CVARTETUL TRANSILVAN ŞI MIRCEA TIBERIAN BAND ÎN A TREIA ZI A „VACANŢE MUZICALE”

0

A treia zi a ediţiei 41 a „Vacanţelor muzicale” programează alte două întâlniri cu artişti români care au concertat în lumea întreagă.

Astfel, marţi, 8 iulie, de la ora 19,oo, la sala de festivităţi „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean, melomanii pietreni au ocazia de a reasculta muzica celor patru muzicieni clujeni componenţi ai Cvartetului Transilvan.

CVARTETUL TRANSILVAN a luat fiinţă în anul 1987. Într-o perioadă relativ scurtă de timp obţine numeroase cvartetpremii şi distincţii naţionale, printre care: Premiul I la Concursul Naţional pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociaţiei Criticilor Români şi Premiul Uniunii Compozitorilor din România.La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepţie, ansamblul dobândeşte statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca. Absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan, s-au perfecţionat în perioada studiilor universitare în interpretarea camerală cu personalităţi notabile în domeniu, între care: Wilhelm Berger (România), Gerhard Schultz şi Thomas Kakuska (Austria, membri ai Cvartetului „Alban Berg”). Participarea lor la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda) în anul 1990 a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaţionale. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului „Juilliard”, care i-a invitat pe interpreţii clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le şi o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde. Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, cvartetul a avut ocazia să se perfecţioneze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de artişti de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitaţi să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul S.U.A.

Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan are în componenţă, la prima vioară, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroşi violonişti români ai perioadei actuale, care îmbină cu deosebită măiestrie o carieră solistică de excepţie cu rafinamentul interpretării camerale.

Intensa activitate artistică a cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susţinute întotdeauna la un înalt nivel, în România şi în întreaga lume. Ansamblul a participat la festivaluri internaţionale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (S.U.A.), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix en Provence (Franţa) etc. În nenumăratele concerte susţinute în străinătate, cvartetul a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).

Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepţie cu artişti consacraţi, atât în România, cât şi pe mari scene ale lumii: Ştefan Ruha, Sherban Lupu, Cristina Anghelescu (vioară), Marin Cazacu, Mirel Iancovici (violoncel), Aurel Marc (oboi), Dana Borşan, Adriana Bera, Daniel Goiţi, Mihai Ungureanu, Valentin Gheorghiu (pian), Aurelian Octav Popa (clarinet), Rudolph Firkushny (Marea Britaine, pian), Michel Bourdoncle (Franţa, pian), Rita Sloan (S.U.A., pian), Erik Friedmann (S.U.A, vioară), Luz Leskowitz (Austria, vioară), Sharon Bezaly (Israel, flaut), Jeremy Menuhin (Marea Britaine, pian), Vladimir Mendelsohn (violă), Aaral Arad (S.U.A., violă), Dejan Lazic (Austria, clarinet şi pian), Götz Teutsch (Germania, violoncel), János Bálint (Ungaria, flaut) etc.

În cei peste douăzeci şi cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susţinut peste două mii de concerte, reprezentând totodată România şi prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante şi a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidenţiale, aniversări naţionale). Repertoriul cvartetului cuprinde creaţii ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni şi contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiţii absolute) şi, pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroşi prin activitatea didactică pe care o desfăşoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi al Universităţii de Muzică din Bucureşti.

Seara, de la ora 21,oo, în Piaţa Turnului, pe scena „Vacanţelor” îşi va face apariţia renumitul jazzman, Mircea Tiberian, care va sosi la „Vacanţe muzicale” cu trei invitaţi speciali, Nadia Trohin, Michael Acker şi John Betsch.

MIRCEA TIBERIAN este unul dintre personajele cu evoluţia cea mai complexǎ şi spectaculoasǎ din muzica româneascǎ a ultimelor decenii. Activitatea sa muzicala s-a materializat în mii de concerte şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut in 2013 la casa de discuri Soft Records sub titlul „Dinner for one”. Mircea Tiberian are, în acelaşi timp, un rol esenţial în pedagogia jazzului şi a muzicii improvizate din România, fiind iniţiatorul şi conducǎtorul primului şi celui mai important departament de jazz şi pop la nivel academic de la noi. A primit din partea Universitǎţii Naţionale de Muzicǎ din Bucureşti calificativul de Magna cum Laude pentru lucrarea sa de doctorat „Raportul dintre ritm şi celelalte elemente ale discursului muzical” şi predǎ la aceastǎ instituţie cu gradul de profesor universitar. Tiberian este activ şi în domeniul literar, muzicologic sau al interferenţelor artistice, publicând numeroase articole, cǎrţi, sau antologii şi fiind autorul câtorva spectacole ce includ, alǎturi de muzicǎ, poezie, teatru sau film. I-a fost acordat de cinci ori premiul pentru compoziţie de jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, ultima oarǎ în 2012 pentru volumul antologie „Jazz inside out”. Cea mai nouǎ carte a sa, intitulatǎ „Sunetul de referinţǎ”, apărutǎ la editura Nemira în 2013, s-a bucurat de o primire călduroasǎ şi aprecieri elogioase, atât în lumea literarǎ cât şi în rândul cercetătorilor fenomenului muzical.

Deşi foarte tânǎr, contrabasistul MICHAEL ACKER are deja o carierǎ bogatǎ pe scenele jazzului autohton şi nu numai. El a cântat alǎturi de mai toţi reprezentanţii importanţi ai genului din România dar a avut şi colaborǎri cu muzicieni internaţionali precum John Betsch sau Nicolas Simion. Paleta sa stilisticǎ acoperǎ o arie largǎ de expresie, de la jazzul main stream panǎ la avangardǎ sau de la funk la ethno jazz.

JOHN BETSCH este unul din reprezentanţii de marcă ai percuţiei contemporane de jazz. După o carieră strălucită în cetatea jazzului New York, se mută în Europa la începutul anilor ’80 unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy; în acelaşi timp colaborează intens şi cu alte legende ale muzicii afro-americane precum Mal Waldron sau Archie Shepp. Anul acesta el a efectuat turnee cu artişti de talia lui Benny Golson, Don Byron sau Kirk Lightsey. Arta lui John Betsch este o lecţie vie de istorie a bateriei şi, totodata, ne poate creiona o viziune asupra importanţei acestui instrument în muzica zilelor noastre.

Nu în ultimul rând trebuie menţionată interpretarea vocală de excepţie a pieselor datorată NADIEI TROHIN, o personalitate artistică bine conturată pe scena românească a jazzului din ultimii ani. Mircea Tiberian şi Nadia Trohin au realizat cu puţin timp în urmă, un album dedicat muzicii româneşti din perioada interbelică şi intitulat La margine de Bucureşti; album cǎruia i s-a acordat premiul „Discul românesc de jazz al anului 2011”. Nadia Trohin este doctorand la Universitatea Naţională de muzică din Bucureşti. În acelaşi timp ea activează ca profesor asociat la această instituţie cât şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică predând cursuri de jazz, interpretare pop şi vocal training.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate