Cum arată, fără filtru, interiorul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț [VIDEO]

2

Am fost în vizită la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și am putut filma câteva zone din incintă. Recent am scris despre mâncarea din spital și despre faptul că în mare măsură lucrurile s-au îmbunătățit, dar încă e loc de mai bine. Amănunte aici.

În filmarea de mai jos puteți vedea cum arată holurile spitalului, băile, anumite părți din saloane, scările de acces, mobilierul, bucătăria, părți din zona UPU. În unele locuri s-au făcut modernizări cu ajutorul unor sponsori, s-au adus paturi noi în saloane, s-au mai schimbat lucruri pe la rețeaua electrică, în alte locuri se spune că medicii „s-au gospodărit”, iar în rest… până și cei necredincioși ajung să își facă cruce și să se roage să nu ajungă pe acolo vreodată.

Multe saloane depind de grupuri sanitare în comun. Unele au fost renovate, altele arată înfiorător, iar cel mai rău se stă la capitolul dușuri care sunt, practic, un furtun care iese din perete, un soi de perdea și atât. Pe lângă suferința fizică, riști să îți pierzi și orice urmă de demnitate pe care o mai ai după o perioadă de ședere în aceste condiții. Asta dacă scapi fără o fractură după ce aluneci pe gresia din așa-zisa baie. De altfel e și pusă pe ușă o atenționare cu „Pericol de alunecare”, ca să fie de vină tot pacientul în caz că se întâmplă ceva.

Mobilierul de pe holuri este, de asemenea, dezolant, vechi, uzat și probabil imposibil de igienizat așa cum trebuie. Cu puțin noroc, se pot găsi specii noi de microorganisme încă nedescoperite de știință. Același lucru se întâmplă și cu pavimentul.

Zona UPU a fost renovată cu sprijinul unor sponsori, însă din păcate nu creează impresia de curățenie și întreținere.

Vestiarele de la ATI sunt de departe cel mai mare dezastru din tot spitalul. Este spațiul unde se schimbă personalul de la terapie intensivă, cu dulapuri vechi de zeci de ani care par că strigă și ele „Pericol de infecții nosocomiale”.

Nu am putut filma și atitudinea personalului medical (nu generalizăm) care pare a fi problema numărul 1 din reclamațiile făcute de fiecare dată de pacienți, însă arătăm în aceste imagini ce s-ar putea schimba imediat.

Este greu de înțeles de ce nu s-au alocat fondurile necesare pentru asigurarea unor condiții decente în spital, iar scuza cu „nu s-a știut, nu s-a cerut” nu ține. Oricine de la Consiliul Județean, orice consilier județean, de la orice partid, poate intra oricând în spital, așa cum am făcut-o noi, și să vadă condițiile în care stau pacienții din tot județul Neamț. Dacă ar contribui și statul măcar cu cât au contribuit societatea civilă și oamenii de afaceri, poate că spitalul ar arăta mai bine.

Managerul actual își dă silința, însă punga cu bani pentru spital e în altă parte. De la Revoluție încoace, dacă în fiecare an se făcea câte ceva, astăzi nu mai trebuia să scriem, cu un nod în gât și un gust amar, cum arată spitalul de care viețile noastre, ale tuturor, depind. În atenția celor cu pixul în mână, avertizăm că până la o clinică privată din vestul Europei, urgențele medicale ajung, aproape toate, la acest spital. La fel și pacienții vulnerabili, fără posibilități financiare, despre care unii, odată la 4 ani, pretind că le poartă de grijă.

Sperăm ca în urma difuzării acestui material, să se aloce în regim de urgență fonduri pentru problemele semnalate care nu sunt nici costisitoare și nici foarte greu de remediat. Trebuie doar ca cineva să fie dispus să le și vadă și să acționeze în consecință.

Unii poate vor spune că nu sunt chiar cele mai jalnice condiții, că se poate și mai rău. N-ar trebui, totuși, să ne gândim că se poate și mai bine și să mergem în această direcție, în loc să ne mulțumim cu „merge și așa”? Asemenea imagini, în secolul 21, într-un spital județean dintr-o țară europeană sunt imposibil de acceptat.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Diana spune

    Bun, UPU ca UPU, că e „obrazul” spitalului. A mai fost renovat. Prin spitalul vechi ați mai fost?

  2. Mihaill spune

    Concepția despre spitalul de urgentă Piatra Neamț este formată pt multi ani de acum încolo și nu se va schimba până când nu se va construi noul Spital de Urgență care există într-un proiect să fie…Poate că acolo se va putea umbla și la atitunea personalului și cu siguranță că nu vor mai fi acolo infecțiile nozocomiale.Apoi nici salvările nu vor mai chiui in tot orașul,așa cum o fac acum..Dar pt asta ne trebuie multă răbdare….Încă cel puțin 10 ani…Ani in care multi dintre noi nu vom mai fi….Mâncare să fie pt altoii și să nu avem nevoie niciodată de spital…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate