De ce a votat consilierul ALDE propunerea de viceprimar din partea PNL-USR

0

În Neamț s-au definit două grupuri politice (alianțe), unul din care fac parte PSD și ALDE, altul din care fac parte PNL și USR.

La ultima ședință de consiliu local de la Piatra-Neamț, coaliția PNL/USR a propus un viceprimar ce a fost susținut și votat și de consilierul ALDE. Pentru a ne lămuri despre ce e vorba am adresat câteva întrebări domnului consilier ALDE, Enache Ciprian, întrebări la care a avut amabilitatea să ne răspundă.

Am văzut că ați votat propunerea de viceprimar venită din partea PNL. Are vreo legătura acest vot cu faptul că noul viceprimar și primarul au fost colegii dumneavoastră pe vremea când erați la PDL?

Întrebarea dumneavoastră e una tip capcană, dar e departe de orice realitate politică sau a relațiilor umane. Poate ați uitat, dar eu am candidat împotriva celor doi menționați de dvs. pentru funcția de primar, din partea echipei ALDE Piatra-Neamț. Mi-am dorit apoi funcția de viceprimar, dar… nu a fost să fie.
PDL? Păi și dra Mădălina Ciubotaru a fost în PDL și acum a fost propusă și votată de echipa PSD de la CJ. De asta a fost votată, că a fost membru PDL? De asta au votat cei care i-au dat votul Mădălinei, că sunt nostalgici după PDL?
Și, la fel, și în PSD, și în PNL dar și în alte partide sunt mulți membri care au avut carnet PDL, cu performanțe mai bune sau mai modeste până acum.
Cât privește strict votul meu, poate ați uitat, dar la precedenta ședință în care a fost ales primul viceprimar, atunci am ales să nu particip la ședință, deși în sală au rămas primarul ex-PDL și, atunci consilierul local, acum viceprimarul ex-PDL.
Da, boicotul este un instrument democratic, dar orice exagerare este neproductivă pentru oraș. Personal consider că s-a întârziat prea mult până acum cu alegerea viceprimarilor (da, și a vicepreședinților de la CJ), că lumea nu așteaptă doar certuri și circ de la politicieni și că o administrație (locală sau judeteană) se face cu echipe executive complete, așa cum spune legea. Fragilitatea balanței Putere-Opoziție la CL sau CJ nu trebuie să ducă la o luptă exacerbată pentru aceste funcții, ci trebuie să îndemne la maturitate.
Votul meu a fost al 13-lea, în condițiile în care era nevoie doar de 12 voturi. Și acesta a fost, dacă vreți, mesajul meu: gata cu gâlceava inutilă, haidem la treabă, că asta le-am promis pietrenilor.
Repet, până acum au fost proiecte în care am votat propunerile Executivului pietrean (în unele, dar nu în toate, chiar împreună cu colegii de la PSD) cum, la fel, au fost proiecte unde nu am fost convins pentru un vot pozitiv, la fel, uneori similar, dar nu total sincron cu colegii din PSD.
Deci, consider că tema sau fantoma asta cu PDL este una departe de adevărul politico-administrativ de azi.

Ați candidat din partea ALDE și ați fost ales pe listă. ALDE este acum într-o alianță cu PSD. iar dumneavoastră ați abordat un caracter de tehnocrat votând ce considerați că este bun pentru comunitate, chiar dacă asta încalcă alianța politică. Cum puteți face acest lucru, știind că există riscul să fiți exclus din partid și să va pierdeți poziția de consilier local?

”ALDE este într-o alianță, probabil, cu PSD, la nivel de Consiliul Județean, pentru că, după cum vă aduceți aminte acolo a fost listă comună în timp ce la Piatra-Neamț (ca și în toate celelalte UAT-uri din județ), echipele ALDE au candidat ca partid, solo.
La Piatra Neamț nu a existat nici alianță preelectorală, nici electorală și nici post-electorală PSD-ALDE. Nu credeți că în calitate de președinte ALDE Piatra-Neamț ar fi trebuit să particip la vreo negociere, angajament în acest sens, ba chiar să semnăm și un document pe această temă, cum fac partidele serioase?
Da, cunosc și am relații bune cu unii colegi consilieri locali din PSD, cu unii chiar foarte bune, așa cum am și cu alții din alte partide. Am avut discuții, la comisia de specialitate din CL, dar și înainte de votul în plen, uneori, cu doamna Florentina Moise despre unele proiecte, așa cum am avut și cu alți colegi, dar asta nu înseamnă că am stabilit vreo alianță, în sensul lingvistic și politic al acestui cuvânt.
Nu credeți că dacă aș fi vrut să votez cum crede PSD mă gândeam să candidez cu echipa PSD, nu cu cea ALDE? Sau dacă aș fi vrut să votez cum crede PNL, identic?
Dacă a vota așa cum îți dictează conștiința presupune un risc, bine, îmi asum acest risc. Dar nu cred că în echipa mică, dar inimoasă a ALDE Neamț se pune așa problema.
Mai mult, poate dumneavoastră nu știți, dar legislația, inclusiv Codul Administrativ, prevede expres că “alesul local votează exclusiv conform propriei conștiințe”. Deci, nu pe baza unor ordine primite de la alianțe reale sau imaginare sau de la șefi de partid. Da, cred în ideea de echipă, chiar și politică, dar acest principiu nu trebuie să înfrângă conștiința personală, să-l transforme pe alesul local într-un roboțel care să renunțe la propria judecată și simțire.
De exemplu, azi, colegul meu de partid și de CL, domnul Grigoraș a avut o opțiune diferită de a mea, dar nu m-am gândit nicio secundă ca gata, ca președinte de organizație, să propun sancțiuni de vreun fel sau excludere.
Societatea nu poate avea democrație dacă în partide nu este democrație reală.
Și, să știți, și legislația și practica juridică în materie prevăd că un ales local nu poate fi exclus din partid pentru votul exprimat, ci pentru cu totul alte motive. Dar nici asta nu e, repet, o mare problemă. În ceea ce fac ca ales local am grijă ca nici alegătorilor care mi-au dat voturile lor și nici colegilor din ALDE să nu le fie rușine cu mine.

Este adevărat că vi s-a promis o funcție de conducere de către cei din alianța PNL-USR pentru a vota propunerea lor de viceprimar?

”Total fals!
Prin efectul legii care prevede împărțirea unor funcții din comisiile CL sau a altor responsabilități, sunt deja președintele unei Comisii, sunt membru într-o AGA, evident neretribuit, ca toți colegii mei din CL, sunt membru în consiliile de administrație a 3 unități școlare.
Orice alte funcții (spuneți dumneavoastră “de conducere” și mă gândesc la zona executivă a unor funcții) m-ar duce în potențială situație de incompatibilitate sau conflict de interese.
Nu știm niciunul ce ne rezervă viitorul, dar răspunsul meu la întrebarea dvs este ferm și fără echivoc: nu!
Plus că, după cum bine știți, eu lucrez în zona privată, mă ocup de două mici afaceri de familie (mici dar cu multă bătaie de cap) care abia au fost, cât de cât, stabilizate. Deci, nu mă interesează nici acum și nici în viitorul imediat “funcție de conducere” de tipul sugerat de dvs.
Dacă dumneavoastră aveți însă dovezi sau alte indicii concrete și serioase, vă rog să le publicați, ca să aflu iar noutăți despre mine.
Lăsând gluma la o parte, chiar credeți că toți – chiar toți! – politicienii votează ceva numai pe bază de răsplată? Pe această logică, în care, cu toată stima, eu nu cred, ar însemna că toți cei 18-19 consilieri județeni care au votat cu câteva zile înainte completarea formulei executive de la CJ și-au vândut sufletul și conștiința? Eu nu cred așa ceva.
Eu sunt convins că majoritatea dintre aleșii județeni și locali de la Piatra-Neamț chiar s-au săturat să fie arătați cu degetul de către populație pentru situația de până acum (ședințe repetate, boicotate, balotaj etc) și că au decis că e nevoie de vicepreședinți și de viceprimari. Mai buni, mai răi – asta derularea mandatului ne va arăta
.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate