Curiozităţi marca Borzoghean

0

Probabil că majoritatea pietrenilor se întâmplă să aibă o rudă decedată al cărei loc de veci se află la cimitirul Eternitatea, cunoscut şi sub denumirea de Borzoghean. Inevitabil, pentru a ajunge la locul de veci al unei anumite persoane trebuie să treci printre alte sute de morminte, care, mai nou, din lipsă de spaţiu, au început să apară chiar pe aleile principale sau să fie înghesuite printre alte morminte existente. Numărul deceselor a crescut într-adevăr, iar problema spaţiului pentru locurile de veci este una acută. Din acest motiv a merge printre mormintele din Borzoghean este un adevărat chin şi necesită o foarte bună coordonare a mişcărilor.
Dincolo de această problemă a supra-aglomerării, cimitirul se remarcă prin câteva curiozităţi. Una ar fi profanarea de morminte caracterizată prin furtul barelor metalice si prin distrugerea crucilor. Altă problemă este cea a gropii comune, care, pe lângă faptul că este un loc absolut sinistru, cu pereţi arşi de fumul provenit de la sute de lumânări aprinse şi icoane înnegrite agăţate pe pereţi, este şi un spaţiu de cazare a cerşetorilor care adună aici pături, sacoşe, haine şi alte obiecte personale. Din alte surse, am aflat că este şi un spaţiu preferat al celor care fac practici oculte, dar şi al unor persoane care au ca hobby furtul de oase. Prin 2005, un bătrânel a fost surprins ieşind din groapa comună cu o sacoşă de oase.
Greşelile gramaticale persistă chiar şi în cimitir, încrustate adânc în marmură, doar-doar vor atinge veşnicia.
Nu în ultimul rând, un căpitan, fost aviator, a avut inspiraţia de a-şi aşeza la căpătâi o elice, care stilizează forma crucii.
Un cimitir la fel de divers ca lumea în care trăim. În rest, despre cei morţi, numai de bine.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate