Criza abia incepe

1

Daca ne asteptam la o revigorare a economiei si la o iesire din criza, va anuntam ca nu este asa, criza adevarata abia incepe. Tot ce s-a intamplat pana acum a fost doar o prelungire a agoniei, intr-o tara prestatoare de servicii, unde nimeni nu mai produce aproape nimic, toate fabricile sunt inchise si ne pacalim ca traim din comert sau din servicii pe care le rulam intre noi.
Realitatea este crunta: statul nu incurajeaza productia si nu ne mai incadram nici in tiparul de societate de consum, din cauza taierilor masive de venituri. Tara agrara nu ne mai numim de foarte mult timp, mai ramane varianta de tara in pragul colapsului.
Pretul graului si al porumbului a crescut cu 50% in ultimul an, pretul combustibilului, nici nu mai spunem, si, de aici, o avalansa de cresteri de preturi venita peste romanul caruia criza i-a afecat grav veniturile lunare.
Tot acest tablou grotesc este zugravit de statul roman contra cetatenilor, in favoarea unor grupuri de interese care prospera. Luam, de exemplu, pretul benzinei care, in perioada de criza, a crescut cu peste 50%, dar, atentie, dolarul a crescut cu doar 15% si alesii nostri au dat vina pe criza, fara sa spuna foarte clar ca, de exemplu, in 2009, profitul Petrom a crescut cu 34%, pentru ca in primul trimestru din 2010, in plina criza, acest profit sa se dubleze.
Pentru a definitiva colapsul Romaniei, statul, in intelepciunea sa, a hotarat sa scada salariile si sa mareasca impozitele, aducand romanul in stadiul de cel mai impozitat cetatean al Uniunii Europene.
Fara nicio masura de protectie impotriva crizei, statul roman se incapataneaza sa ia banii de la cei saraci si sa-i dea la cei bogati, impozitand excesiv cu 24% mancarea de zi cu zi, in conditiile in care, in Uniunea Europeana, TVA-ul mediu la alimente este de 9% si ar fi mult mai scazut daca Romania nu ar ridica rusinos aceasta medie. Astfel, avem Italia si  Spania cu TVA de 4% la alimentele de baza, Franta 5,5%, Germania 7% si, cum era normal, cei care au grija de populatia lor, cum ar fi Anglia sau Irlanda, practica TVA ZERO pentru toate produsele de baza. Vorbim de tarile cu salarii medii mult peste visele Romaniei, dar care au grija de cetatenii lor. Si iata cum ajungem cu un salariu mediu de mizerie sa avem cele mai scumpe produse de baza din Europa si sa le mai si importam  pe deasupra.
Anul 2011 nu are cum sa aduca nimic bun intr-o tara care are productia la pamant, importa 80% din produsele de baza si statul nu stimuleaza in niciun fel crearea de locuri de munca.
La un calcul succinct, un prestator de servicii care incaseaza, sa spunem, 1.000.000 lei, va plati instantaneu TVA + impozit pe profit, adica 40%, deci va ramane cu 600.000. Daca vrea sa retraga acesti bani ca salariu, va observa ca, dupa impozitarea salariala, ramane cu 350.000 lei, bani din care statul va mai lua inca o data TVA-ul cand omul se duce sa faca cumparaturi la magazine. Astfel, se ajunge la o impozitare aberanta din care dintr-o suma x tranzactionata in urma unei prestari de servicii, statul sa ia cu aproximatie 75% dupa cum urmeaza: 24 % de la cel care plateste,16% de la cel care incaseaza, 60% din suma ramasa, alocata salariului si inca 24% din ce cheltuieste salariatul la piata.
Realitatea este ca din cauza politicilor sociale care nu incurajeaza munca si incurajeaza politicile economice care nu stimuleza productia si exportul, statul roman nici nu are alta varianta decat supraimpozitarea, cazand in cealalta parte, unde totul devine un joc prostesc in care statul cauta sa impoziteze si omul incearca sa fenteze.
Problemele economice reale ale Romaniei nu stau in omul care vinde in piata tigari fara timbru sau in brutaria care vinde in plus 500 de franzele. Problemele reale sunt in tranzactiile de zeci si sute de milioane de euro neimpozitati care sunt rulati prin firme fantoma sau prin firme care, beneficiind de portite legislative deschise intentionat, acumuleaza datorii de miliarde catre statul roman si, cand vine vremea sa fie executate silit, brusc sunt vandute unor cetateni din Australia sau dintr-un paradis fiscal. Ce resusesc sa nu impoziteze ruland banii la negru  toti vanzatorii de paine si de tigari fara timbru intr-un an de zile dispare intr-o singura zi printr-o astfel de firma cu inginerie economica predefinita.
Daca statul roman nu va lua deciziile corecte de reducere a impozitarii la alimentele de baza, pentru ca mancatul a trei mese pe zi sa nu devina un lux si daca acelasi stat nu gaseste metodele de a stimula productia si angajarile, ne vom trezi la finele anului 2011 intr-o situatie mult mai grea  decat cea de pana acum.
Dupa cum ati observat, nu am spus nimic in acest articol despre oprirea coruptiei sau despre interzicerea vanzarii sau preluarii firmelor cu datorii. Situatia reala in materie de coruptie si inginerii financiare este atat de avansata incat nu o mai poate opri nimeni din interiorul Romaniei. Nici nu trebuie sa visam ca ne luptam cu coruptia pentru ca este generalizata. Trebuie sa fim realisti si sa gasim solutii pertinente si imediate de supravietuire. Ingineriile financiare si coruptia nu vor fi eradicate in Romania decat daca ni se va impune din afara tarii sau daca se va crea un cadru legislativ pentru aceasta, iar in viitorul apropiat nu se intrevede nimic real in acest sens.
Dumnezeu sa le dea minte celor care ne guverneaza si noua celor care acceptam sa avem cea mai scumpa mancare si cele mai mici salarii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Cornel spune

    Mai rau ca-n comunism !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate