De unde vine noua taxă pe gunoi?

Tot vă spunem de câțiva ani că se va mări prețul la gunoi și asta nu pentru că citim noi în stele ci pentru ca de ani de zile tot este amânată aplicarea unei taxe de mediu pentru fiecare tonă de gunoi depozitat. Cum era clar că nu pot amâna la infinit aplicarea ei era clar că e doar o chestiune de timp până ce se va mări prețul la gunoi.

Deci taxa de depozitare care va mări acum prețul gunoiului nu e nimic nou. Ea a fost inventată în anul 2005.

Datorită discuțiilor iscate taxa s-a transformat în lege emițându-se normele de aplicare de abia prin Legea 384 din 2013, lege care reglementa taxarea progresivă a depozitării, începând cu 50 lei/tonă din 2014, 80 de lei/tonă din 2015 și 120 lei/tonă din 2016

Apoi taxa a fost suspendată și reintrodusa prin OUG 39/2016 pentru modificarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu cu valoarea de 80 de lei/tona de deșeuri depozitata la gropile de gunoi (~18 euro/t) de la 1 ianuarie 2017, urmând să crească la 120 de lei/tona (~27 Euro/tona) în 2018.

Din nou taxa a fost blocată iar cei care citesc publicația noastră cunosc acest lucru încă din ianuarie 2017 (clic aici pentru articol) (sau aici).

Așadar acum guvernul PSD nu introduce nici o taxă ci din contra, taxa care tot a fost amânată și intra în vigoare din 2019, a fost redusă de la 80 lei la 30 lei pe tonă.

Să ne amintim ce spunea Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, în 2015,  ”De la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare o taxa pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tona, care se va dubla pana la sfârsitul anului.

Taxa ar trebui sa fie extrem de mare sa nu mai fim tentați sa adunam gunoi”, spunea ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu aleasă în 2012 ca deputat din partea Partidului Național Liberal și migrată apoi la ALDE .

Deci actualul guvern nu a făcut decât să amâne aplicarea acestei taxe care conform ministrului liberal ar fi trebuit să fie extrem de mare și să o diminueze cu aproximativ 60%.

Varianta liberala vă prezintă doar ultima etapa în care guvernul PSD dă drumu la aceasta taxa dar fără să vă spună că au amânat-o cât de mult au putut și au și redus-o cât de mult s-a putut și mai ales fără să vă spună că această taxă nu este invenția actualului guvern.

Vedeți? De fapt totul este o manipulare în care cetățenii se împart în două tabere. Una care dă m**e la PSD și una care își aduce aminte ce e cu taxa și dă m**e la PNL sau ALDE.

Adevărul care nu vi se spune este că taxa nu e a PNL, ALDE sau PSD. Oricine ar fi fost la guvernare tot implementa aceasta taxă pentru că ea ne este impusă de Uniunea Europeană.

Și acum vine partea de care nu vrea să vorbească nimeni. Introducerea acestei taxe nu ar trebui să crească prețul pe care îl plătesc românii la gunoi ci din contra sa îl scadă dar aici intervin băieții deștepți din afacerile cu gunoaie iar acesta va fi un subiect pe care îl vom aborda cu altă ocazie.

Iosub Robert

- Apreciază pagina -

1 Comentariu
  1. Bogdan spune

    Cel mai bun guvern dupa ’89 !!!! Iti dai seama ce realizare au facut? Imi e foarte greu de crezut si mie ca au putut sa scada pretul la aceasta taxa dupa ce „ailalti” au spus ca va fi foarte scump… Indrazneste sa Crezi in PSD .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate