Cum se fură din agricultura nemțeană

1

Stând de vorbă cu mai mulți producători agricoli, aceștia ni s-au plâns că sunt sufocați de unii producători mai mari care îi concurează neloial, făcând evaziune și falsuri.

Dacă mai avem instituții ale statului care nu sunt total corupte la Neamț poate cercetează și ele aceste suspiciuni pe care noi le-am cercetat și am ajuns la indicii care ne spun că așa ar fi.

Prima ilegalitate este la întocmirea contractelor de arendă în baza cărora se obțin subvențiile de la stat. Unii agricultori cu relații la Direcția Agricolă și la primării și au acces la datele personale ale proprietarilor, întocmesc în fals contracte de arendă cu persoane care au fost, dar nu mai sunt proprietarii terenurilor sau cu proprietari care habar nu au de acele contracte. Schema ar fi una simplă. Cel care vrea să încaseze subvenția se interesează la primării ce terenuri sunt părăsite și proprietarii sunt plecați și întocmesc în fals contracte de arendă, ba le mai și ară și cultivă cu japca terenurile, încasând astfel și banii din subvenție și cei din vânzarea cotei pe care ar trebui să o dea proprietarului terenului.

O altă ilegalitate ar fi legată de evaziunea fiscală care se face la declararea cantităților de produse date proprietarului. Mai concret, proprietarul primește o cantitate de produse de la cel căruia i-a dat terenul în arendă. Valoarea acestei cantități este impozitată, agricultorul plătind o anumită taxă la stat. Pentru a se diminua baza de impozitare, contractele de arendă au specificate cantități mult mai mici de produse, chiar și de 2-3 ori mai puțin. De exemplu, proprietarul terenului primește în acte 300 kg de porumb, dar în realitate 1.000 kg.

Micii producători sunt dezavantajați de aceste practici, deoarece agricultorilor care sunt mici și au câteva terenuri în arendă li se cer toate actele începând de la contracte de arendă și sunt verificate, pe când cei mari vin cu tabele în care sunt trecute terenurile și nu mai cere nimeni contractele și în consecință nu verifică nimeni dacă contractele de arenda sunt pe bune sau false.

Prin astfel de metode, dar și prin altele de care vom mai vorbi este fentat statul român cu milioane de euro anual în Neamț. Așadar nu vorbim de găinării, ci de o mafie serioasă care învârte milioane de euro într-un județ unde aparent nu e o mare afacere să faci agricultură.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Toma Cristian spune

    Conform prevederilor Legii nr.16/1994-legea arendei- contractele de arendă incheiate sunt gestionate de secretarii de primării pe raza cărora se află terenurile si inregistrate intr-un registru special de evidentă a lor.Toate subventiile din agricultură sunt derulate prin APIA inclusiv documentele ce stau la baza alocării acestora.Directia Agricolă Neamt este mentionată in acest articol pe nedrept si fără o minimă documentare legislativă in domeniu.Ar fi corect si etic să reveniti la acest articol cu precizări legale privind răspunderea institutiilor implicate in aplicarea politicilor agricole nationale si comunitare.

    ADMIN: Râbdare 🙂 veti afla explicațiile din rechizitorii 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate