De ce este atât de dificil să ajungi pe Marte?

0

Începând din anii ’60, principalele puteri au încercat să ajungă pe Marte. În ultimii ani s-au făcut progrese importante și astfel am putut vedea mai multe fotografii și imagini spectaculoase de pe această planetă.

Primul vehicul spațial fără echipaj care s-a apropiat de Marte a fost racheta Mariner 4, pe care SUA au lansat-o în anul 1964. Ea a reușit să fotografieze pentru prima dată craterele de pe această planetă ce încă este un mister pentru omenire.

De atunci au mai fost programate numeroase misiuni pentru a ajunge pe Marte. Abia în februarie 2021 Roverul Perseverance al NASA a atins solul de pe Marte în siguranță. Pentru a ajunge aici, acesta a navigat prin spațiu timp de aproape șapte luni și a parcurs 472 de milioane de kilometri înainte de a intra în atmosfera marțiană cu 19.000 de kilometri pe oră.

Această misiune a avut costuri de aproximativ 2.7 miliarde de dolari, iar cea mai dificilă etapă a fost amartizarea. Totul a fost un succes, iar această misiune este considerată una istorică, având în vedere probele recoltate de aici.

De ce este însă atât de dificil să ajungi pe Marte? Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, iar navele care au o viteză de aproape 20 de mii de kilometri pe oră au doar câteva minute pentru o oprire lentă, în condițiile în care terenul este plin de obstacole: bolovani, cratere, stânci – ceea ce face ca orice mișcare greșită să poată răsturna vehiculul.

„Mediul este mai uscat decât cel mai uscat deșert de pe Pământ. Atmosfera este aproape inexistentă, există un strat subțire, dar cu siguranță nu ai putea respira. Locul este plin de praf, suprafața este alcătuită dintr-un fel de nisip roșu. Are o culoare ruginie, mai exact. Iar în acea atmosferă rarefiată bate destul de des vântul, ridicând praful. Am văzut la roboții care au fost trimiși acolo că praful e o adevărată problemă”, a spus Chris Lintott, profesor de astrofizică la Universitatea din Oxford.

Mai mult, temperaturile variază, de la o zonă la alta, de la minus 140 de grade Celsius la plus 30 de grade Celsius. Iar gravitația este cu aproximativ 62.5% mai mică decât pe Pământ, în timp ce atmosfera planetei este compusă aproape în totalitate din dioxid de carbon.

Marte rămâne astfel cel puțin pentru următorii ani un teritoriu interzis pentru omenire, chiar dacă sunt și persoane precum Elon Musk care se gândesc să colonizeze această planetă. Descoperirile făcute de Marte ar putea schimba însă multe despre modul în care percepem această planetă.

Marte – planeta care a aprins imaginația a numeroși producători de jocuri și filme

De aproximativ șase decenii, Marte s-a dovedit a fi un adevărat obiectiv, iar ajungerea pe această planetă a fost intens mediatizată și a ținut capul de afiș al știrilor.

În aceste condiții, subiectul a fost abordat ulterior și la jocuri video, păcănele online, dar și în filme. Printre cele mai cunoscute jocuri video în care acțiunea se „petrece” pe Marte sunt Surviving Mars (2018), Red Faction: Guerrilla (2009), Offworld Trading Company (2016) și Mars: War Logs (2013). Cât privește jocurile din industria de casino, unul foarte în vogă în acest moment este Journey to Mars, dezvoltat de compania Relax Gaming. Este un slot spectaculos, în care utilizatorii care colecționează cinci simboluri Marte încep o călătorie spectaculoasă spre această planetă, în care pot obține premii mari. De asemenea, aici pot găsi și jackpot-ul. Ca alte simboluri din acest joc găsim Meteoriți și Nave spațiale.

De asemenea, industria cinematografică a lansat în ultimii ani numeroase producții care au legătură cu planeta Marte. Câteva dintre titlurile de referință sunt The Martian (2015), Red Planet (200), John Carter (2012) și Misiune pe Marte (2000).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate