De ce sunt jantele importante pentru roțile unei mașini și ce tip să alegi

0

Anvelopele sunt unele dintre cele mai importante elemente ale autovehiculului în ceea ce privește siguranța, deoarece, la urma urmei, cu toate că frânele sunt responsabile pentru oprirea roților, în cele din urmă este aderența anvelopelor care face mașina să se oprească. Iar jantele, deși poate părea că au pur și simplu o funcție decorativă, în realitate sunt esențiale pentru ca conducerea să fie adecvată și sigură.

La schimbarea anvelopelor mașinii sunt mai multe aspecte care ar trebui luate în considerare. Unul dintre aceste aspecte îl reprezintă jantele. Ele pot fi alese odată cu anvelopele sau pot fi schimbate în funcție de preferințe.

Jantele sunt piesele metalice pe care stau anvelopele, iar starea roților depinde direct de întreținerea lor corectă. Designul lor servește și la amortizarea imperfecțiunilor și neregularităților asfaltului, astfel încât vei câștiga confort și siguranță la volan. Aceasta înseamnă că se reduce consumul de combustibil, că uzura anvelopei este mai mică și că, prin urmare, se reduce și deteriorarea mașinii.

Daca intentionezi sa schimbi jantele sau anvelopele, acest articol îți va fi de mare ajutor. Nu este ceva ciudat, întrucât sunt cel mai bine vândut accesoriu pentru mașină, întrucât estetica vehiculului se schimbă foarte mult în funcție de felul în care arată. Dar dincolo de estetică, janta îndeplinește o funcție și alegerea uneia sau a celeilalte poate varia foarte mult comportamentul mașinii.

Material pentru jante auto

Poți alege jante de oțel sau de aliaj. Iată avantajele și dezavantajele fiecăreia.

 Jante otel

  • Avantaje

Sunt cele mai ieftine și sunt foarte rezistente iarna la sarea care se împrăștie în caz de zăpadă. Pe lângă faptul că sunt mai puțin sensibile la murdărie, sunt și mai ușor de curățat. Dar, atenție, deși au nevoie de mai puțină întreținere, asta nu înseamnă că nu trebuie să le cureți din când în când praful sau murdăria de frână. Dar, mai presus de toate, robustețea lor iese în evidență, deoarece în ciocnirile obișnuite cu borduri acestea tind să rămână intacte. Acestea sunt de obicei puse pe vehicule comerciale și pe mașini mai mici, din motive pur economice.

  • Dezavantaje

Estetica lor este mai puțin atractivă decât cea a aliajului (deși este posibil să se schimbe capacul butucului). Designul lor închis face ca frânele să se răcească mai greu, deoarece aerul nu circulă într-un mod convenabil, deși pentru aceasta capacele au de obicei găuri și caneluri. În plus, sunt mai grele decât cele realizate din alte materiale, deși momentan se fac cercetări pentru a le reduce greutatea… dar pentru asta există deja și alte tipuri de anvelope. O altă problemă este că prezintă adesea deformare laterală și verticală, ceea ce poate duce la vibrații periculoase.

Jante din aliaj

  • Avantaje

Estetica lor este mai grațioasă și schimbarea lor permite aspectului mașinii să poată fi diversificat (există o ofertă uriașă de modele pe piață). Cel mai mare beneficiu al său este ușurința, deoarece în acest fel mașina are mult mai puțină masă suspendată, ceea ce are ca rezultat un comportament mai bun al mașinii. Iar reducerea greutății, cu jantele din aliaj de cea mai bună calitate, economisește până la zece kg în comparație cu jantele mai ieftine din oțel. Vorbim de extreme… pentru că uneori, ca și aluminiul, de exemplu, care este mai moale, trebuie să folosești o cantitate mai mare pentru a-l fabrica și nu se reduce prea mult greutatea. De asemenea, disipă mai bine căldura de la frâne, ceea ce este cheia pentru cei care practică conducerea foarte dinamică.

  • Dezavantaje

Au tendința de coroziune galvanică, atunci când nu se iau măsuri pentru evitarea acesteia (curățare frecventă). Această coroziune poate provoca scurgeri de aer din anvelope, lucru care poate fi periculos. De asemenea, sunt mult mai delicate la șocuri și nu sunt ușor de reparat. În sfârșit, sunt mai scumpe și nu trebuie să uiți că sunt un articol care poate fi furat ușor, așa că dacă sunt foarte bune trebuie să ai mare grijă (există asigurări speciale de furt pentru asta).

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate