Dacă vrei să nu moară nimeni, respectă ce spun salvamontiștii nemțeni!

1

La sfarsitul anului trecut, atunci cand s-a considerat ca exista pericolul producerii avalansei in zona de traversare a Jgheabului Cabanei (Dochia), salvatorii montani au montat o plasa care inchide zona de traseu si o deviaza spre platoul din imediata vecinatate a jonctiunii traseului care vine de pe Jgheabul cu Hotare si cel dinspre Statiunea Durau -Vf. Toaca -Vf. Lespezi . Deviatia pe traseul de iarna are cel mult 150m. Atat trebuie sa ocolesti daca esti un om de munte responsabil, daca tii la viata ta si in ultimul rand daca respecti munca unor oameni care vegheaza ca tie sa nu ti se intample nimic rau.

Din pacate echipa care a asigurat permanenta la cabana s-a confruntat cu probleme aproape zilnice generate de catre cei care, dintr-o inconstienta care se confunda cu prostia ambalata in ingamfare, feresc plasa de protectie si deschid poteca direct spre cabana, sectionanad valcelul.

Din urma vin altii cu sindrom de oaie mioritica si-si spun ca daca au trecut unii inaintea lor, de ce sa fie ei mai prosti (si sunt).

Atentionati si/sau intorsi inapoi de echipele salvamont care patruleaza, arunca vorbe grele, dau ochii peste cap sau ne aduc la cunostinta prin ce munti mult mai mari au umblat ei si multe alte aspecte ale performantelor lor montane, profesionale si intelectuale care nu ne intereseaza absolut de loc. Ce ne intereseaza este ca acea zona este periculoasa. Acel valcel inclinat colecteaza o cantitate mare de zapada si odata la cativa ani se inregistreaza avalanse partiale.

Pentru sceptici, pentru cei care cred ca avertismentele oamenilor care traiesc si lucreaza in munte sunt povesti romantate, anexam o fotografie de acum 18 ani . O fotografie pe care cu greu o putem uita, fiindca acum 18 ani un coleg de-al nostru a fost zdrobit de o avansa in incercarea stupida de a avertiza un grup de turisti sa nu intre in zona fiindca exista risc major de avalansa. Gestul lui a salvat atunci sase oameni. Din pacate aceasta nu este o poveste romantata cu eroi care salveaza vieti. Este o amintire a unei tragedii care se poate repeta oricand. ”, menționează Salvamont Neamț.

FOTO: Salvamont Neamț

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. costel spune

    ”O fotografie pe care cu greu o putem uita, fiindca acum 18 ani un coleg de-al nostru a fost zdrobit de o avansa in incercarea stupida de a avertiza un grup de turisti sa nu intre in zona fiindca exista risc major de avalansa. Gestul lui a salvat atunci sase oameni. Din pacate aceasta nu este o poveste romantata cu eroi care salveaza vieti. Este o amintire a unei tragedii care se poate repeta oricand. ”, menționează Salvamont Neamț.”
    Realitatea de acum 18 ani este alta, salvamontistul de care se vorbește nu a sărit să avertizeze pe nimeni, ci se dădea cu schiurile făcând cristiane, moment în care a pornit avalanșa. Cei 6 turiști ”salvați” nu au intrat în zona periculoasă sub nicio formă și sunt de fapt cei care au ajutat la salvarea și transportarea rănitului inconștient.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate