De alegeri și referendum, Iașiul e pregătit să fie capitala karateului tradițional

0

A XXVIII-a ediție a Finalei Campionatului Național de Karate Tradițional și Cupa României încep mâine la Iași, se desfășoară până duminică și se bucură de o atmosferă neafectată, netulburată de miza alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului. După cum am anunțat în materialul publicat săptămâna trecută, regalul de karate se bucură de prezența unuia dintre simbolurile mondiale ale acestei arte, Dr. Ilija Jorga (10 Dan), fondatorul Fudokan. Vine însoțit de un alt prieten de excepție al României, Aleksandar Simic (6 Dan), secretarul executiv al Federației Europene de Karate Fudokan.


Demonstrație cu Ilija Jorga (stg.) și Aleksandar Simic, Praga 2013

Cei doi, împreună cu Nicolae Mărăndici (7 Dan, președintele Federației Române de Karate Tradițional) și Costel Adăscăliției (6 Dan, fondatorul și președintele clubului gazdă, CS ENPI Iași) vor fi primiți oficial vineri de primarul muncipiului Iași, Mihai Chirica, înaintea conferinței de presă de prezentare a evenimentului. De altfel, alături de o serie de sponsori locali semnificativi, primăria locală s-a implicat intens în organizare, Chirica fiind cunoscut ca un vechi admirator al karateului. La drept vorbind, ca primar de Iași e imposibil să ignori acest fenomen care, pe lângă tradiția locului, generează constant performanțe de seamă. Numai în 2018, la Campionatul European de Karate Tradițional de la Belgrad, dominat cu autoritate de România, sportivii ieșeni au strâns 11 medalii, din care două de aur, prin CS ENPI, cu vedeta Dragoș Bălăiasa în prim-plan, alte patru cu CS Olympic (președinte Petronel Luca, 3 Dan) și câte două cu grupările Dojo-Master (Răzvan Popa, 4 Dan) și Risei (Marian Bejenaru, 4 Dan). Dacă adăugăm numai medaliile câștigate anul trecut la finala campionatului național găzduită de clubul Dojo Zanshin (condus acum de Ștefan Timofte, Jr.) din comuna ieșeană Tomești, devine limpede că primarul Chirica are o problemă… plăcută și constantă la premierea anuală a sportivilor.   

Cu prilejul celor două competiții reunite și al stagiului cu Ilija Jorga, Costel Adăscăliței (foto) a pregătit o revistă. Pe lângă generoase prezentări ale cluburilor locale, conducătorilor și performanțelor, sunt cuprinse pagini de istorie dedicate Shotokan-Fudokan și fondatorului Fudokan. Ca o modestă completare a saluturilor oficiale, se cuvine adăugat mesajul emoționant al maestrului Fidèle Gouandjika, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din Iași în 1983,cel recunoscut drept centrafricanul care a inspirat o generație de români în artele marțiale.

A primit precedentul text, l-a „agățat” pe Facebook, a mulțumit și a transmis respectul său marelui maestru Jorga. După o viață în care, printre altele, a fost ministru și președinte al Comitetului Olimpic din Republica Centrafricană, după câteva candidaturi la președinție și anii de refugiu la Bacău, Fidèle este în prezent Ministru Consilier Special pe lângă instituția prezidențială din țara sa, însărcinat cu relațiile cu organizațiile naționale.

În programul anunțat inițial al stagiului tehnic de pregătire și al întrecerilorpentru cadeți, juniori, tineret și seniori, găzduite de Sala Polivalentă din Iași, nu au survenit modificări. Momentele de maximă atracție, finalele propriu-zise și demonstrațiile, rămân cele programate dumincă, 26 mai, între orele 10 și 14.

Viorel COSMA

Sursa: StiriNationale.EU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate