DE CE se mărește din nou tariful apei – explicații oferite de Vlad Angheluță, directorul APA SERV

2

Vlad Angheluță – directorul Apa Serv

„Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a transmite mesaje de maxim interes pentru operatorii din aria de operare având în vedere că totuși activitatea noastră privește confortul a peste 230.000 de clienți din județ, atât în zone urbane cât și în zone rurale. Apa este și va fi tot timpul un subiect de discuție politică atât timp cât acest operator are acționariat desemnat de către actori politici – vorbim aici de influența tuturor localităților care se află în aria de operare a noastră și drept urmare este și firesc ca această luptă și dezbatere să fie și politică pe lângă componenta care ar trebui să fie mai mult administrativă, mai mult de management. Tot timpul operatorul Apa Serv – cum sunt toți operatorii din țară – intră și în acest carusel al declarațiilor politice – fie că sunt de parte stânga sau dreaptă”

DESPRE PREȚUL APEI

Toate companiile de apă din România vin cu noi planuri de tarifare – unele deja le-au impus, la noi sunt deja în derulare. Concret, iată de ce se mărește din nou tariful apei:

Suntem în contextul unei noi legislații în România care nu mai aprobă prețuri anual, aprobă strategii de tarifare pentru a da posibilitatea operatorilor să aibă predictibilitate pe perioade de 5 ani. Așa este gândită legislația – eu zic că este o schimbare foarte bună – și este mulată și pe strategiile de tarifare aferente derulării programelor europene – de aici a fost și sursa de inspirație a legiuitorilor. Normal că atunci când se schimbă costurile, trebuie să schimbi și prețul. Uitați-vă în ce conjunctură se trăiește din 2020, vedem explozia accelerată a prețurilor și mai ales prețuri care influențează direct și activitatea unui operator – dau exemplul energiei electrice, dau exemplul materialelor care sunt folosite în procesul nostru tehnologic – toate aceste componente la un moment dat te obligă să-ți calculezi din nou prețul. Este foarte simplu – dacă operezi această activitate sub cost, vei fi falimentar – vei fi în insolvență, după asta falimentar și vei genera o problemă la nivelul întregului județ pentru că este de neînchipuit ca un operator să ajungă în situația unui faliment.

Va crea un disconfort fantastic și vorbim aici de infrastructură critică, de siguranța și de sănătatea tuturor clienților noștri. Tot timpul în activitate această tentativă continuă de a alinia costurile cu prețurile reale de pe piață s-a lovit inevitabil în partea aceasta politică de o frână. (…) E important să comparăm situația din Neamț cu situația la nivel național să vedeți că nu doar Apa Serv-ul este în această situație, se aplică tuturor. Se intră în acea morișcă a dezbaterii politice sterile, lucru care nu ar trebui să se întâmple, este neproductiv, nu este sănătos și vă dau un singur exemplu: pe partea de reglementare prețuri în gaze, în energie, știți foarte bine că există alt cadru legal și doar există acele notificări în care se comunică utilizatorilor că de la data de…din luna următoare vor avea un nou preț. (…) Din punctul meu de vedere eu consider că acest vot în A.D.I AQUA ar trebui cumva înlăturat din legislație, să se meargă pe criterii strict economice așa cum ne impune și legislația să fim profitabili, să fim eficienți, să se permită aprobarea acestor prețuri direct de Autoritatea Națională de Reglementare așa cum este și în celelalte sectoare de activitate – vorbim de ceilalți furnizori de utilități. Asta s-ar considera o normalitate.

Din păcate la noi nu se întâmplă și vă dau un exemplu referitor la ultima schimbare de prețuri pe care tocmai am fundamentat-o la intrarea mea în mandat, pe baza unei documentații elaborate un pic mai înainte dar un pic mai mult întârziate – vorbim aici de o întârziere de un an, lucru care și-a pus amprenta puternic în rezultatele financiare pe 2022 – și vreau să vă spun că de la data obținerii avizului conform ANRSC abia astăzi A.D.I AQUA ne-a transmis hotărârea de aprobare prețuri – deci vă dați seama ce latență de timp este în obținerea acestui preț și ce handicap îți generează în operare, pentru că fiecare zi de întârziere adaugă noi pierderi în bilanț, adaugă noi handicapuri în partea aceasta de exploatare, adaugă multe probleme în a ne acoperi în tot ceea ce înseamnă costuri legate de intervenții la avarii, de eventuale investiții pe care le avem în curs, de plata salariilor, de plata facturilor de utilități dintre care cea mai importantă pentru noi este factura la energie electrică.

Este absolut nevoie de preț nou și tot timpul prețul apei precum și epurarea apei uzate menajere va fi într-un trend crescător. Uitați-vă la prețurile din piață: dacă vorbim de la o simplă pâine, de toată gama de produse alimentare pe lângă cele importante cum ar fi cele de tip pâine, ulei, zahăr, lapte, etc vedeți că toate au fost într-o dinamică crescătoare. Mai mult, dacă mergem pe partea de combustibil vedeți că evoluția – dacă e să o punem în oglindă cu anul 2020 – a însemnat o creștere fantastică. Acest lucru se aplică și la prețurile practicate de operatorii de apă și canal – nu este altă cale. Mai mult, dacă intrăm într-un program de investiții, nevoia de preț va fi și mai mare. Trebuie ca lumea să înțeleagă faptul că făcând investiții este singura soluție ca noi să ne îmbunătățim serviciile și așa în mare parte deteriorate de aceste frâne puse în aplicarea prețului, în aprobarea prețului și multe altele. O dată ce lărgești zona de operare, o dată ce îți dezvolți prin investiții rețele, categoric vin și alte costuri de operare – nu mai putem vorbi de aceeași coordonare în care acel operator operează – de la forța de muncă până la noul necesar de energie, de materiale tehnologice necesare ca noi să funcționăm în regim normal și să ne îndeplinim scopul de a furniza apă și de a epura apă uzată menajeră, a explicat Vlad Angheluță, directorul Apa Serv.

Întregul material video poate fi accesat mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Leo Taxil spune

    În loc să ne spui povești despre scumpirea alimentelor, directore, era mult mai bine să ne prezinți ”Analiza de preț” a apei, si nivelul salariilor directorilor și șefilor din Apa Serv.

  2. Toma Karmen spune

    Când nu ploua vara,seceta era cel mai bun pretext de a mări preturile, acum…. ghinion.A tot plouat, trebuie alte pretexte.In spatele magazinului Petrodava e o țeavă spartă de mult timp,nu se face nimic.Noi toți plătim apa care curge acolo și salariile care vă tot cresc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate