce stie economista asta despre medicina?! Am mai avut ministru economist in acest domeniu si s-a vazut cu ce efecte…
    Mai ramane sa punem in fruntea judecatoriei un inginer cadastru, la educatie un tehnician dentar, la popi un strungar (toti cu experienta manageriala, ca restul „e prosti” desigur!). La CJ sau Prefectura nu e cazul ca-i tot degeaba… acolo au toti experienta de manageri (dovedita!) si nu numai…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate