De la magazin, direct în sicriu. Cum e posibil?

5

Ne confruntăm o problemă deloc de neglijat, și anume cea a șoferilor submediocri, care au intrat în posesia permisului de conducere printr-un noroc chior sau vreo atenție consistentă, și care nenorocesc familii peste familii.

Nu mai ești în siguranță nicăieri, nu știi dacă atunci când ieși din casă după un amărât de castravete ajungi înapoi întreg sau o iei pe scurtătură direct către morgă. Nu vorbim aici de categoria pietonilor care se aruncă precum hipnotizații, cu ochii-n telefon, în mijlocul străzii, despre asta am vorbit și o vom face și cu alte ocazii.

Da, și ei sunt de multe ori culpabili, și mor cu prioritatea în brațe, ba mai nenorocesc și viețile unor șoferi nevinovați. Vorbim aici de cei care nu cunosc nici o treime din legislația rutieră, nu au nicio noțiune de conduită preventivă, sau, și mai grav, se urcă la volan după ce au golit o damigeană cu vin.

Tot ei sunt cei care îți flutură ” digitus impudicus” când se bălăngăne de pe o bandă pe cealaltă fără să semnalizeze, sau care își scarpină tălpile de pedala de frână..așa..de amuzamentul mârlanului suprem. Că parchează ca bizonii și ocupă prima bandă scoțând avaria la înaintare, nu ar fi chiar o tragedie, dar faptul că merg precum inconștienții cu viteză, că nu adaptează viteza la condițiile de trafic sau că fac din trecerile de pietoni piste de raliu, asta e de neconceput.

Îți programezi o ieșire cu familia după o săptămână de muncă și nu te gândești că atunci când încui ușa e pentru ultima dată când o faci. Și nu, vârsta nu e un factor, așa cum se speculează frecvent. Am întâlnit tineri cu mașini puternice care conduc de zeci de ori mai prudent decât așa-zișii șoferi cu experiență, mult prea siguri pe ei, mult prea aroganți să creadă că tocmai LOR li se poate întâmpla ceva.

În mare parte au dreptate, pentru că în cele mai multe cazuri lor nu li se întâmplă nimic, ci celor nevinovați care devin victime. Cel puțin o treime din șoferii de astăzi nu au ce căuta pe drumurile publice, dar…suntem oarecum neputincioși în fața fenomenului.

Nu există o soluție, există doar îndemnul de a ne feri pe noi înșine atât cât putem, de a refuza să ne lăsăm șicanați în trafic și, de ce nu, de a ne face un obicei din a monta camere de bord. Credeți sau nu, o investiție de 150 lei poate salva viața cuiva, altfel, rămânem cu proverbul românesc, ” prinde orbul, scoate-i ochii”. Prea mulți oameni nevinovați mor, mult prea mulți..

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Tudor spune

    Sa filmezi și să pună fiecare ce dorește și cum poftește , că dacă are el o supărare , face. O filmare la ,,prietenu,, lui și o depune ca proba, sa i facă un bine. Așa hai sa punem camere peste tot , una. In cap , ori pe cap cum poarta au unii cu biciclete să fii online de când te dai jos din pat și până te bagi iar în el , seara , eventual și ce faci prin EL .

  2. Florin spune

    Dacă instructorul care l-a școlit, respectiv, polițistul care face examinarea, ar fi ”solidari” măcar pentru 1 an cu făptuitorul cu permis, poate că eliberarea permiselor pe bandă rulantă ar înceta.
    Cum să lași un dement să treacă prin examenul de obținere a permisului ca gâsca prin apă doar pentru că e băiatul lui tăticu?
    Cum să-i permiți unei fătuci cu capul în nori să se prezinte la examen dacă ea încă nu face diferența între pedala de accelerație și cea de frână? De obținerea permisului, nici nu mai vorbesc.
    Protejatul tău a comis o infracțiune gravă în primul an de când are permis? Ia răspunde și mata, polițistul care l-ai examinat și i-ai dat voie la permis! Ia fii și dumneata părtaș la grozăvia pe care a comis-o inconștientul care te-a plătit ca să treacă examenul!
    Și-ar mai fi ceva: dacă poliția rutieră ar face mai mult decât să pândească la colț dacă vine vreun vitezoman, n-am mai avea șoferi vorbind la telefon, sau scriind sms șamd.
    Cică nu prea sunt bani la buget. AMENZI, fraților! Amenzi de să se sature toți șmecherii să se șteargă pe undeva cu legislația.

  3. George spune

    Camera de bord nu face parte din categoria „mijloace tehnice omologate” , deci filmările acesteia nu pot fi folosite ca probe în sprijinul unei sesizări de abatere de la normele rutiere.
    Cred că în această speță trebuie modificat Codul Rutier, dar domnii politicieni nu vor așa ceva căci majoritatea dintre ei fac parte din categoria bizonilor din trafic.
    Spre exemplu ieri un cunoscut consilier guvernamental a fost surprins de radar într-o localitate din Argeș circulând cu 115 km/h.

    1. Vasile spune

      La articolul 139CPP, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:
      „(3/1) Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice pot constitui mijloace de probă.”

      1. George spune

        @ Vasile
        Bizonii din trafic comit contravenții în marea majoritate, iar eu la astea mă refer. Spre exemplu depășire în curbă peste linia continuă, neacordare de prioritate la trecerile pentru pietoni, sau pătrunderea în intersecție pe culoarea roșie a semaforului electric, etc,etc. Toate acestea sunt contravenții, dar se pot transforma în adevărate tragedii. Apoi vedem cum se ajunge de la contravenție la infracțiune. Dar ce folos, răul ce putea fi prevenit e deja făcut.
        Toate astea nu s-ar întâmpla dacă acei bizoni ar ști că e posibil să fie filmați de colegii din trafic și reclamați la poliție. S-ar gândi de două ori înainte să o comită. Acum înțelegi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate