De acum și în România. Metodă de tratare cu plasmă hiperimună a cazurilor grave de coronavirus

0


Tratamentul cu plasmă hiperimună este o practică care a dat rezultate foarte bune în recuperarea pacienților cu simptome grave generate de COVID-19.

Tratamentul a fost aplicat inițial de China și a rezolvat foarte multe cazuri prin această modalitate, după care SUA, mai multe state din Europa și Asia au autorizat, de asemenea, acest tratament. Pentru prelevarea de plasmă este nevoie de echipamente speciale, nu foarte ieftine, însă rezultatele terapiei și posibilitatea de a salva vieți nu ar trebui să țină cont de o problemă financiară.

Un articol publicat în JAMA, (click aici), arată cum s-a încercat inițial terapia experimentală pe 5 pacienți (36-65 ani) care la momentul tratamentului erau ventilați mecanic. După transfuzia cu plasmă recoltată de la convalescenți, febra a scăzut, încărcătura virală s-a diminuat, iar o parte dintre pacienți au devenit negativi la 12 zile de la transfuzie. Concluzia este că abordarea acestui tratament a condus la îmbunătățirea stadiului clinic al pacienților.

Tratamentul cu plasmă hiperimună nu este ceva nou. A fost folosit timp de decenii pentru a trata boli infecțioase precum EBOLA , H1N1, SARS sau MERS.

Procesul numit afereză este similar cu procesul de donare de sânge. Sângele recoltat este trecut printr-un aparat care separă plasma, iar celulele roșii și albe sunt ulterior returnate donatorului. Sângele iese dintr-o mână, trece prin aparat și se întoarce prin cealaltă mână. Procesul poate dura și câteva ore, iar plasma prelevată de la un donator, ar putea trata până la 3 pacienți.

Plasma se poate extrage de la donatorii vindecați, în perioada de hiperimunitate (începând cu a 21-a zi de la primele simptome și până în a 37-a zi). Donatorul este testat riguros pentru a fi siguri că nu are nici un virus prezent în sânge (SARS-COV2, HIV, Hepatita, Sifilis, PARVO) și că are o concentrație ridicată de anticorpi.

România se aliniază statelor care au aprobat această terapie experimentală, mai ales că în spațiul public a ieșit deja informația potrivit căreia o firmă a donat statului român 3 echipamente complete pentru această procedură, echipamente care vor fi instalate la Institutul Matei Balș București, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Acum se lucrează la partea legală în vederea aprobării metodologiei de funcționare a acestor sisteme.

Pentru pacienții în stare gravă de la Neamț un asemenea echipament ar face diferența între viață și moarte. Din păcate, la Neamț nu va ajunge niciun aparat, deoarece guvernul României are momentan doar 3 astfel de echipamente, obținute prin donație.

Protocolul de donație a fost semnat luni, 30 martie 2020, în București, la sediul Ministerului Sănătății, de către ministrul Sănătății Nelu Tătaru și directorul general adjunct al BPHD, Ilie Iulian Chiriac. Valoarea donației este de 103.950 euro (fără TVA).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate