Cum a pierdut Biserica alegerile – studiu de caz Speranța

4

STARE ACTUALĂ 
Cartier Speranța (cartier social) – Piatra-Neamț
Comunitate izolată, peste 1.000 adulți și 200 copii
O singură biserică
Comunitate preponderent cu persoane cu venituri mici
Cea mai mare construcție din cartier – biserica

CONCLUZIE
Condiții optime de atragere a oamenilor către Biserică

RANDAMENT BISERICESC
La slujba de duminică, prezență sub 10 persoane
Prezență la vot, 175 persoane

COMENTARII
Deși comunitatea este predispusă la a fi religios-practicantă, fiind săracă și cu persoane cu diverse boli și probleme sociale, aceasta nu este atrasă spre Biserică. Personalul clerical care deservește acest lăcaș de cult nu este interesat sau nu este apt pentru a face biserica atractivă, iar de aici rezultatele se văd. Să ai la o slujbă de duminică zi de sărbătoare și de luptă la urne pentru valorile creștine 10 oameni din cei peste 1.000 pe care se presupune că îi păstorești arată dezinteres sau incompetență față de ceea ce trebuie să faci ca slujitor al unei biserici.
Cauzele pentru care lumea din Speranța nu merge la biserică sunt multiple începând de la o populație dificilă și până la lipsa de implicare a bisericii în problemele lor. Scuze pentru ”absenteismul” de la slujbe se pot găsi cu duiumul, dar creștinismul care dispare de la o zi la alta nu se poate consolida cu scuze, ci cu implicare misionară.

***
Numărul de declarați atei din Piatra-Neamț va crește simțitor în următoarea perioadă, iar preoții care nu vor să înțeleagă că sunt în anul 2018 decât atunci când își achiziționează o mașină vor ajunge să închidă bisericile.
De asemenea, Biserica va fi dusă la ”faliment” de preoții care nu vor înțelege cum se comunică cu credincioșii în anul 2018, cum ar trebui să se implice în problemele comunității și cum să își construiască imaginea care să atragă oamenii spre lăcașele de cult.

Vile, mașini, impresii, aroganță, infatuare și neimplicare. Asta definește acum personalul clerical și, din păcate percepția publică este greșită. Există foarte mulți preoți implicați, cu har și cu bun simț, dar cei câțiva care și-au ”cumpărat” parohiile și ”plătesc” pentru a le ține și a face bani cu ele sunt cei care distrug Biserica din interior mai mult decât ar putea vreodată fi lovită Biserica din exterior.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Tina spune

    Aici nu e vorba de biserica,e vorba de faptul că BOR a transmis un canon de ascultare creștinilor ortodocși și aceștia, în numele credinței,în loc să dea ascultare,s-au facut ca nu recunosc biserica și implicit pe Iisus,exact ca poporul evreu care în duminică Florilor ,au ieșit cu stalpari iar în vinerea mare au zis,, Rastigniti-l ” pe El.Probabil ca acesti creștini,vor da buzna la împărtășit și vor zice Hristos a înviat,nu ma refer la cei din Speranta,ci la urmașii lui Traian.
    Sper sa nu-i zguduie vreun cutremur ,ca pe egipteni.

  2. Stefan spune

    Dl. Iosub are dreptate!Sunt destule exemple de afaceristi in sutana, imi vin in minte doi:cel cu casoiul de pe Stefan cel Mare (preot la cimitirul Pietricica) si parintele paroh de la Gara care ,sub aparenta unui duhovnic cu har ,acumuleaza bogatii fara numar :case , apartamente pentru el si copii, etc…

  3. No Name spune

    Parintele sa straduit pana anul trecut sa faca activitati cu copii: https://www.facebook.com/ATOScartierSperanta/ , dar din lipsa de fonduri a fost nevoit sa renunte.

  4. Horciu DANIEL PRIMAR al Comunei savinesti spune

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate