Cum explicăm multitudinea și multiplicarea incendiilor la nivel global?

0

Asigurarea unui mediu curat ar trebui să se afle pe lista de priorități a tuturor formațiunilor politice. Din păcate însă, lipsa de educație referitoare la protecția mediului își spune cuvântul, iar politicile nu sunt gândite  din perspectiva respectului pentru mediu nici pe plan internațional.

Cauzele incendiilor sunt clasice: origine infracțională în vederea obținerii de noi terenuri pentru agro-business, secetă sau caniculă. Față de incendiile care mistuie de câteva săptămâni pădurile amazoniene, ”plămânul pământului” Papa Francisc s-a mobilizat îndemnând la acțiune și implicare. Rețeaua ecleziastică REPAM a publicat un comunicat, reprezentând un ecou al cuvintelor Suveranului Pontif prin care se cerea oamenilor să fie gardieni ai creației universale.

Amploarea acestui dezastru a atins dimensiuni inimaginabile, astfel în ultima săptămână au apărut 1500 de zone noi cuprinse de flăcări.

În afara distrugerii biodiversității, degajarea unor mari cantități de C02 reprezintă un pericol imens pentru populația din ariile afectate, accelerând totodată efectul de seră în atmosfera terestră.

Și astăzi zone extinse din Brazilia și Bolivia sunt cuprinse de incendii necontrolabile. Acest dezastru ecologic se alătură topirilor masive ale ghețarilor din Groenlanda, incendiilor din Siberia, Canare, Africa, musonului de vară ucigaș din India, secetei din pădurile Franței.

Se confirmă faptul că schimbarea climei nu reprezintă o amenințare ipotetică pentru generațiile viitoare, ci o realitate a zilelor noastre.

Multitudinea catastrofelor s-a suprapus întâlnirii Grupului celor Șapte – G7 de la Biarritz, moment în care guvernele celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar ar fi putut direcționa prioritățile spre rezolvarea problemelor globale de mediu.

Dacă în 1987 presa internațională începea să tragă semnale de alarmă cu privire la descoperirea găurii de ozon, consecințele incalculabile ale degradării mediului în prezent ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă la nivel planetar și să dezvolte o conștiință ecologică în fiecare dintre noi.

Iulian Curelaru, Președinte PER Neamț

Sursa:rtl.fr

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate