NASA se pregateste pentru o a doua lansare pe Marte

0

MAVEN-orbit-full1Denumita Mars Atmosphere and Volatile Evolution (prescurtat MAVEN), sonda are rolul de a analiza in detaliu atmosfera superioara a Planetei Rosii. Ea va fi lansata de la Statia Air Force din Cape Canaveral, Florida, si va ajuge pe orbita planetei Marte in 10 luni, unde se va alatura altor 3 sonde active, relateaza space.com. Inainte de a ajunge la destinatie, ea va analiza si mediul prin care trece. MAVEN este a 10-a sonda catre Marte lansata de NASA.

Oamenii de stiinta cred ca acum cateva miliarde de ani Marte arata asa cum arata Terra astazi, avea oceane, nori si o atmosfera mult mai densa, gazduind poate anumite forme de viata. La un moment dat planeta s-a transformat insa intr-un pustiu rece, cu o atmosfera a carei denistate repreznita 1% din cea a atmosferei tereste si care nu mai poate sustine apa in forma lichida. Cum s-a intamplat asta nu se stie exact. Aici intervine insa MAVEN.

„Vrem sa aflam cum functioneaza planeta Marte moderna, in detaliu. Sa ii analizam climatul, sa intelegem cum s-a pierdut atmosfera in spatiu, cum Marte si-a pierdut campul magnetic, sa luam aceste informatii si sa le asezam cronologic”, a declarat reprezentantul NASA, James Garvin.

Alimentat cu energie solara, MAVEN are dimensiuni similare cu ale unui autobuz (11 metri lungime), cantareste 2.454 kg si a fost realizat cu o investitie de 671 de milioane de dolari. Se preconizeaza ca sonda va ajunge pe orbita lui Marte pe 22 septembrie 2014.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate