Cum previi pierderile de căldură din locuința ta?

0

Pierderea căldurii din casa ta este unul din determinanții apariției unor costuri ridicate în ceea ce privește facturile pentru încălzire.

Îți propunem un test care sigur se va materializa în reducerea costurilor pentru gaze și/sau reducerea consumului de combustibili (lemne sau peleți) pentru instalația termică!

Foarte frecvent ești tentat să crezi că echipamentele termice (centrale, pompe căldură, etc.) nu au randament și chiar sunt un dezastru financiar pentru bugetul familiei sau al companiei din cauza consumurilor exagerate! Înainte de a testa soluții multiple de încălzire (care se pot dovedi la fel de ineficiente), este indicat să te asiguri că locuința/blocul/clădirea companiei nu are pierderi de căldură generând costuri suplimentare pentru asigurarea climatului termic optim!

Această situație are câțiva indicatori care se manifestă ca semne ale pierderilor de temperatură. Astfel, poți avea anumiți pereți mai reci, temperaturi mai scăzute în zona ferestrelor sau a ușilor și/sau senzație de curent în cameră.

În această situație este indicat să identifici locurile pe unde casa ta pierde căldura, să previi pierderile, să faci mici ajustări care pot reduce aceste pierderi și să folosești un sistem termic adecvat spațiului respectiv. Este bine de știut că, de cele mai multe ori, construcțiile de tip casă au parte de pierderi de căldură mai frecvente în comparație cu apartamentele din blocuri.

Totuși, nici acestea din urmă nu sunt ferite în totalitate, mai ales în cazul blocurilor vechi unde riscul de pierdere a căldurii este mai mare.

Din punct de vedere statistic există mai multe puncte vulnerabile într-un imobil prin care se poate pierde căldura. Astfel specialiștii în acest domeniu le-au identificat pe următoarele:

  1. Pereții – care pot mijloci pierderea unei cantități de căldură de până la 35%;
  2. Ferestrele și ușile – pentru care proporția de pierdere de căldură este echivalentul a 25%;
  3. Podelele și subsolul – care pot avea o pierdere de până la 15%;
  4. Podul și/sau acoperișul – deoarece aerul cald se ridică și se poate pierde prin aceste zone în procent de până la 25-35%.

Sfaturi pentru costuri reduse la GAZ și/sau LEMNE

Pentru a avea certitudinea reducerilor de pierderi termice este indicată implementarea unor măsuri distincte cu ajutorul specialiștilor în domeniu.

Unele dintre acestea pot fi materializate chiar de tine, având un grad de dificultate minim. Astfel, poți realiza mici ajustări în locuință care pot reduce efectele problemei pierderilor de temperatura. Iată câteva dintre acestea:

  • Folosește draperiile cu o textură groasă pentru a bloca aerul rece din zona ferestrelor să pătrundă în imobil. În plus, acestea oferă camerei o atmosferă plăcută;
    • Utilizează un covor mai gros care să acopere o suprafață cât mai mare a camerei, diminuând pierderile de căldură de la nivelul podelei;
    • Aerisește caloriferele pentru a avea certitudinea că funcționează la capacitatea lor constructivă;
    • Montează un glaf/pervaz deasupra caloriferelor pentru a împiedica ridicarea și pierderea aerului cald prin zona ferestrei;
    • Pentru centrală alege un termostat programabil fără fir (termostat wifi), deoarece poți stabili ca acesta să funcționeze între anumite intervale orare și în funcție de camera în care îți petreci timpul mai frecvent. În acest mod, sistemul termic va genera căldură respectând programul familiei tale.

Dacă ajustările pe care le-ai realizat în locuința ta nu reușesc să rezolve asigurarea unui climat termic optim, este necesară implementarea de soluții specifice cu ajutorul profesioniștilor.

Aceștia îți pot oferi soluții adaptate spațiului tău. Una dintre ele poate fi chiar înlocuirea sistemului de încălzire cu unul mai performant și eficient. Înainte de a face acest pas, trebuie să te asiguri că în cazul imobilului tău s-au luat toate măsurile pentru rezolvarea punctelor vulnerabile în ceea ce privește pierderile de căldură. Astfel, cea mai bună metodă este izolarea termică a construcției.

Ce înseamnă izolarea/anveloparea eficientă a unei clădiri?

Pentru a răspunde acestei întrebări, în următoarele rânduri vom evidenția câteva puncte forte prin care poți reduce consumul sistemului tău de încălzire cu până la 50% !

  1. În cazul construcțiilor noi de tip casă, totul pornește de la proiectare. Un coeficient căruia trebuie să-i acorzi o importanță deosebită este “CLASA ENERGETICĂ A CASEI”. Astfel, trebuie să te asiguri că în proiect camerele sunt dimensionate corect, materialele utilizate sunt conforme și oferă calități transpuse în proprietăți de izolare termică și fonică, fiind optimizate spațiului respectiv. În plus, izolația termică trebuie foarte riguros calculată pentru zonele de impact maxim (pentru a nu deveni puncte vulnerabile la pierderi de căldură), iar în cazul zonelor vitrate (cu ferestre), trebuie să ai

certitudinea faptului că au fost calculate și orientate corespunzător. Un alt element foarte important îl reprezintă alegerea unor echipamente/materiale termice performante.

  • În cazul caselor existente (deja construite) cu o proiectare si execuție mai puțin eficientă, poți interveni cu următoarele îmbunătățiri:
    • Izolarea acoperișului între căpriori și izolarea podului, deoarece peste 25-35% din căldură se pierde prin “căciula casei”;
    • Controlarea etanșeității sistemelor de închidere a ferestrelor și ușilor. Poți constata o deteriorare a garniturilor acestora (mai ales pe exterior în cazul celor expuse razelor solare). În această situație, este indicată înlocuirea garniturilor învechite.
    • Aplicarea unui termosistem proiectat de un specialist pentru pereții exteriori. Acesta poate fi din polistiren (care izolează bine, dar nu respiră), vată minerală (care izolează bine și respiră, dar acumulează căldură și o degajează în timp ) sau fibră de lemn compactată GUTEX (care izolează, respiră și nu acumulează căldură). În acest fel, poți evita pierderi termice de până la 25-35%.
    • Montarea unei izolații sub parchet/dușumea/podea care poate fi din polistiren extrudat, plăci din fibră de lemn hidrofuge sau alte materiale izolante ca pluta, având în vedere că la nivelul pardoselii avem pierderi termice de 10-15%

Un alt aspect important care poate determina reducerea costurilor cu încălzirea locuințelor este reprezentată de gestionarea optimizată a sistemului termic. Iată câteva sfaturi și în această direcție:

  • Pentru creșterea economiei de combustibili putem monta un termostat sau un grup de termostate care vor gestiona temperatura din toată casa sau pentru fiecare încăpere în parte. Astfel poți reduce costurile cu 15-25 % (depinde de clasa energetică a clădirii);
  • Poți reduce temperatura ambientală de la 23 la 21 grade în toată casa. Astfel, obții o reducere de minim 15% pentru costurile combustibililor;
  • În cazul utilizării unei centrale cu lemn, poți monta un puffer care se calculeaza “50 litri / kw putere centrală” (de exemplu: pentru o centrală de 40 de Kw se poate monta un puffer de 2000 litri). Vei beneficia de un consum de lemne cu 30% mai mic. În acest mod, vei avea o noapte liniștită, fără a mai fi nevoit să alimentezi centrala cu lemne la ore imposibile.
  • Dacă sistemul tău termic nu este dotat cu un termostat ambiental, poți lua în considerare în cazul fiecărui radiator/calorifer, montarea de robineți care au în dotare cap termostatic. Aceștia atenuează considerabil consumul de combustibil al centralei.

ATENȚIE: Revizia în cazul centralelor este foarte importantă (atât în cazul celor pe gaz cât și pentru cele concepute să funcționeze cu lemn sau peleți). Dacă echipamentul nu este curățat, reglat și setat corespunzător, vei avea parte de consumuri ridicate de combustibil, dar și de un randament scăzut al sistemului termic.

ATENȚIE: În cazul boilerelor pentru prepararea de apă caldă menajeră (boiler ACM), revizia trebuie realizată la fiecare la 2 ani. Unul din cele mai întâlnite fenomene este depunerea de

calcar care poate determina defectarea acestor dispozitive. În plus, pentru traseul de alimentare al casei cu apă caldă se impune montarea unei vane de amestec a apei calde cu apă rece care trebuie setată astfel încât temperatura apei să fie de aproximativ 45 grade Celsius. În caz contrar, apa va avea o temperatură mult prea ridicată (60 grade) și va prezenta pericol de opărire, fiind și o formă de risipă! În cazul vanei setate la 45 grade Celsius vei economisi 30% din consum de combustibil pentru prepararea ACM.

  • Controlează umiditatea din casă. Senzația de frig este determinată și de acest parametru al locuinței tale. Umiditatea normală este de 45-50%, fapt ce se va materializa într-un ambient plăcut pentru temperaturile setate.
  • Alege echipamente termice performante: centrale pe gaz în condensare, centrale cu peleți și centrale cu lemn montate în tandem cu puffere, pompe de căldură atât aer–apa, cât și sol-apă. Citește ghidul complet despre centralele termice.
  • În ceea ce privește furnizorii de combustibili, trebuie să fii un bun negociator, să cauți cele mai bune oferte raportate la calitate, scheme de consum și surse de aprovizionare. În plus, este indicat să cunoști faptul că pentru peleți prețul este plafonat la 2000 lei/tonă (TVA inclus), pentru brichete fiind plafonat la 1500 lei tonă (TVA inclus), în cazul lemnului prețul este plafonat la 400 lei/mc (TVA inclus)! Pentru gaz poți consulta ofertele furnizorilor existenți pe piață.

CONSIDERAȚIE:

În ultimii 30 de ani am devenit din ce în ce mai risipitori: hrană, apă, combustibili, energie… Risipim pe munca și efortul nostru și cel mai important, suntem risipitori pe timpul nostru și al generațiilor viitoare! STOP RISIPEI! Întâi informează-te și apoi acționează! Vei câștiga timp, bani, liniște și satisfacția lucrurilor bine făcute!

Echipa Dolinex, unic producator si distribuitor de centrale termice și furnituri Termax & Koph.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate