De ce este bine pentru fete și băieți să aibă o păpușă și să se joace cu ea

0

Mai multe păpuși și mai puține ecrane de mobil și tabletă. Acesta este modul în care ar trebui să vă creșteți copiii dacă doriți ca ei să fie mai empatici și să dezvolte alte abilități sociale. Nu este o recomandare bazată doar pe experiență, ci principalul rezultat al unui studiu de pionierat care a folosit tehnici de neuroștiință pentru a explora beneficiile pe care le au copiii când se joacă cu aceste jucării.

O păpușă îi încurajează pe copii să își creeze propriile lumi imaginare, spre deosebire de jocurile de rezolvare a problemelor sau de construcție. Joaca cu o păpușă îi încurajează pe copii să se gândească la alți oameni și la modul în care ar putea interacționa cu ei. Studiul, publicat în revista de specialitate Frontiers in Human Neuroscience, s-a axat pe analiza activității cerebrale a 30 de copii britanici în timp ce se jucau cu o serie de păpuși Barbie, companie care a participat la studiu. Concluzia experților este că joaca cu o păpușă activează regiuni ale creierului care le permit copiilor să dezvolte empatie și abilități de procesare socială, chiar și atunci când se joacă singuri.

Utilizând o nouă tehnologie de neuroimagistică, spectroscopia funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS), care scanează activitatea cerebrală în timp ce copiii se mișcă prin plasarea unor capace pe cap, cercetătorii au descoperit că sulcusul temporal superior posterior (pSTS), o regiune a creierului asociată cu procesarea informațiilor sociale, cum ar fi empatia, a fost activată chiar și în situațiile în care copiii erau singuri în față cu păpușa. Beneficiile, spun ei, sunt aceleași atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Este o descoperire destul de nouă. Folosim această zonă a creierului atunci când ne gândim la alte persoane, în special atunci când ne gândim sau dezvoltăm sentimente pentru o altă persoană. Faptul că pSTS a fost activ în timpul studiului arată că joaca cu păpușile îi ajută să repete unele dintre abilitățile sociale de care vor avea nevoie în viitor. Aceste constatări sunt susceptibile de a fi independente de țara de origine a copiilor, deoarece s-a demonstrat că această regiune a creierului joacă un rol similar în activarea empatiei și a procesării sociale pe șase continente.

Păpușă vs tabletă

Experimentul cu Barbie și Universitatea Cardiff s-a desfășurat în jurul a două jocuri cu copiii: unul cu păpușile și numeroasele lor accesorii și un joc deschis și creativ pe o tabletă. Ambele au fost la rândul lor împărțite în două părți, copilul jucându-se mai întâi singur și apoi cu o altă persoană, în acest caz asistentul de cercetare.

Rezultatele studiului arată că, atunci când se joaca singuri cu papusi, copiii au aceleași niveluri de activare a pSTS ca și atunci când se joacă cu alte persoane. O altă concluzie a cercetării este că, atunci când un copil este lăsat singur să se joace cu o tabletă, există mult mai puțină activare a pSTS, chiar dacă jocul implică un element creativ considerabil.

Până acum, părinții au trecut cu vederea beneficiile jocului cu păpuși, crezând că modelele de joc imaginativ nu produc un rezultat tangibil, în comparație cu activități precum construirea cu blocuri, desenarea unei imagini sau completarea unui puzzle, din care părinții pot vedea rezultatul jocului copiilor. Acest lucru sugerează că, fără niciun fel de îndemn sau instrucțiune, atunci când copiii se joacă liber cu păpușile, ei exersează interacțiunile sociale și își îmbunătățesc empatia și înțelegerea celorlalți.

În plus față de analizele neuroștiințifice, Barbie a comandat un sondaj la nivel mondial pentru a întreba părinții ce abilități sociale ar dori să dezvolte copiii lor. Majoritatea părinților chestionați au identificat empatia ca fiind o abilitate cheie de învățare. Cu toate acestea, foarte puțini au mărturisit că știau că joaca cu păpușile ajută la formarea acestei abilități. În concluzie, poate fi foarte benefic pentru copilul tău să se joace cu păpuși, iar doar să aibă o păpușă în camera sa poate ajuta la dezvoltarea empatiei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate