Medici nemțeni în vizită în spitale din Marea Britanie

0

Proiectul Vocational Training Team (VTT) este un program conceput de Clubul Rotary Piatra Neamț 2005, inițiat și susținut de Districtul Rotary 1080 Marea Britanie,care are ca scop crearea unui climat mai sigur și mai prietenos pentru copiii ce accesează,în calitate de pacienți, serviciile medicale pediatrice, spitalicești și ambulatorii, din unitățile sanitare publice de pe teritoriul județului Neamț.Toate acțiunile programului se înscriu sub deviza “Noi Rotarienii servind mai presus de noi înșine putem fi un dar pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri “.
În cadrul acestui proiect, în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie , o delegație compusă din: ec. Sever Dumitru Ciubucă (fost președinte Club Rotary Piatra Neamț 2005) – forța motrice a acestui program și liantul echipei, dr. Suzana Constantinescu – medic primar pediatru, șeful secției de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, dr.Gabriela Bercea – medic specialist de medicină de urgență, director medical interimar Spitalul “ Sfântul Dimitrie “ Tîrgu Neamț, dr. Letiția Gabriela Damoc – medic specialist de medicină de urgență , manager Spitalul Orășenesc “Sf. Ierarh Nicolae“ Bicaz și Ana Otilia Boureanu – asistent social Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț au efectuat o vizită în Marea Britanie. Cu sprijinul dnei Debbie Logan și a dnului Tom Griffin (coordonatorii acestui proiect și gazdele noastre deosebit de ospitaliere ) am participat la o serie de activități foarte interesante și motivante, ce au avut menirea îndeplinirii dezideratelor proiectului VTT.
Astfel vizitele de lucru și informare ale echipei medicale la Spitalul Ipswich (secția de pediatrie) și Spitalul Jenny Lind din Norwich (secția de pediatrie, nou născuți,oncologie) și ale reprezentantului DGASPC Neamț la Suffolk New College și Ipswich Borough Council au relevat faptul că în Marea Britanie se manifestă o preocupare deosebită în îngrijirea,tratamentul pacienților pediatrici,în integrarea copiilor cu dizabilități (copiii cu autism) și în comunicarea cadrelor medicale sau asistenților sociali cu părinții .

Dr. Suzana Constantinescu:Această vizită în Marea Britanie mi-a schimbat viața profesională în sensul înțelegerii complexității abordării micului pacient. La baza unui act medical de calitate stă întotdeauna o comunicare excelentă cu copilul, comunicare ce presupune multă răbdare, dragoste și devotament, spontaneitate, înțelegerea nevoilor copilului și capacitatea de a-i explica acestuia situația în care se află “.

Dr. Gabriela Bercea:Pentru a avea succes în îngrijirea și tratarea unui copil trebuie să găsești canalul potrivit de comunicare cu părinții.Complianța micuțului pacient este legată nemijlocit de cea a părintelui . Un părinte corect informat este un părinte motivat pentru a acționa numai și numai în interesul copilului. Programele de informare și training ale părinților trebuie să devină o preocupare constantă a medicilor pediatri și asistenților sociali“.

Dr. Letiția Gabriela Damoc :“Forța unei organizații este dată de misiunea sa,de valorile promovate, de strategia adoptată, dar și de nivelul cantitativ și calitativ al resurselor umane, financiare și materiale.Succesul activității unei organizații este garantat de lucrul în echipă și focusarea pe un obiectiv clar.În urma acestei vizite, m-am convins că,în pediatrie,calitatea actului medical (condiționată de existența unei baze materiale corespunzătoare) și comunicarea dintre toți “actorii “ sunt cele mai importante obiective pentru atingerea scopului comun : asigurarea sănătății fizice și mentale a copilului“.

Asistent social Ana Otilia Boureanu: “Copilul cu deficiențe fizice și psihice este un copil cu nevoi speciale ce necesită o atenție și o dăruire deosebită din partea părintelui, terapeutului, asistentului social și a comunității. Trebuie să luptăm cu mentalități, cu atitudini necorespunzătoare și cu indiferența unor factori de decizie pentru a impune un concept unanim recunoscut: pentru recuperarea, totală sau parțială, a unui copil cu nevoi speciale acesta trebuie integrat în colectivitate, în societate“.
Vizita echipei nemțene în Marea Britanie a fost marcată de cele două întâlniri cu rotarienii din Regatul Unit. Astfel, pe data de 26 octombrie, în cadrul ceremoniei dedicate aniversării chartării RC Ipswich Wolsey, am avut deosebita ocazie să ne prezentăm ca persoane, activitatea noastră și a instituțiilor pe care le reprezentăm, proiecte de viitor și așteptările noastre de la această vizită. Intervențiile noastre punctuale, alături de materialul Clubului Rotary Piatra Neamț 2005 (de prezentare a celor zece ani de activitate) și de materialele de promovare a culturii, istoriei, tradițiilor,mediului natural și de afaceri a județului Neamț (oferite cu sprijinul autorităților locale și județene) au creat o atmosferă extraordinară , pe care, cu siguranță nu o vom uita. Am fost înțeleși ca profesioniști,am fost apreciați ca potențial uman și admirați pentru dăruirea și patriotismul nostru.
Totul a culminat cu participarea noastră la Norwich la Conferința Districtului Rotarian 1080 Marea Britanie, în data de 31 octombrie. Aici am prezentat proiectul nostru de reabilitare,conceptuală și materială, a secțiilor de pediatrie din județul Neamț și de integrare a copilului cu nevoi speciale în societate. În alocuțiunile noastre s-au făcut referire la dorința de:
-a crea condiții hoteliere deosebite pentru micuții pacienți (saloane îngrijite, cu mobiliere funcționale noi, spații interioare și exterioare de joacă),
– de a achiziționa echipamente și dispozitive medicale absolut indispensabile în activitatea de diagnosticare și tratament,
– de a amenaja o cameră senzorială și a înfiinţa un centru de terapie ocupațională și recreere pentru copii și adolescenții cu autism ,
– de a iniția și organiza programe de educare a părinților și copiilor în vederea promovării unui stil de viață sănătos și a deprinderilor de îngrijire și acordare a primului ajutor
Reușita acestui proiect este condiționată de tenacitatea de care trebuie să dăm dovadă pentru a convinge lumea medicală românească, părinții, autoritățile medicale și administrative, mediul de afaceri și organizațiile nonguvernamentale că toate aceste lucruri pe care dorim să le facem sunt facile, realizabile atunci când acționăm împreună pentru copiii noștri.

Am vrea…
…să le mulțumim oamenilor care ne împlinesc și care ne fac viața mai frumoasă
…să le mulțumim celor care ne-au oferit posibilitatea să ne implicăm activ în proiectul Rotary Vocational Training Team și anume Clubului Rotary Piatra Neamț 2005 și Districtului Rotarian 1080 – United Kingdom
…să-i mulțumim Lui Dumnezeu că există astfel de oameni și întâmplări

În numele celor mici și suferinzi,beneficiarii direcţi ai programului nostru
cu deosebită considerație,

dr. Suzana Constantinescu
dr. Letiția Gabriela Damoc
dr. Gabriela Bercea
asistent social Ana Otilia Boureanu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate