Cum sa cultivi legume sanatoase – ghid pentru incepatori

0

Cultivarea propriilor legume este un proces plin de satisfactii, sanatos si distractiv. Dar poate fi descurajant daca nu stii de unde sa incepi. Ar trebui sa incepi cu fasole sau ceapa? Dovlecei sau sfecla? Desi este o idee buna sa cultivi ceea ce iti place sa mananci, merita sa fii atent si la cat de bine se comporta semintele de legume. Deci, daca iubesti vinetele, de ce sa nu incerci sa le cultivi in al doilea an de crestere a legumelor, deoarece pot fi putin mai dificil de cultivat?

In schimb, cel mai bine este sa cresti legume care necesita putina intretinere, sunt gata de recoltat intr-un timp scurt si sunt mai putin afectate de daunatori si boli. Acestea includ culturi precum dovlecei, fasole, sfecla rosie, ridichi, ardei iute, etc.

Cultivarea legumelor

Alege un spatiu mare si insorit pentru cultivarea legumelor. Pregateste solul indepartand buruienile si adaugand compost sau ingrasaminte. Construirea solului este cel mai important factor in cresterea recoltelor. Un sol adanc, bogat organic, incurajeaza cresterea radacinilor sanatoase si extinse, capabile sa ajunga la mai multi nutrienti si apa. Rezultatul: o recolta foarte bogata si sanatoasa.

Ar trebui sa cultivi doar legume pentru care ai spatiul necesar. Nu planta seminte care vor da legume bogate si inghesuite daca ai un spatiu redus. Pe acest site vei gasi o gama variata de seminte de legume, care sunt potrivite atat pentru camp si solarii, cat si pentru gradini mici.

Incearca sa plantezi legumele care vor creste mari in spatele gradinii, iar pe cele mai mici in fata, astfel incat lumina soarelui sa nu fie blocata. Pentru a te asigura ca munca grea nu este in zadar, ar trebui sa-ti protejezi gradina de legume de daunatori. Insecticidele, fungicidele si insecto-acaricidele nu trebuie sa lipseasca de pe lista ta de cumparaturi atunci cand doresti sa pui bazele unei gradini de legume.

Alege cele mai bune seminte

Alege seminte de legume hibrid pentru o productivitate mai mare. In plus, hibrizii au o crestere rapida, sunt mult mai rezistenti si permit cultivarea in mai multe perioade din an. De asemenea, semintele de legume profesionale dau fructe mult mai rezistente la boli si la pastrare, mai uniforme si mult mai gustoase.

Aceste seminte sunt ideale pentru gradinarii incepatori, avand astfel mult mai multe sanse sa obtina o recolta sanatoasa inca de la prima incercare. Pentru urmatoarele recolte, se poate incerca cultivarea de legume cu o crestere mai lenta si o ingrijire mai atenta.

Odata ce gradina ta de legume da semne ca va creste frumos, ar trebui sa o ajuti folosind fertilizatoare.  Biostimulatorii naturali stimuleaza cresterea plantelor, fortifica productivitatea acestora si imbunatatesc calitatea recoltei. Biostimulatorii foliari se aplica la sfarsitul sezonului de crestere si ii poti folosi cu incredere in noua ta gradina. De asemenea, biostimulatorii radiculari permit interventiile asupra metabolismului plantelor foarte devreme in vegetatie si sunt importanti pentru orice fel de legume doresti sa cultivi.

Daca urmezi pasii necesari si acorzi o ingrijire potrivita gradinii tale, semintele vor creste si vor evolua in legume foarte sanatoase. Asigura-te ca plantele preiau cantitatea potrivita de apa si primesc suficient soare, in functie de tipul de legume plantat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate