Dacă vreți să ajutați refugiații, nu o faceți direct, ci prin intermediul autorităților

0

Foarte mulți cetățeni, în dorința sinceră de a ajuta ucranienii ce fug de război, se implică direct cu ce pot, de la transport la alimente, cazare sau haine, ceea ce este absolut lăudabil. Cu toate acestea, ajutoarele trebuie acordate doar prin intermediul autorităților și vă vom explica și de ce.

Valurile de refugiați pot fi o amenințare la siguranța națională a oricărei țări, deoarece printre oamenii disperați ce fug din calea războiului se amestecă infractori periculoși care nu ar putea trece granița în condiții normale, grupuri paramilitare și acoperiți ai unor servicii ce aparțin unor entități statale cu interese nu tocmai pozitive. Desigur că nici autoritățile române nu sunt pregătite pentru această provocare la adresa siguranței naționale, dar oricum știu mai bine decât civilii ce au de făcut.

Refugiații rămân ținte ale celor care au calitatea de agresor în război, existând riscul ca printre civilii care ajută din bună credință să se amestece indivizi care vor să facă rău. Când 100 de civili aduc mâncare pentru refugiați este foarte ușor ca printre ei să se infiltreze un descreierat sau unul care are o misiune clară să pună ceva în mâncarea oferită, iar acesta este doar un exemplu de ce se poate întâmpla rău.

Riscurile ca un val de refugiați să fie gestionat, primit și ajutat de civili sunt foarte mari pentru orice țară. Nu vorbim de sinistrați în urma unor catastrofe naturale, ci de oameni implicați direct sau indirect într-un război, de oameni care au fugit de un război, de oameni aflați în pericol din cauza unor evenimente care nu funcționează după regulile pe care le știm noi, din viața de zi cu zi.

Sfatul nostru este să evitați să vă implicați direct în ajutorul refugiaților. Dacă doriți să ajutați, contactați autoritățile și faceți totul sub coordonarea lor. Dacă vi se pare că autoritățile sunt incompetente, puneți presiune pe ele și cereți-le să se implice mai mult.

De asemenea, evitați să postați poze cu chipurile refugiaților. Dacă sunt văzuți pe internet, unii dintre ei, dar mai ales familiile lor rămase acasă pot avea mari probleme. Unii dintre refugiați poate au părăsit țara mituind pe cineva la graniță, unii poate au dezertat, unii dintre cei rămași pot fi considerați trădători că și-au trimis familiile în afara Ucrainei, cei recunoscuți în poze, la întoarcerea în Ucraina, pot fi stigmatizați sau pot avea probleme că ei au fugit și alții au rămas să lupte și așa mai departe. Evitați pe cât posibil să postați pe internet chipurile refugiaților.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate