Copiii fără CNP vor beneficia de asistență medicală gratuită

0

O inițiativă legislativă extrem de importantă pentru copiii fără C.N.P, cu acces gratuit la serviciile de sănătate  a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, la începutul acestei săptămâni. Printre inițiatorii acestei propuneri legislative se află și senatorul PSD Emilia Arcan.

Propunerea legislativă garantează accesul la servicii de sănătate gratuite pentru copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate, chiar dacă nu au C.N.P.  
Astfel, sunt clarificate o serie de situații des întâlnite, în care persoanele din categoriile menționate primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență.
 Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei legi, fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.
 Legislația în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani – dar acest drept nu poate fi exercitat de fapt în absența documentelor de identitate și a CNP-ului, de aceea prin această inițiativă s-a stabilit inclusiv procedura pentru intrarea în legalitate a tuturor persoanelor aflate in această situație.
 Dintre efectele pe care le-am avut în vedere în calitate de inițiatori, merită amintite atât cele imediate, respectiv identificarea copiilor care nu au cod numeric personal cât și efectele pe termen lung, care au legătură în special cu prevenția, acești copii putând fi supravegheați atât din punct de vedere medical, cât și în ceea ce privește integrarea lor corectă în societate.
În România existau în 2016 peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naștere, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca această inițiativă să fie dezbătută și apoi votată în Camera Deputaților, cameră decizională.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate