Datele românilor care s-au testat COVID au ajuns la un ONG agreat de USR

0

Un scandal național a izbucnit după ce jurnaliștii de la un post național de televiziune au aflat că fostul ministru USR din guvernul Cîțu a dat datele românilor care s-au testat COVID pe mâna unui ONG prieten.

De ce a ales guvernul PNL-USR să dea unui ONG administrarea datelor românilor care se testează COVID este un mister, mai ales că Ministerul Sănătății a refuzat să facă STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) soft-ul pentru gestionarea acestor date.

Din punct de vedere informatic, datele românilor care s-au testat sunt pe un server aflat la STS, dar atâta timp cât de soft și introducerea datelor s-a ocupat un ONG agreat politic aceste date ar fi putut fi stocate și paralel în altă locație, ca ulterior cineva să aibă o mare bază de date cu români și datele lor personale (adresă, e-mail, detalii medicale, etc)

Cine știe câte astfel de lucruri vom afla că au făcut cei de la USR și PNL cât au fost la guvernare, profitând de pandemie în interesul lor de grup.

  • În data de 5 martie 2021, între Ministerul Sănătății și Geeks for Democracy a fost încheiat un Protocol de colaborare prin care se punea la dispoziția Ministerului Sănătății de către Geeks for Democracy un program informatic în care să fie introduse și stocate rezultatele testelor antigen rapide.
  • În baza acestui Protocol, în data de 8 martie 2021, a fost încheiat și un Acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • Aplicația a fost implementată inițial, în luna ianuarie 2021, de către Direcția de Sănătate Publică București în baza unui protocol încheiat cu Geeks for Democracy.
  • În luna martie 2021, aplicația a fost predată gratuit Ministerului Sănătății în baza unui alt protocol, pentru o perioadă de 4 ani. La solicitarea Ministerului Sănătății, Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus la dispoziție infrastructura IT necesară serviciilor de găzduire a aplicației pentru Ministerul Sănătății.
  • Utilizatorii aplicației sunt unitățile sanitare care testează cu Test Antigen Rapid, iar toate direcțiile de sănătate publică gestionează datele pe care le introduc în aplicație.
  • Nu știe nimeni cine a fost desemnat din partea ministerului ca administrator al acestui soft dar pe surse se pare că a fost un consilier al ministrului sănătații.
  • Protocolul a fost gestionat exclusiv de către consilieri din cadrul cabinetului ministrului sănătății Vlad Vasile Voiculescu și ai Secretarului de Stat Andreea Moldovan care și s-au ocupat de implementarea la nivelul direcțiilor de sănătate publică.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate