Cooperarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi serviciile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă

0

Indiferent de structura din care fac parte, pompierii profesionişti, voluntari sau privaţi sunt uniţi de un singur scop comun şi anume acela de a salva persoane şi bunuri materiale din diferite situaţii de urgenţă și de a limita efectele situaţiilor de urgenţă.
ISU NeamtPentru toţi primează dorinţa de a-și ajuta aproapele, de a salva viaţa unui copil, a unui bătrân sau a unei mame şi cu toţii trăiesc satisfacţii imense când reuşesc să salveze o viaţă.
Legislaţia în vigoare care reglementează domeniul vast al situaţiilor de urgenţă prevede că serviciile de urgenţă pot fi profesioniste, voluntare și private. Serviciile de urgenţă profesioniste funcţionează în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Consiliile locale au obligaţia să constituie servicii de urgenţă voluntare, iar operatorii economici şi instituţiile, care desfăşoară activităţi cu risc de incendiu, servicii de urgenţă private. Astfel, în judeţul Neamţ sunt înfiinţate, la nivelul fiecărei localităţi, în subordinea consiliilor locale, 83 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, iar la nivelul operatorilor economici cu grad ridicat de risc de incendiu, 18 servicii private pentru situaţii de urgenţă.
Cooperarea dintre acestea este esențială, lucru care reiese cu certitudine din analizele statistice ale intervenţiilor realizate de Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.
În primul semestru al anului 2014, pompierii profesionişti au intervenit la un număr de 689 de evenimente (exceptând intervenţiile echipajelor de descarcerare, terapie intensivă mobilă şi prim ajutor calificat S.M.U.R.D.).
Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă s-au dovedit extrem de utile, în condiţiile în care acestea au acţionat singure sau în cooperare cu forţele profesioniste, pentru limitarea şi lichidarea a 282 de intervenţii.
Până la sosirea structurilor profesioniste de pompieri la locul producerii unei situații de urgență, serviciile voluntare și private pentru situaţii de urgenţă au obligația legală de a asigura prima intervenție.
Ca urmare a îndrumării pompierilor profesionişti în operaţionalizarea serviciilor voluntare şi private şi a coordonării activităţii acestor servicii de către Inspecţia de Prevenire, voluntarii pot interveni, într-un timp scurt, la localizarea sau diminuarea efectelor situaţiilor de urgenţă, prima intervenţie făcând uneori diferenţa între viaţă şi moarte
În contextul principiului subsidiarității, ponderea intervențiilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență va trebui să crească în viitorul apropiat pentru a asigura un nivel cât mai bun de protecție a cetățeanului în fața situațiilor de urgență.
Cetăţenii care doresc să se alăture campaniei „Vreau să fiu voluntar !” se pot adresa consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciile voluntare. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practică şi teoretică, astfel încât comunitatea să se poată baza pe ei.
Vino şi tu alături de ei! Alătură-te campaniei „Vreau să fiu voluntar!”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate