De vorba cu degetul in rana impreuna cu domnul Valerica Fratila, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Neamt

3

In ultima perioada am primit foarte multe intrebari din partea cititorilor interesati de situatia Spitalului Judetean de Urgenta Neamt. Foarte multi au reclamat faptul ca nu le este foarte clar ce se va intampla cu spitalul, de ce nu merge si in special daca se va ajunge vreodata ca cineva sa rupa pisica si sa faca ce trebuie facut.
Pentru a ne lamuri, am solicitat un interviu domnului Valerica Fratila, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Neamt care ne-a declarat:

Pana acum toti am pus degetul pe rana. Eu va propun sa punem degetul in rana. Care e problema adevarata la Spital? Mentalitatea, conducerea, finantarea?

Problema Spitalului Judetean, caci asta intereseaza pe toata lumea, nu este  una roz. Acum doua saptamani a fost un control complex din partea DSP si CJ, s-au constatat o serie de deficiente, s-a luat masura schimbarii conducerii Spitalului si pentru prima oara am fost si eu ascultat in ideea de a pune la conducerea spitalului un economist, chiar daca mie nu imi convine aceasta mutare, fiindca directorul de la relatii contractuale de la CAS a fost numit director general la conducerea Spitalului. Este un lucru benefic, zic eu, pentru conducerea Spitalului. Datoriile ne ingrijoreaza, datoriile istorice ale Spitalului. In discutia pe care am avut-o cu doamna director a reiesit ca in perioada urmatoare se vor face intalniri cu furnizorii sau cu cei care sunt creditori ai spitalului.  Se pare ca acestia vor intelege sa nu mai aiba pretentii la acele majorari si penalitati care sunt foarte mari, in ideea in care, in urma acestor discutii se vor intocmi niste grafice pentru plata facturilor restante. Daca Spitalul, cu ajutorul CJ si a CAS, se va putea tine de acest grafic, sigur aceste majorari nu vor mai fi, sau vor fi mai putine.

Trebuie luata in considerare   si scaderea numarului de personal, fiindca din ceea ce da CAS, doar 70% trebuie sa reprezinte salariile angajatilor. La ora actuala, procentul este undeva in jur de 78% si nu se poate sa mergem in ideea asta.

Noua, sa ne spuneti daca gresim, in urma calculelor facute ne ies cam 2 angajati pe pat.

Da, este foarte, foarte mult, nu se poate, si daca facem o comparatie intre SJ Neamt si Spitalul din Bacau care are cam aceeasi structura, ei iau in jur de 1200 de salarii si aici sunt peste 1600. Deci sunt foarte multi angajati. In alta ordine de idei, trebuie luata fiecare sectie in parte, iar la sectiile care sunt cu pierderi ar trebui sa vedem de unde sunt acele pierderi. Dupa parerea mea ar trebui umblat si la retributia celor care conduc acele sectii. Nu mi se pare normal ca un sef de sectie sau un personal de acolo care are performante sa aiba aceleasi retributii cu o sectie care aduce pierderi. Nu este normal si cinstit. De asemenea, trebuie luata in calcul externalizarea unor servicii. Noi o sa venim in materialul pe care il vom inainta CJ cu niste propuneri concrete. Vreau sa va spun ca eu am luat legatura cu prestatorii de servicii cu privire la ceea ce putem sa facem pentru spital, fiindca o parte dintre prestatorii de servicii sunt ai CJ. In cadrul CJ se poate ajunge la o serie de concluzii benefice in acest sens. Sigur, nu ne multumeste nici pe noi si cred ca nici pe actuala conducere a spitalului felul cum arata Policlinica. Policlinica, dupa parerea mea, este la pamant, trebuie investit in ea, am avut audienta la presedintele CJ care este de accord. Acum trebuie sa vedem ce putem sa facem ca Policlinica sa arate mult mai bine si sa fie aducatoare de bani. Fiecare spital trebuie sa aiba si venituri proprii. Daca nu le are, sa va dau un exemplu. Saptamana asta am fost la Spitalul de Recuperare de la Iasi si intrarea in spital costa 5 lei pe ora pentru masini si mi se pare si normal,  cel care se interneaza plateste o taxa etc. Vorbim de niste sume modice, dar care inmultite cu numarul de pacienti ajuta spitalul sa depaseasca anumite cheltuieli.

Din punctul nostru de vedere, al societatii civile, sunt unele probleme pe care nu si le asuma nimeni. Sunt doctori care tot ce fac ante si post-operatoriu fac in cabinetele lor particulare. Ei folosesc spitalul doar ca sa isi aduca pacientul pentru unele tratamente, analize.

Aveti dreptate si noua conducere a spitalului are in vedere si aceasta situatie. Din discutiile cu unii sefi de sectie sau medici, chiar daca sa presupunem ca apeleaza la serviciile salii de operatie, sigur ca aceste servicii vor fi platite si atunci spitalul va avea niste fonduri in plus. Mai este si problema adresabilitatii catre pacient. Este pacat ca comportamentul unora, nu al tuturor, da o nota proasta. Trebuie sa fii alaturi de bolnav si o vorba buna conteaza foarte mult. Noi ne dorim ca pacientii din Neamt sa nu mai mearga in alta parte. Urmeaza ca intr-o perioada nu foarte indepartata sa achizitionam aparatura de ultima ora, fiindca vrem sa facem tot ce e posibil ca Spitalul Judetean din Neamt sa se incadreze in categoria a doua. Momentan Spitalul este clasificat in categoria a treia.

Totusi sa vedem cum stau lucrurile in realitate. Este clar ca in momentul in care se va intra intr-o sectie care nu este performata si se va reduce numarul de paturi sau numarul de medici, va suna telefonul si se vor face interventii foarte mari, pentru ca suntem in Romania. Credeti ca ar putea cineva la ora actuala in Piatra Neamt sa faca fata cu adevarat acestor presiuni?

Sectiile care aduc pierderi se pot transforma in compartimente, in ambulatorii, se pot face servicii de zi, dar trebuie sa fim si noi de acord cu acea planificare. In Iasi, se planifica pentru tratament si cu 3-4 luni inainte. Noi nu ne mai dorim in Neamt sa avem cazuri cu doi bolnavi intr-un pat. Eu sunt ferm convins ca vor exista presiuni, dar se vor lua masurile care se impun. Nimanui nu ii convine sa fie aratat cu degetul ca nu a putut face fata angajamentelor pe care le are. Daca actuala conducere nu ia toate masurile necesare, exista posibilitatea ca SJ Neamt sa se inchida.

Unul dintre secretele publice din Neamt este acela ca foarte multi se plang de atitudinea personalului fata de pacienti. Desigur, sunt medici foarte dedicati meseriei, dar sunt si cei care oarecum conditioneaza serviciul medical de primirea unor foloase necuvenite. Nu se ingrijesc de pacient daca nu primesc o atentie, acestea sunt niste perceptii publice.

Poate aveti dreptate, la ora actuala asa am auzit si eu de prin oras. Problema este alta. Eu am o alta optica privind functionarea asistentei sanitare in SJ Neamt. Haideti sa mergm pe ideea de a le crea un cadru propice, haideti sa le dam ce le trebuie si pe urma sa le cerem marea cu sarea. Avem nevoie de aparatura de ultima ora si vreau sa va spun ca majoritatea medicilor sunt oameni foarte bine pregatiti, pot lucra in orice clinica universitara sau din tara, la orice spital fara niciun fel de problema, dar haideti si noi sa le cream niste conditii de a-si desfasura activitatea. Haideti sa incercam si noi sa avem saloane de tip hotelier si omul sa plateasca. La Iasi, un salon care are dus, grup sanitar, curat, cu frigider, costa de la 30 de lei in sus pe zi. Coplata unor servicii suplimentare pentru conditii normale este benefica si atat timp cat omul va plati aceasta diferenta, sigur si serviciile vor fi cu totul altele. Odata cu trecerea acestor spitale in subordinea CJ si viata in spitale se va schimba. Eu spun ca noua echipa de la SJ Neamt va face treaba buna si in cateva luni veti vedea ca fata SJ Neamt se va schimba.

Deci dumneavoastra ne spuneti ca sub aceasta conducere vor exista sectii neperformante in care personalul va fi redus, medicii care vor avea pacienti in particular vor plati pentru sala de operatii?

Da, cu certitudine. Eu chiar mi-as dori sa avem un spital particular in Neamt, deoarece va aparea acea competitie intre stat si privat, iar SJ Neamt va deveni mai performant.

Multumim domnului Valerica Fratila pentru interviul acordat si va asiguram ca vom urmari cu mare atentie felul in care noua conducere va face fata sau va ceda la presiunile ce vor aparea odata cu reducerea personalului din sectiile neperformante .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Gianina spune

    ,, Daca actuala conducere nu ia toate masurile necesare, exista posibilitatea ca SJ Neamt sa se inchida.” ,,Dupa parerea mea ar trebui umblat si la retributia celor care conduc acele sectii. Nu mi se pare normal ca un sef de sectie sau un personal de acolo care are performante sa aiba aceleasi retributii cu o sectie care aduce pierderi. Nu este normal si cinstit.” Domnul Fratila traieste in alte sfere, respira alt aer, acolo la inaltimea scaunului pe care il ocupa! Astept caderea lui libera, direct la lada de gunoi!Si-apoi il astept la urgenta!

  2. Radu Nastasă spune

    Halucinant.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate