Crimă cu premeditare asupra umanității sau inconștiență (?) Suntem părtași la distrugerea planetei.

0

Ce se întâmplă de fapt atunci când se ard deșeuri în gospodării?

Care sunt cele mai periculoase deșeuri din gospodării și ce generează arderea lor în atmosferă?

Cum ne afectează aceste arderi?

Cercetarea „Factori de emisii pentru PM10 și hidrocarburi aromatice policlinice (PAH) de la arderile ilegale de diferite tipuri de deșeuri municipale în gospodării”, realizată de un consorțiu internațional din care a făcut parte și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE2000, de la Măgurele a analizat poluanții emiși ca urmare a arderii deșurilor menajere (e.g., PET, anvelopele, ambalaje, PVC, textilele).

Pentru a ilustra pericolele incinerării acestor deșeuri, cercetătorii au comparat substanțele degajate la arderea lor cu cele rezultate din arderea lemnului, folosit în mod obișnuit pentru încălzirea locuințelor:

Atunci când sunt arse deșeuri de plastic, cum ar fi PET-urile sau chiar și haine, sunt eliberate în aer de o mie de ori mai multe substanțe toxice decât dacă sunt arse lemne de foc.

Arderea deșeurilor celulozice, cum ar fi hârtia, este de treizeci de ori mai cancerigenă decât arderea lemnului uscat.

Cantități uriașe de substanțe nocive care ne pun în pericol sănătatea sunt eliberate în aer în timpul incinerării ilegale a deșeurilor menajere în gospodării.

Rezultatele studiului au arătat că la incinerarea deșeurilor în sobe de uz casnic, particule dăunătoare (i.e., PM10) ce conțin substanțele chimice foarte toxice, (i.e., cancerigene) sunt eliberate în aer într-o cantitate semnificativ mai mare decât atunci când se ard lemne de foc.

S-a constatat de asemenea că la incinerarea deșeurilor din plastic (e.g., PET, spuma poliuretanică, îmbrăcăminte) se eliberează în aer de până la 700 de ori mai multe hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) cu toxicitate de mii de ori mai ridicată în comparație cu emisiile generate de arderea lemnului.

PAH-urile sunt printre cele mai periculoase produse de ardere pentru sănătate, fiind cancerigene. Incinerarea deșeurilor celulozice (hârtie, OSB, PAL, mobilier) ar trebui de asemenea evitată deoarece poluanții atmosferici pe care rezultă sunt de aproximativ treizeci de ori mai cancerigeni decât la arderea lemnului de foc.

„Arderile de deșeuri reprezintă o problemă la nivel global, cantitatea de particule și de poluanți toxici/cancerigeni emiși în atmosferă fiind legată de materialul ars și tipul de combustie. Arderile deschise, la temperatură joasă, duc la arderi incomplete și la o eliberare mai mare de astfel de compuși”, precizează Luminita Marmureanu, Cercetător Senior în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE2000.

Cercetările din cadrul consorțiului vor continua pentru a identifica contribuțiile arderilor de deșeuri menajere la poluarea aerului în anumite localități din Ungaria și România. Datele preliminare indică necesitatea unor măsuri imediate pentru eliminarea incinerării deșeurilor menajere în gospodării

În prezent România se confruntă cu un adevărat fenomen de arderi a deșeurilor în gospodării și pe câmpuri, arderi care s-au dovedit a avea o contribuție semnificativă la gradul mare de poluare înregistrat în orașe.

Este absolut necesară eliminarea incinerării deșeurilor menajere. Acest lucru necesită sensibilizarea publicului, ajutarea persoanelor care trăiesc în sărăcie energetică, asigurarea eliminării deșeurilor menajere și a gunoiului, și nu în ultimul rând, susținerea autorităților care se ocupă de identificarea acestor infracțiuni.

2Celsius si Aerlive.ro sunt parteneri ai consorțiului, având ca temă diseminarea rezultatelor studiului și conștientizarea populației cu privire la fenomenul arderilor de deșeuri în gospodării.

Fotografia este preluată de la Greenpeace Romania.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate