Cum funcționa ”mafia” locuințelor sociale și cum erau terorizați asistații

2

În Piatra-Neamț există un cartier de locuințe sociale cunoscut sub numele de Văleni 2. În acest cartier stăteau cei mai amărâți oameni, majoritatea de etnie romă. Aici își aveau ”sediul” cei din clanul Capră, o familie foarte mare de romi care au pus efectiv stăpânire pe acest cartier.

În primă fază i-au ”evacuat” pe cei care nu au fost de acord să plătească taxe de protecție, adică i-au terorizat, amenințat și în unele cazuri au intrat peste ei în case și i-au bătut până ce au părăsit locuințele sociale.

Ulterior, locuințele sociale părăsite au fost ocupate de persoane aduse de cei din clanul Capră în complicitate cu administratorul cartierului desemnat de societatea primăriei care administrează aceste locuințe sociale.

Pentru a nu avea probleme cu acest clan, asistații sociali din Văleni 2 trebuiau să plătească sume de bani pe care de multe ori nu ne aveau. Unii dintre ei ne-au declarat că li s-au cerut și câte 2000 euro pentru a fi lăsați să locuiască acolo și neavând acești bani au fost nevoiți să fugă de frica bătăii și nu numai. Amenințările clanului Capră vizau de cele mai multe ori copiii, familiile fiind ”avertizate” că în cazul în care nu plătesc li se vor viola copiii.

DIICOT lucrează la dosarul acestui grup infracțional de mai bine de un an și reținerile de ieri sunt doar începutul. Abia de acum se va trece la partea de cercetare a conexiunilor grupului infracțional cu funcționari sau oameni care le asigurau protecția și executau ordinele lor legate de repartizarea unor locuințe sociale.

Din păcate justiția nu va rezolva această problemă decât parțial, membrii acestui grup infracțional fiind obișnuiți să meargă la pușcărie cum mergem noi la alimentară, ba chiar pușcăria este o sursă foarte importantă de venit pentru ei prin perceperea unor taxe de protecție în rândul deținuților. Important este ca odată identificate astfel de probleme să se gândească mecanisme și proceduri prin care asistații sociali să nu mai poată fi terorizați, șantajați și agresați în propriile comunități de către astfel de indivizi.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Maria mary spune

    Primăria știa de situația locuințelor sociale ocupate de acești interlopi. Unde sunt controalele făcute la domiciliile acestora? In cartierul speranța de ce nu se fac controale?

  2. Ady Vornicu spune

    Pai cindva isi vor gasi nasul.De obicei asemenea specimene,sfirsesc prin a fi gasite impuscate sau cu furca in ei.Pacat ca politia este si ea interlopa,iar cei cinstiti,ori sint dati afara ori devin si ei corupti la rindul lor.Ar trebui un Rambo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate